Задавали ли сте си въпроса дали може да стоите вкъщи или на плажа, да спестите пари и междувременно да получите диплома от престижен университет?

Отговорът е ДА – това е напълно възможно.

Традиционното образование най-вероятно никога няма да изчезне, но това не означава, че дистанционното не придобива все по-голяма популярност. Покрай Ковид-19 има значително увеличаване на кандидатстванията за дистанционно обучение. Стотици студенти предпочитат да не рискуват здравето си с излишни пътувания и контакти, затова се записаха да следват в така наречената – Онлайн форма на обучение.

Това по-никакъв начин не се отразява на качеството на дипломата им, особено ако говорим за университети от ранка на топ 10 в света, които през изминалата година започнаха да създават напълно онлайн обучение. Пример за това е и London School of Economics, който е ТОП 2 най-добър университет за Мениджъмнт в Света и няма абсолютно никакъв дрескод с онлайн класовете и може да лежите по анцунг на дивана, докато гледате лекция.

А и няма какво да се лъжем – времето в забързаното ежедневие, в което живеем, ни е най-скъпо. Пестенето на часове обвързани с пътувания до университета за всяка лекция, а и не на последно място и на финанси са двата най-големи плюса на т.нар Online Degrees.

Това, че можеш да учиш от всяко място и по всяко време е най-привлекателната полза от онлайн обучението за ученици с много задължения за балансиране, а и не само. Тъй като всичко е достъпно онлайн, достъпът до учебни материалим провеждането на изпити и т.н., студентът сам преценя колко и кога да отдели време. Можете да вместите обучението в ежедневния си график, без да се налага да се ангажирате с традиционната програма на университета. В същото време можете да впишете и други приоритети в ежедневието си, тъй като ще спестите време за пътуване. Aко пък ви се наложи да смените местоположението си – можете да си съберете багажа, да се преместите и все пак да продължите онлайн курсовете си или просто да прекарате семестъра на брега на морето.

Интересен факт открива и психологът от Калифорнийския университет Джонатан Шолър установява, че учениците губят фокус около 5 пъти за 45-минутна сесия, а когато гледат на видео или четат своите лекции студентите могат да се концентрират много повече. 

Въпреки че цената на онлайн курс може да бъде същата като тази на редовния, в повечето случаи има определено намаление. Не е тайна, че понякога едно обучение коства много, но всъщност големите суми са разходите за живот повреме на студентството. Избирайки дистанционна форма може да спестите пари, като избягнете много такси, типични за обучението в университета, включително лабораторни такси, разходи за пътуване, общежития и др. Семестриалните такси не винаги са най-голeмия разход в бюджета на едно образование. Средната месечна цена за наем на общежитие или квартира е около 500 евро и то без да включваме сметки за храна, транспорт и други.

Да пресметнем набързо – 12 месеца х 500 евро = 6000 евро – това е минималната сума, която вероятно ще спестите от настаняване и то само за година.

Нека акцентираме и на още един плюс, който също не е за подценяване. Много от хората не се чувстват комфортно да говорят публично. В онлайн среда е много по-лесно да споделяш мисли с другите. Според проучания 74 процента от хората, страдат от речева тревожност, а изследвания показват, че онлайн образованието има тенденция да насърчава по-добро участие в обучението и придобиването на повече смелост в изразяването.

В онлайн среда учениците могат да отделят толкова време, колкото им се иска, да обмислят и усъвършенстват собствените си идеи. Това може да доведе до по-голяма увереност.

Много дипломни програми днес включват някакъв групов проект или работа в екип. Работата с други хора в университета или на местно ниво означава координиране на определени дни и часове, така че всеки да може да присъства. Програмите за дистанционно обучение обаче насърчават виртуалната комуникация и позволяват на учениците да работят с членове на екипа чрез имейл, чат стаи и други лесни за използване методи. Така не се пропуска частта с добиването на умението за работа в екип. 

Магистърските дистанционни програми също са не по-малко желани и ефективни, като бакалавърски по ред причини. Не са много хората, които имат възможност да отделят време от работа, за да се ангажират с целодневна магистърска програма, а други често пътуват по работа. За тези, които все още трябва да жонглират с работата и да се върнат в училище, гъвкавостта на онлайн програма предоставя на хората възможността да учат, докато все още работят и се развиват професионално.

За повече информация относно бакалавърските и магистърски програми онлайн и процесът по кандидатстване в чужбина – ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ с наш Експерт по образование :

Безплатна консултация