Тази статия има за цел да разясни защо не трябва да се чака 12и клас, за да започнат кандидат-студентите да се консултират относно изискванията при кандидатстване в чужбина.

Повечето университети в чужбина имат приеми още в началото или средата на 12-и клас и съответно, учениците трябва да разполагат с необходимата информация много преди това, за да могат да преценят и своите шансове за прием в различните университети.

профили след 10ти клас

Надяваме се всички, които четете в момента, сте наясно, че от няколко години насам българското средно образование се приближи една крачка до другите европейски и световни програми за средно образование чрез профилиране след 10-и клас. 

Да, това не е модел, който нашето Министерство на образованието е измислил, а напротив профилирането след 10-и клас е модел, който следват редица чужди програми за средно образование.
Такава например е международно признатата швейцарска диплома за средно образование IB(International Baccalaureate), при която учениците избират профили на така нареченото “високо ниво” или профилирани предмети за 11-и и 12-и клас, и остават със други предмети на така нареченото “стандартно ниво”.
Английските А Levels дипломи са абсолютно сходни на IB дипломите, защото отново са разпознаваеми в цял свят и дават възможност за избор на така наречените “А-левъли” или профилни предмети за 11-и и 12-и клас. 

В следващите редове ще дадем яснота, защо изборът на профили след 10ти клас може да се окаже ФАТАЛЕН при евентуално кандидатстване в редица държави.
Разбира се, логиката на бъдещите кандидат-студенти, а също и на техните родители, ги води към избор на “най-релевантни” предмети. Ето и няколко примера на сериозни грешки при избора на профили:
– ученикът смята да учи Право или Международни отношения след 12-и клас и записва  История и БЕЛ, защото му се струват най-близки и подходящи.
– ученикът записва профил Информатика и Предприемачество, защото ги смята за най-близки до специалността на ниво бакалавър ИТ или Бизнес ИТ.
– ученикът има желание да изучава Психология след като завърши и затова избира профил Философия след 10-i клас. 

Предполагам, ще ви изненадаме с неприятните новини, че по-горните логични и подходящи за специалностите профили, всъщност, изобщо не са подходящи при кандидатстване в различни държави(Великобритания, Нидерландия, Швеция, Дания, Финландия). Въпреки че ще бъдат приятни и лесни за учене за бъдещите кандидат-студенти, изборът на такъв профил може да бъде абсолютно ФАТАЛЕН. 

образование в чужбинаЗа да ви бъдем възможно най-полезни и да вземете мерки навреме още през 9-и и 10-и клас,  ще изброим отдолу най-желаните специалности и най-често допусканите грешки с профилите след 10-и клас, които могат да направят кандидатстването в тях дори невъзможно. Отделно ще разясним и кои са правилните профили за всяка една специалност, които биха улеснили кандидатстването.

Пример 1: – Кандидатстване „Бизнес и икономика“ в Нидерландия, Дания, Швеция и Финландия 

Ако искате да учите специалности, свързани с ”Бизнес/Икономика“ повечето от вас смятат, че профил ”Предприемачество’’ ще даде основата за по-горните специалности и е най-близък до тях. Следователно, че ще бъде и подходящ, за да влезете в мечтания университет. Това, което повечето от вас не знаят, обаче е, че в северните държави като Нидерландия, Дания, Швеция и Финландия, та дори и Великобритания, изискването за профил при кандидатстване ,,Бизнес/икономика’’ е “Математика”, а “Предприемачеството” не играе никаква роля. И ако все пак нямате профил “Математика”, а друг – всяка от по-горе посочените държави директно ще ви дисквалифицира (няма да разгледат вашите документи изобщо) или в най-добрия случай – ще ви изпратят на приравнителен изпит по профил математика(за тяхната държава), който трябва да вземете с минимум 70% от 100%, за да могат изобщо да допуснат апликацията ви до разглеждане.

За разлика от по-горе посочените държави, то в Испания профили като “Предприемачество”,“Биология”, “Химия”, “Физика”, “Чужд език”(различен от испански) и “Математика” се смятат за подходящи за почти всички специалности,  включително и за “Бизнес/Икономика” независимо от комбинацията им. И не само подходящи, но ако сте избрали 2 от тези 6 профила, те дори увеличават шансовете ви за прием в топлата държава. Но не забравяйте, че профили “Философия”, “История”, “География” например, изобщо не се приемат в Испания и също могат да затруднят кандидатстването ви. 

Пример 2: – Кандидатстване „Компютърни науки и ИТ“

При кандидатстване „Компютърни специалности” в северните държави ви е необходим профил “Математика” и/или “Физика”. Ако нямате тези профили, но държите да кандидатствате в Нидерландия, Дания, Швеция или Финландия, то ще трябва да държите преравнителни изпити и по двата предмета или ще бъдете дисквалифицирани. 

За сравнение, ако кандидатствате в Испания за същите специалности на английски език или испански език, то който и да е от 5-те по-гореизброените профили като “Предприемачество”, “Биология”, “Химия”, “Физика” и “Математика” ще ви осигури сигурен прием на Пиринеите. Испания не само приема повече профили, отколкото Нидерландия и другите изброени страни, но и тези профили буустват вашия бал с до 3,800 точки, което улеснява кандидатстването ви. 

Пример 3: – Кандидатстване „Инженерство“

Ако сте се насочили към “Инженерни специалности”, подобно на компютърните науки, в Нидерландия, Дания, Швеция или Финландия задължително изискват профил “Математика и/или Физика’’, дори най-често двата заедно. 

За разлика от северните страни, Испания отново ви дава възможност за по-лесно кандидатстване. Тя има по-либерален подход и позволява кандидатстване на ученици от почти всички профили, с изключение на “Хуманитарните”.

Пример 4: – Кандидатстване „Биомедицина, Фармация и други Биохимични науки“

Ако вашата насока е към биохимични специалности като “Биомедицина, Фармация и Химия”, тогава забравете за кандидатстване в университетите на Нидерландия, защото там изискват 3-4 профила, които учениците с българска диплома няма как да имат по програма на МОН. Холандците буквално дискриминират българските дипломи и ги дисквалифицират заради липсата на необходимите 4 профила, които са “Математика, Физика, Химия и Биология”. Държавата на лалетата не се интересува от различията в образователната система в България и че няма как, което и да било българско дете да има тези 4 профила след 10ти клас. 

За разлика от тях, в Испания може да учите по-горните специалности на испански, че и дори на английски език, като няма изискване за конкретни профили, но бонус точки биха дали всеки от следните: “Предприемачество”, “Биология”, “Химия”, “Физика” и Математика” без значение комбинацията. 

Пример 5: Кандидатстване „Психология“ 

Друг пример за проблемно кандидатстване в северните държави и странно изискване можем да ви дадем за специалност “Психология”. Колкото и абсурдно да звучи, при кандидатстване в Нидерландия в такава дисциплина например, е абсолютно задължително да идвате от профил  ,,Математика’’. 
Вече, надяваме се, сте наясно от предходните редове, че Испания предоставя повече възможности за кандидатстване без конкретни изисквания за профили, но сериозно предимство при кандидатстване Психология, биха ви осигурили профили ,,Математика, Биология, Физика или Химия”.

До този момент коментирахме основно профилите в средните училища, езиковите и математическите гимназии. Сега искаме да дадем актуални примери и за учениците от Професионалните гимназии.
Например – ТБГ(Търговско Банкова Гимназия) и НФСГ  са с професионални  профили като  ,,Икономика’’, “Банкиране” или “Дигитален маркетинг”, които на пръв поглед изглеждат възможно най-правилният път. За  желаещите да следват “Бизнес/Икономика”, обаче – тези профили отново се явяват проблемни при евентуално кандидатстване в Нидерландия, Дания, Швеция или Финландия, тъй като те изискват “Математика”. Същото важи и за професионалните гимназии или тези с профил ,,Информатика/ИТ’’. Такъв профил няма да бъде полезен при кандидатстване на Север, а напротив може да ви бъде в ущърб, ако нямат и профили ,,Математика’’ и ,,Физика’’.

Надяваме се, че след тази статия вече осъзнавате важността на избора на профил и как от този избор зависи Вашето бъдещо образование. И ако все пак всичко по-горе ви изглежда доста объркващо и сте 9-и или 10-и клас, и не сте сигурни в избора на правилен профил за вашето евентуално кандидатстване – винаги можете да си запазите час за  БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН консултация тук:

https://cosmostudyabroad.com/bezplatna-konsultacija/

на която наш експерт по образование ще ви насочи в най-правилната посока, за да не съжалявате за неправилен избор на  по-късен етап. 

Privacy Preference Center