След бляскавите балове и голямата мъка  и подготовка за държавните зрелостни изпити идва съдбоностният момент по вземането на сериозни решения…. Поне за тези, които все още не са направили своя избор. 

И ти ли се припознаваш в последния ред?! Чакаше до последния момент, смятайки, че нещата ще се наредят от само себе си?! Или пък много добре знаеш какво искаш, но не си бил достатъчно уверен в себе си и знанията си?! Или просто мама казва едно, ти искаш друго и все още не сте излезли с финалното решение на семейния съвет?

Каквато и да е причината, няма повод за паника.

Когато става дума за кандидатстване в университет, особено в чужбина, има много държави, които имат кандидат-студентски кампании дори до септември.  Така че нито си изпуснал влака, нито шансове си за престижно образование. В следващите редове ще разкрием къде и докога можеш кандидатстваш, ако си от късноориентиралите се.

ИТАЛИЯ

Програми на английски, евтини полети, ниски такси за обучение, лесен достъп до общежития и квартири, а и евтино пребиваване в сравнение с други централно- и северноевропейски държави. Да, всичко това важи за ИТАЛИЯ с пълна сила. А кандидатстването в едни от най-добрите им държавни университети тече с пълна сила до СЕПТЕМВРИ.

Ето кои са те:

 • Болонски университет
 • Сапиенца Университет  Рим
 • Университета на Падуа
 • Университета на Милано
 • Университета Милано Бикока
 • Тор Вергата Университет на Рим
 • Политехнико ди Милано
 • Политехнико ди Торино
 • Всички медицински катедри към държавните университети,както и в някои от частните университети:
 • Луис
 • – Ка Фоскари Венециански университет
 •  IED Дизайн академия
 • НАБА Дизайн академия
 • А ето и кои специалности можете да изучавате на английски в държавните и частните университети в Италия – бизнес мениджмънт, икономика, компютърни науки, изкуствен интелект, биоинформатика, хуманна биология, клетъчна биология, зоология, генетика, фармация, медицина, стоматология, туризъм, хотелиерство, финанси, дигитален мениджмънт, иновации, международни отношения, дипломация, саоциални науки, хуманитарни науки, политология, архитектура, строително инжинерство и градоустройство и други. 

ИСПАНИЯ

Освен едни от най-престижните бизнес университети в света като Ramon, IE и UPF,  Испания дава възможност за достъпно образование на английски и за редица други специалности. Кандидатстването е до ЮЛИ, а за него дори не се гледа средният успех от дипломата за изненада на много студенти. До лятото можете да кандидатствате за абсолютно всички държавни университети без значение за английски или испански специалности. А някои от университетите дори предлагат опцията за задочно или дистанционно (онлайн) обучение.

Ето и какви специалности можете да откриете на английски в университетите на Испания:
бизнес мениджмънт, икономика, компютърни науки, изкуствен интелект, биоинформатика, фармация, медицина, стоматология, психология, туризъм, хотелиерство, ивент мениджмънт,ПР, бизнес комуникации, финанси, счетоводство, бизнес и технологии, иновации, международни отношения, право, маркетинг, спортен мениджмънт; мода, инетриорен дизайн, енергетика, математика, физика, авиоинженерство и други. 

ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ 

Двете немскоговорящи държави може и да не предлагат супер много опции за специалности на английски, но за сметка на това разполагат със супер престижни университети като например Технически университет Мюнхен, Университет Тюбинген, Виенски икономически университет, Университета на Линц и кампуса на университета Ланкастър в Лайпцих(английски университет). Таксите в държавните университети са по-ниски отколкото в българските университети, а дори и в частните са далеч по-евтини от английските или американските университети.
Ето и за какви специалности можете да кандидатстване на английски до средата на ЮЛИ – бизнес мениджмънт, компютърни науки, електроинженерство, технологии, компютърна лингвистика и други. 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Въпреки високите такси, английските университети остават едни от водещите в световните класации за образование и няма кой да оспори качеството на преподаването и високия рейт на наемане на завършилите в университети от топ 10 на Кралството. Много от кандидат-студентите обаче си мислят, че са пропуснали своя шанс за кандидатстване в островната държава, защото наляво и надясно се тръби, че във Великобритания се кандидатства до януари. Да, но не е точно така….. В началото на ЮЛИ месец се обявява така наречения Clearing. Или с две думи обявяват се заетите и свободните места. И за учудване на много кандидати – има прекалено много свободни места и то в много престижни университети. Това не е шега… Много ученици биват приети, но не могат да си позволят да платят солидните такси и освобождават местата си, или пък има кандидат-студенти приети в повече от 1 университет и държава, съответно, ако предпочетат друг университет – те освобождават място в поне един. Така по време на Клийринг много ученици могат да бъдат дори по-лесно приети в мечтания ВУЗ в Кралството. А възможностите за специалности там са абсолютно необятни. 

ДУБАЙ

Съвсем сериозно вече все повече студенти предпочитат да учат на екзотично топло място и в престижни университети, отколкото да прекарат 3 години от живота си, отдадени на ученето, но в мрачните Лондон или Амстердам. Ами има логика – Дубай, освен че има страхотно време и условия за живот, е и световен бизнес и иновативен хъб, който привлича милиарди долари инвестиции в различни проекти всяка година. Освен това се слави и с 0% престъпност, ниски данъци и “headquaters” на едни от най-големите световни корпорации, които предлагат страхотни условия за работа. Така че защо не?!

Не забравяйте, че в Дубай кампуси имат едни от най-престижните английски, американски, канадски и австралийски университети, в които все още можете да кандидатствате. В крайна сметка, неслучайно го оставихме за края на статията, защото и ние имаме представителство в слънчев Дубай и  смятаме емирството за 10 от 10.

 

Ако току що сте завършили или пък догодина ви предстои – запишете се за БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш Експерт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването в чужбина.

Privacy Preference Center