В края на месец януари, но все още началото на новата 2024, решихме да коментираме кратко най-често задаваните въпроси за изминалата година в няколко поредни статии. Ще започнем с най-често задавания въпрос или – Къде мога да уча на английски?бакалавър на английски

Този въпрос обикновено е насочен към държавните институции, защото на всеки е ясно, че в частните университети на Запад почти винаги присъстват множество варианти за специалности на английски. За това и няма да ги разглеждаме толкова подробно в тази статия. Това, което ще коментираме днес ще бъдат основно държавните опции за образование на английски в Европа.

Основната грешка на повечето кандидати е, че не допускат, че  програми на английски има в други държави освен англоезичните страни като ЮК, САЩ и тн, които са изключително скъпи.   Без да се направи проучване на възможностите  – всъщност те директно си затварят вратите с опции за обучение на английски в други държави. А всъщност такива има и то в изобилие.

Не всички европейски държави имат по 100 програми на английски, разбира се. Но има държави като Ирландия, Испания, Италия, Белгия, Франция, в които можете да откриете сравнително голям брой програми на английски. В немскоговорящия свят за съжаление, опциите са доста ограничени от към престижни университети, но пък ако не се целите в топ 100 най-добри университети на света – тогава и там можете да откриете доста опции в така наречените “hochschule”-та. Но тях няма да коментираме днес, а ще се съсредоточим върху по-престижните опции.

free educationАко трябва да ги наредим по размер на таксите, най-бюджетна е Ирландия, защото предлага пълно финансиране на университетската такса, или по-скоро освободждаване от нея. За целта е необходимо да сте европейски гражданин, да имате прием в университет в Ирландия и съответно адрес, на който ще пребивавате там. Освен лесното финансиране, като една от 3те англоговорящи държави в Европа (Великобритания, Малта и Ирландия), тук винаги можете да откриете доста голямо разнообразие от програми на английски, дори по-специфични такива. Например, в Ирландия можете да учите Авиационен мениджмънт, Журналистика, Криминология или Спортен маркетинг – програми, които не са налични на английски почти никъде другаде в Европа.

Средиземноморските Италия и Испания също са по джоба на всеки студент, още повече, че предлагат намаляване или освободждаване от таксите на университетите в зависимост от доходите на семейството. Това са и държавите с най-висок ръст на новосъздаващи се английски програми всяка година. В Италия и Испания можете да учите на английски и в държавни и в частни университети всичките тези специалности:

– Бизнес и Икономика
– Бизнес комуникации
– Маркетинг
– Финанси
– Политология и Моprograms in English in Spain Italy

– Дипломация
– Право
– Социални науки
– Всички видове инженество
– Компютърни науки
– Изкуствен интелект
– Дигитален мениджмънт
– Архитектура
– Интериорен дизайн
– Дизайн
– Мода
– Моден маркетинг
– Медицина
– Ветеринарна медицина
– Дентална медицина
– Биология
– Биоинформатика
– Биомедицина
– Фармация
– Генетика
– Психология
– История
– Природни и климатични науки
– Туризъм и хотелиерство
– Ивент мениджмънт
– Либерал артс

Продължаваме с нетолкова скъпите, но престижни опции като Белгия. Университет на Льовен в Брюксел предлага не една програма на английски, и отделно е в топ 100 на редица специалности и сфери като например Бизнес, Икономика, Инженерни науки, Биология, Компютърни науки и други. Почти всичките тези програми се предлагат на английски, а таксата за всяка е символична – 1000 евро на година. Други университети, попадащи в световните класации и предлагащи програми като Бизнес, Социални науки, Комуникации, Международни отношения и Психология на английски са университетите Ghent и Vrije Brussels.

И докато по-горните са сравнително бюджетни опции,  Франция разполага с много престижни университети, които предлагат програми на английски, но съответно не по възможностите на всеки. Като цяло във Фрация на английски преподават наистина единствено частните университети. Само в топ 100 на света за бизнес и икономика има поне 5 френски институции с програми на английски:

ESSEC Business SchoolФранция образование
ESCP
EmLyon
Universite Toulouse Capitole
EDHEC

В топ 3 на света за Политология и МО, е също престижният Science Po, който разполага с няколко програми на английски. Именно там са завършили едни от най-успешните световни политици и дипломати, както и няколко президенти и министър-председатели.

Institut Polytechnique de Paris е още един пример за френски университет на високо ниво – топ 20 в света за инженерни науки, който предлага програми на английски. 

Други две институции предлагащи програми на английски и които смятаме за важно да откроим е Burgundy Business School & International University of Monaco. Те са едни от малкото институции в Европа предлагащи специфичните програми и специализации по Luxury Management и Винен туризъм на английски.

Надяваме се предложените опции ще ви помогнат при търсенето и избора на желана програма на английски в Европа. И ако все още имате нужда съвети и още опции – не се притеснявайте да се свържете с наш консултант на посочения линк: 
https://cosmostudyabroad.com/bezplatna-konsultacija/

или да проверите всичките опции за дадена програма на английски като калкулирате шансовете си за успех за всяка една от тях в нашия УНИКалкулатор:
https://cosmostudyabroad.com/application/