Франция кандидатстване образование

Франция на Наполеон, Де Гол и Жана д’Арк, на Мари Кюри, Виктор Юго и Екзюпери, на Шанел, Луи дьо Фюнес и Луи Вютон. Списъкът е дълъг, а магията завладява всички докоснали се до историята и културата, модата и кухнята. Неслучайно именно тя е една от най-посещаваните държави в света.

Днес обаче ще поговорим за образование. Със своите над 3500 университета, 21 000 програми и повече от 400 000 международни студенти, Франция е една от топ дестинациите за обучение! A за съжаление в България се говори твърде малко за нея…

Кандидатстването за някои от най-добрите частни университети вече е отворено. Oфициално от 20 декември стартира и кандидат-студентска кампания 2024 за всички държавни учебни заведения.

Какви са възможностите и защо да изберете Франция?

Ние от Космо държим на качеството и на това нашите кандидат-студенти да бъдат приети в най-престижните и елитни университети по целия свят. За щастие във Франция имаме изобилие от такива, а именно:
Огромното предимство на франкофонската държава безспорно са ниските такси.

С такса от само 170 евро на година за бакалавър, Франция се нарежда сред най-евтините държави в света. Tаксата за магистър в държавните университети е само 243 евро. За сравнение в Холандия говорим за минимална такса около 3000 евро, във Великобритания за над 20 000 паунда на година. Испания e с такса около 1500-2000 евро, да не споменаваме Щатите и Азиатските университети, защото там сумата надвишава тази за един чисто нов висок клас автомобил.

Друго огромно предимство във Франция е, че можем да изберем цели 10 желания и да не платим нито цент за подаването на документите! Изключение правят някои специалности като архитектура, дизайн и частни такива, разбира се.

Много често ни се задава въпросът дали има програми на английски там.

За съжаление, в държавните университети е изключително трудно да се намери обучение ИЗЦЯЛО на английски. Но пък имате възможност да учите билингуално, на двата езика – английски и френски, а в някои програми – дори и на 3 езика. Само си представете как говорите 3 езика перфектно и колко полезно би ви било за последващата реализация!

От друга страна, повечето частни университети са ориентирани именно към тази част от студентите, които имат желание да учат на езика на Обединеното кралство. Там английските специалности са в изобилие – и не, не си мислете, че щом са частни са непрестижни! Напротив, университети като Sciences Po, които са 3-ти в света за политология и МО, или ESSEC – 30-ти за бизнес, са именно частни.

Франция кандидатстване образование

Кога и как да кандидатствате?

Както вече споменахме, за частните университети кандидатстването вече започна. А колкото по-рано подадете документите си за тях, толкова по-голям е шансът ви за прием!

Не такава е ситуацията с държавните университети, тъй като там имаме строго установени срокове.

Подаването на документи за държавните университети започва на 17 януари и ще продължи до 14 март. Преди това от 20 декември предстои т.нар. Phase d’orientation, в която ще имате възможност да се ориентирате и да се запознаете с програмите, ако все още не сте го направили.  14 март е срокът, след който вие нямате право да добавяте желания. Имате време до 3 април, за да приключите всичко по досието си (кандидатурата си) и да я предадете в най-добър вид. Резултатите пък излизат на 30 май, като всеки ден се обновяват и съответно вие можете да сте приети и във всичките си 10 избора!

 

Франция кандидатстване образование

Какво ви е необходимо, за да кандидатствате?

Освен стандартни академични документи като справка с оценките от училище, лична карта и сертификат по език, един от най-подценяваните елементи това е мотивационното писмо. Подценяван, а всъщност толкова важен за успешния прием.

Мотивационното писмо за Франция трябва да включва непросто вашите качества и обосноваване на желанието ви, а и познаване на програмата в детайли. Защо вие избирате точно тази специалност в дадения университет, с какво е по-специална тя от всички други? Не си и помисляйте за копи-пейст, защото структурата на френската мотивация е коренно различна от тази за всички други държави.

Друг важен елемент от досието – това са т.нар Activités et centres d’intérêt – ние от Космо често го наричаме – френското CV.

4 рубрики, които акцентират върху вашите умения, извънкласни дейности, стажове и всички занимания ИЗВЪН училище. Защо са толкова важни тези рубрики? Само си представете, че всяка година кандидатстват над 50 000 кандидати, голяма част от тях с отличен успех. Именно мотивацията и рубриките са това, което може да ви отличи и университетът да избере точно вас.

Друг допълнителен  (незадължителен) документ, който може да направи разликата и да ви даде предимство, но според нашите експерти силно препоръчителен компонент, са препоръките. Имате възможност за препоръка от учител по всеки един предмет изучаван в последните 2 години.

Споменахме и сертификатът по език

Стандартното ниво за кандидатстване е B2, има доста университети, които изискват C1 само за да разгледат кандидатурата ви. Това, което не трябва да ви притеснява, е, че зависи от специалността, а има и някои учебни заведения, в които можете и с B1 (разбира се, те не са най-добрите). Огромното предимство е, че можете да се явите на изпит за сертификат и февруари, и юни месец, тъй като сертификатът се предава чак при записване. Естествено, ако нямате такъв в момента на кандидатстване, шансовете ви са по-малки, но за разлика от други държави поне можете да кандидатствате.

Нека обърнем и специално внимание на кандидатстването Медицина във Франция.

Винаги медицината е била една от най-желаните специалности, а след Ковид пандемията буквално всяко 5то дете се насочва към нея. Почти във всички държави в света, за да кандидатстваме в медицинските факултети, се държи изпит. TMS в Германия, IMAT в Италия, местен изпит в Нидерландия, UCAT, BMAT, GAMSAT във Великобритания. Е, както може би сте чували, френският език е “езикът на изключенията”, та и тук така – за да кандидатствате медицина във Франция НЕ ТРЯБВА да полагате абсолютно никакъв изпит. Това прави по-лесен приема в специалности като медицина, спортна медицина, дентална медицина, акушерство и гинекология, веднага след завършване на средното ви образование.

Можем да стигнем до медицината по 2 начина, а именно PASS (Parcours d’Accès Spécifique Santé) или LAS (Licence Accès Santé). В края на първата година държите изпит и продължавате към същинската медицина. PASS е нещо като като подготвителна година, което ние от Космо, смятаме, че е доста по-разумен вариант, отколкото с подготовката на завършването, да се готвите и за тежък медицински изпит още след 12 клас. Особено ако сте избрали профил, който не е свързан с тази наука.

Какви са разликите?

При PASS вие ще учите предмети изцяло свързани с медицината – биология, химия, биохимия и подобни, които ще ви подготвят за този финален тест, а също и ще изберете една втора специалност т.нар option. Нея ще продължите да учите, в случай, че не се получи с медицината и не успеете да се справите на изпита.

Другият ви вариант е LAS, където си учите обикновен бакалавър. Но пък имате възможност да се явите на изпита в края на годината и след това да изберете дали да запишете медицината, или пък да останете в първоначалната програма.

Разбира се, студентите, които избират PASS имат по-големи шансове, защото цяла година се готвят и съответно те заемат около 70% от местата, а за LAS остават само 30%. LAS е изключително подходяща програма за деца, които са с разностранни интересни и не са сигурни дали искат да се занимават точно с медицина, или пък с нещо друго.

Dernier mais pas des moindres (последно, но не на последно място), ако се нуждаете от съдействие и искате да разберете повече информация за всичко, свързано с обучението във Франция, не се колебайте да се запишете за безплатна консултация с наш експерт по образование!

 

Университет Франция