От няколко години нашият екип се опитва да помогне на българските кандидат-студенти в избора на университет. Винаги следвани от ясната идея това да не е на “всяка цена – без значение къде“. А в университет, след чието завършване ще имат по-голям шанс за успешна реализация и доходоносна кариера.

В следващите редове нашите Експерти по образование са селектирали 7 от най-важните фактори, на които учениците и техните родители трябва да обърнат внимание преди да започнат процеса по кандидатстване, а ето ги и тях:

1.Престижността на учебното заведение спрямо световните класации за образование

университет

Уповавайки се на успешните приеми на нашите ученици през изминалите години можем да се похвалим. Успяхме да променим стереотипа, който битуваше между кандидат-студентите и желанието им да учат в университета, в който са чули от някой познат.

Голяма част от кандидатстващите и техните семейства осъзнават, че е важно дали университета, в който студентът заминава да учи е в ТОП 100 най-добри в Света. Или заема позиция в ТОП 800 редом до нашия СУ/ като по никакъв начин не омаловажаваме Софийски университет/. Просто няма смисъл да заминавате навън, ако дипломата ви ще има същата тежест, както ако учите тук.

Класациите са базирани на множество фактори. Някой от тях са: успеваемост след дипломиране, начин на преподаване. Затова е важно изборът на университет да се влияе главно от престижността му. Не си струва да пропилеете потенциала си за място, което дори не фигурира в класациите. Когато може да се дипломирате в ТОП 10 университет за Бизнес в Света, например.

Ето тук може да проверите престижността на избрания от вас университет:   https://www.topuniversities.com/

2.Стандарт на живот и разходи 

При избора не трябва да се пренебрегва и самото местоположение. Все пак ще прекарате няколко години от живота си там. Ежедневните разходи не биват да се подценяват, защото в даден момент може всичко с университета да е наред, но да трябва да прекъснете. Не за друго, а защото не може да си позволите начина на живот.

Да вземем за пример Скандинавието: Всички си мислят, че да учат там е най-евтиният им вариант, защото няма да се налага да плащат семестриални такси. Повечето от студентите обаче не си правят сметка, какво се случва, когато дръпнат чертата след 3 години.

Парите, които ще са похарчили за издръжката си ще надхвърлят в пъти тези, които биха платили общо за такси и издръжка в друга държава в Европа.

3.Семестриални такси и възможности за финансиране и стипендии

Таксите във всяка страна и университет са различни. Има места, на които ще трябва да похарчите цяло състояние. На други ще ви коства по-малко от колкото един семестър в български университет. Затова е важно предварително да проверите и да пресметнете дали ще може да си позволите самото обучение. Например в Johns Hopkins University/ TOП 5 в Света за Медицина/ годишната такса е 58 хиляди долара. В Karolinska Institutet /ТОП 6 в Света за Медицина/ в Швеция е напълно безплатно.

В много от случаите може да получите стипендия. На база социален статус или спортни и академични постижения. Или пък може да се възползвате от финансиране и субсидии само, защото сте граждани на ЕС.

Има множество начини и варианти, чрез които да намалите семестриалните си такси до минимум. Това е момент от кандидатстването, на който трябва да обърнете сериозно внимание.

 

4.Общежития и квартири

Понякога процесът по намиране на място в общежитието на университета или намирането на квартира или дори стая може да се окаже ужасно труден. Някой университети се намират в малки градове, което усложнява ситуацията с намирането на свободни места за живеене. В други случаи градът е голям и пренаселен. Тогава се налага да живееш в околностите и да пътуваш до самия университет. Много от студентите ни в Нидерландия живеят по този начин.

В Италия например можеш да наемеш стая в апартамент за 280 до 400 евро, взависимост от града. За съпостaвката в Скандинавските страни една такава стая е от 800 до 1000 евро.

Не бива да подценявате казуса с намиране на т.нар “accomodation“ , защото понякога неглижирането му може да помрачи старта на вашето образование.

5.Реализация

Учейки в космополитен град увеличавате своя шанс за по-лесно намиране на работа. По време на обучението си може да започнете стаж в голяма компания, където да продължите работа и след това. Нещо, което в по-малък град също да се случи, но много по-трудно. В по-големите градове реализацията и намирането на престижна и високоплатена работа е неминуем.

Предвид наличието на повече банки, болници, клонове на различни компании. Без значение от сферата, в която сте избрали да се развивате то възможностите никога не стихват. Да вземем за пример Дубай, който също има престижни университети: Много от най-големите световни компании имат офиси в Дубай и това кара хората да предпочетат да работят в офисите им там. Куп големи компании като BBC, Sky News, AP, HP, Oracle, Microsoft и други.

В Хайделберг, Германия, който също има не лош университет картината е доста по-различна. Там шансовете да си намериш работа в голяма световна компания по време на обучение са малки.

 

6.Транспортни връзки

Живеем във време, в което можеш да отидеш навсякъде, но е факт, че пътуването до определени дестинации е в пъти по-лесно, бързо и евтино от други. Да вземем за пример наш студент Кристиян, който учи в Сингапур. Със сигурност му е по-трудно и скъпо да се прибира до България, от колкото студентите ни в Берлин или Мадрид.

Или пък ако учите в Швеция или Финландия и трябва да смените няколко вида транспорт, защото няма полети до България, а до Милано например има полети по 20 евро всяка седмица. Това е разлика, която не бива да остане необмислена.

7.Климат и отношение на местното общество 

Едва ли ще ви бъде приятно да учите на място, където всекидневно трябва да си носите чадър и вечно да е мрачно. Има множество места, в които има престижни университети и времето е приятно. Както споменахме в последната ни статия, може да вземете дори диплома от Английски университет, докато се печете на плажа в Дубай.

 

Ако имате някакви въпроси – запишете се за БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш Експерт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването в чужбина.

 

 

Privacy Preference Center