Бокони (на италиански Università commerciale Luigi Bocconi) е синоним на най-престижното бизнес образование в Европа, както и еквивалент на световните Харвард и Станфорд. Образование в Бокони или последните споменати е сигурна инвестиция за реализация в бизнес средите и не само. Бокони е ТОП 7 най-добър университет в световната класация за Бизнес,  ТОП 16 за Икономика и ТОП 17 за Финанси в света. Основната разлика между Бокони и неговите конкуренти от Великобритaния и САЩ е в таксите. Бокони е доста по-достъпен с годишната си такса от 15000 евро (€14743) за разлика от завидните 30000 паунда на Оксфорд или 60 000 долара на Харвард.

bachelor Global business

Прочитайки горните редове, Бокони започва да ви се струва като все по-апетитна хапка и застава като приоритет на супер много бъдещи мениджъри. Но…..

Тази статия далеч няма за цел да промотира Бокони, а по-скоро да ви свали на земята, защото Бокони не е за всеки.. И тук не говорим за капацитет на кандидатстващите, а за много и други фактори. 

ПРИЕМ
Доста хора подценяват кандидатстването в Бокони или вярват, че основният фактор при кандидатстване е успехът от училище.
Да, ама не.

Всъщност, в апликационната форма на Бокони влизат много други фактори като например мотивационно писмо, резултати от тест по английски, СВ и най-вече Bocconi test или SAT exam. Кандидатстващите често подценяват последния фактор, не правейки подготовка за SAT или не преценявайки правилно математическите си знания. На база практиката и опита ни, смеем да твърдим, че учениците с профил математика в училище изкарват доста по-лесно и с по-малка подготовка завидните 1350+ точки на SAT, необходими за реалистични шансове за прием в Бокони. Или това е така нареченият (необявен) минимален резултат за кандидатстване и разглеждане на кандидатурата ви. 

СРЕДЕН УСПЕХ и SAT.
Ежедневие са консултациите на ученици с 5,90-6,00 среден успех и с резултати под 1200 на SAT, които вярват, че заради добрия си успех в училище имат шансове за прием. Средният успех обаче не е от особено голямо значение при кандидатстване в Бокони. Ако има отново някакъв минимален (необявен) успех за кандидатстване в Бокони, то бихме били склонни да кажем, че той е просто над 5,50. Но въпреки всичко SAT или Bocconi тест са с доста по-висока тежест при оценяването на апликацията ви , така че ако със 6,00 и SAT 1200 не сте приет, не се чудете защо. 
В същия ред на мисли ученици със завидни математически и аналитични знания, които имат 5,40 среден успех, но са изкарали SAT 1550, определено имат по-високи шансове от пълните отличници с ниски резултати на SAT. С две думи,  математическите изпити SAT или Bocconi test са ключът към успешен прием в Бокони. И това не трябва да ви учудва.

ТИПОВЕ БИЗНЕС УНИВЕРСИТЕТИ
Бизнес университетите, или както се наричат на английски Business school, неофициално се делят на два типа – по-математически или по-предприемачески. Съответно чрез бърз преглед на предметите в програмата и по начина на прием в дадения университет (с изпит по математика или без изпит по математика) може доста лесно да се прецени даден университет от кой тип е. Тези, които изискват изпит по математика като SAT, обикновено са университети с по-задълбочено преподаване на математика в програмата и съответно затова търсят хора-математици.

 

УНИВЕРСИТЕТИ С ПРЕДПРИМАЧЕСКИ МОДЕЛ НА ПРЕПОДАВАНЕ
Другият тип университети на нивото на Бокони, но с предприемачески метод на преподаване и съответно без изпит по математика за прием са например:

 Copenhagen business school, Дания (15ти в света), 

IQS-Ramon Llull, Испания (17ти в света),

Manchester University, Великобритания (35ти в света), 

ESCP Paris, Франция(45ти в света),

Luiss, Италия (46ти в света),

Mannheim University, Германия (75-ти в света)

Тbusiness degreeака че ако математиката не ви е присърце и въпреки това искате да учите Бизнес, то тогава отделете малко повече време на проучването на методите на преподаване и програмите на университетите, а не се хващайте за първото най-познато име за бизнес образование. И за да не останете шокирани при евентуален прием, дори ви съветваме обстойно да проучите всички детайли откъм обучението в даден университет, било то Бокони или друг. Защото отново се връщаме на това, че “Bocconi is not everyone’s cup of tea”, но то е чудесно, защото вие трябва да си откриете вашия “cup of tea”, за който имате не само реалистични шансове за прием, но и за дипломиране след прием.

Споменавайки това, молим също да обърнете внимание, че има ученици, успявайки със средните резултати около 1350 да бъдат приети в Бокони, но в последствие отпадат, поради високата конкуренция и отново горе-споменатия математически метод на преподаване. С две думи – дори да сте изкарали минималния резултат за евентуален прием в Бокони, първо добре обмислете дали ще се справите с програмата му и дали това наистина е вашето място.

И ако вече сте сложили всички карти, аргументи и детайли на масата и смятате, че Бокони е мястото и че ще вложите всичко от себе си, за да се справите с нелеката програма – тогава – страхотно, защото над 95% от абсолвентите на Бокони биват наети на позиции, свързани със специалността си. Средните заплати на завършилите Бокони са около 92 000 $ годишно, като за средно ниво мениджмънт достигат заветните 124 000$ годишно.  business management

Но пък, ако осъзнавате, че не сте видни математици и все пак  сте се насочили да учите бизнес, тогава няма нужда да се мъчите да влезете и да излезете от Бокони още първата година, а по-скоро да насочите проучванията си към университети с друг модел на обучение. Модел, който не съдържа много математика, но би бил по-полезен и успешен за вашата бъдеща реализация.

Ако имате нужда от допълнителни съвети по повод кандидатстването в Бокони или други бизнес университети  – доверете се на нашите експерти в сферата на образованието като си ЗАПИШЕТЕ БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ.

Безплатна консултация