Обикновено кандидат-студентите влизат в нашия офис с въпроси от рода на:
– Не са ли всички университети в “чужбината” престижни?
– Ама вие защо нямате партньорски университети?
– Защо всички мои приятели от елитни гимназии кандидатстват в “партньорски университети”, щом те не са престижни?  

И куп други подобни въпроси, които разяждат отвътре главицата на българския кандидат-студент в чужбина. 

По-долу ще разясним за пореден път и ще отговорим на тези и други въпроси, но преди това да си го кажем с едно изречение:

В България на образованието в чужбина се гледа като на гърнето с жълтиците, което се пълни и препълва от това агенция Х да си “партнира” с конкретни университети на Запад, които са далеч от престижни и стотици пъти по-зле от някои български университети дори.

Това не трябва да ви учудва. Агенциите за образование, които промотират такива партньорски училища, получават солидни комисионни от над 1000 евро за всеки “приет” студент. Ето за това и в българското пространството се чуват само имената на на няколко конкретни университета в чужбина, в които кандидатстват 80% от българчетета, които са подведени от посредническите агенции.

Ето и някои допълнителни въпроси, върху които можете да размишлявате:
1. Защо всичките агенции партнират с едни и същи, а не с различни университети?
2. Защо Оксбридж, Бръшлянова лига, Еразмус Ротердам, Делфт, Болонски и куп други от най-престижните университети в света НЕ предлагат “партньорство” на тези така известни агенции?
3. Защо тези партньорски университети или НЕ присъстват изобщо, или са извън ТОП 3000 – 5000 на световните класации за образование, далеч зад Софиийски, който е в топ 600 според QS World University Rankings?

А сега започвате ли да се чудите след случая с  “Хелпкарма” от последните дни, дали моделът “Хелпкарма” го няма и в сферата на образованието ?
Възможно ли е наистина и агенциите да се възползват от желанието на бедния българин да изпрати децата си на “по-добро място” и да ги подтикват да кандидатстват в пропаднали или неакредитирани университети на Запад, и същите тези консултанти да заспиват спокойно вечер, знаейки, че са провалили живота на едно дете?????
Щом работещите в “Хелпкарма“ си играят със здравето и живота на хора, смятате ли, че други “професионалисти” не биха си напълнили гушите за сметка на проваленото образование на един млад човек….. 

Следва продължение……