През изминалата година успяхме да постигнем нещо като ‘’революция’’ сред разбиранията на хората в България, що се отнася до образование в чужбина, и в частност – Испания.

Консултирахме многожество ученици от почти всички гимназии, които имат паралелки с преподаване на испански в страната, и голяма част от тях ни се довериха за своето кандидатстване. Дестинацията Испания до сега беше “кауза пердута’’ и никой не я включваше, като вариант за продължение на своето образование.

 

Това най-вероятно се дължи на факта, че масово останалите консултантски агенции тиражират грешни твърдения и отказват кандидат-студентите с лъжливи доводи като например, че не си струва, че приемът е много труден или че испанският е задължителен и т.н. Но всъщност ситуацията е коренно различна. По-голямата част от запитванията, които ежедневно пристигат при нас вече, са основно за Испания. Това е факт, с който ние от Космо няма как да не се гордеем.

 

Нека сега развенчаем и някои от митовете, които върлуват по темата:


МИТ 1: Образованието в Испания не е престижно, колкото образованието в Англия или Холандия

В България, а и не само, има определени дестинации, които се смятат за най-престижни и модерни що се отнася до висше образование. Истината обаче е съвсем друга – има престижни университети в много страни по света и на всички континенти , а Испания безспорно разполага с доста елитни университети. Затова ние от Космо съветваме всички родители и ученици винаги да проверяват къде се намира даден университет в световните класации. Доста студенти имат грешната стратегия да се доверяват на това, че щом масово студентите отиват на дадено място или някой техен познат учи в конкретен университет, това непременно означава, че този университет е престижен, а това в повечето случаи не е така.

Ето и още един факт:

Едни от най-добрите Бизнес училища в Европа и света, според Financial Times и QS World University Rankings, са именно испански. Eто и някои от тях, които всъщност попадат в ТОП 30 на класациите по-горе:

  • University Ramon Llull
  • University of Navarra
  • IE Business School
  • ESADE Business School
  • EADA Business School
  • IESE Business School

Освен Бизнес науки, разбира се в Испания може да запишете на много добро ниво и редица други специалности, като Икономика, Архитектура, Дизайн, Медицински и Биологични специалности, Право, Медия, Международни отношение и т.н. 

Ето и някой от тях и местата им в световната класация за дадена специалност:

Икономика:

ТОП 47- Carlos III de Madrid –

ТОП 56 – Universitat Pompeu Fabra

ТОП 88- Universitat Autònoma de Barcelona

Медицина:

ТОП 64- Univeraitat de Barcelona

Психология:

ТОП 86- Universidad Autónima de Madrid

ТОП 98- Universitat de Barcelona

Инжинерни специалности:

ТОП 29- Universitat Politècnica de Catalunya

ТОП 35- Universidad Politécnica de Madrid

ТОП 100- Universitaè Politécnica de València


МИТ 2:Всички програми са на Испански и липсват бакалавърски програми, преподавани на Английски език.

Нашите Експерти са изготвили таблица с някои от най-желаните специалности, преподавани изцяло на Английски, в 5 от най-престижните университета в Испания.

За кандидатстване в тях трябва да докажете само владеене на английски. Не са ви необходими каквито и да е знания по испански.


МИТ3:В Испания се кандидатства със задължителен кандидат-студентски изпит

Преди години е имаше задължителен приемен изпит, наречен Selectividad, който обаче отдавна не е част от кандидат-студентския процес на международните студенти.

Изпит за прием в Испания се полага само в редките ситуации, като например:

  • кандидатите са на една по-зряла възраст над 30 или 40 години
  • при няколко конкретни специалности като Авиация, Педагогика, Медицина и др;
  • или в случаите, когато хорариумът от часове на кандидата не отговаря на регламентирания хорариум според европейската рамка.

МИТ4: В Испания няма възможности за финансиране на образованието

 Ако някой ви каже това, то трябва да ви стане ясно, че той няма никаква представа от възможностите, които тази страна дава на своите студенти. Съществуват няколко варианта: от университетските стипендии на база оценки и резултати – до държавните субсидии, които могат да намалят таксите за обучение до 50% или в нередки случаи дори да ви освободят от всякакви такси, било то административни или семестриални. Последните се отпускат на база доход на семейството, а критериите са такива, че в България почти всяко семейство лесно може да ги покрие при кандидатстване за държавна субсидия.

 

Гореизброните факти са част от причините, които карат все повече студенти да кандидатстват в ТОП УНИВЕРСИТЕТИ именно в Испания, като опция за успешно бъдещо развитие. Все още имате възможност да стартирате своята кандидатура и да бъдете приети в едни от най-престижните университети за избраната от вас специалност в Испания. Не пропускайте своя шанс!

За повече информация относно кандидатстване в университети в Испания –  запишете се за БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ с наш експерт като кликнете върху линка по-долу:

Безплатна консултация