По времето на нашите баби и дядовци – да учиш “висшо” както много от тях го наричаха, задължително означаваше да станеш лекар, адвокат или да работиш в общината (мечтаната работа според моята баба).

Дизайн

За старото поколение да си успял, определено се свързваше с това да си държавен служител, чиновник и прочие. Старите не разбираха специалности като туризъм, маркетинг, ПР, ИТ. Съответно, смятаха внуците си, които искат да учат подобни програми за “развей прах”, многократно убеждавайки ги, че няма да успеят в живота с това.

В днешно време не е по-различно…..
Отново има мода или тренд в специалностите. Родителите на последните поколения абитуриенти смятат за престижно да се учи Икономика, Бизнес, Медицина, Инженерство, но не и Кино, Графичен дизайн, Анимация или Музика. Днешните родители масово заклеймяват тези специалности като специалности “неносещи пари”, нито просперитет.

Графичен дизайн
Анимация

Ние от Космо НЕ сме съгласни с така нареченото разделение на едни специалности като престижни, а други като непрестижни. Вярваме, че всеки може да постигне желаната реализация, успех и пари, дори в не толкова популярна област, като например Филмово изкуство или Актьорско майсторство дори.

 

Вижте един Юлиян Костов или Мария Бакалова – не са ли млади, успешни и богати хора, постигнали

целта си именно в сферата, която им носи удоволствие. А защо да не споменем и нашия приятел Сами Ганчев, който направи специален лайф за всички кандидатстващи миналата есен? Завършвайки

Театрално изкуство
Театър

интериорен дизайн във втория най-добър университет за изкуства в света UAL – той в момента работи като личен интериорен дизайнер за един от известните арабски шейхове и проектира неговите палати и дворци. Със сигурност сте чували и за “Nevena”, която твори в Лондон и облича не само известни и богати британци, но нейни тоалети се носят дори от приближени на кралския двор в Англия. 

Въпросът на десетилетието е:
– Защо никой не желае да се занимава и да обръща внимание на талантливите млади деца на България, на бъдещите световноизвестни художници, актьори, аниматори, танцьори, архитекти и музиканти?
– Защо вкъщи, в училищата се пропагандира тезата, че от тези деца “няма да стане нищо” и това не било професия с бъдеще???

Ще ви кажем една тайна – няма такова нещо “Професия на бъдещето” или “Професия, която ни прави успешни и богати”. 

В 21ви век изразът “Музикант къща не храни” – НЕ ВАЖИ! Напротив храни, та дори прехранва, стига да попадне на правилното място, където да надградят таланта му, стига да има достатъчно амбиция и желание и не на последно място, разбира се, да е лесно адаптираща се и социална личност, защото контактите са не по-малко важни от по-горните. 

Дизайн
Графичен дизайн

След вече 4 успешни години в България и стотици приеми в университети като Оксфорд, Харвард, ТУМ, Бокони, Рамон и др, ние от Космо България решихме да обърнем по-специално внимание на талантливите деца на България, като организираме “ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ЗА ИЗКУСТВАТА”.

В това число включваме специалности като:

 • Дизайн,
 • Анимация,
 • Архитектура,
 • Актьорско майсторство,
 • Филмово изкуство,
 • Театър, 
 • Музика, 
 • Танцово изкуство и др.

 

Датата, която сме избрали за среща с нашите талантливи кандидат-студенти е 17ти Септември, а именно в началото на учебната година. Събитието ще се проведе в нашия нов офис на ул. Хайдут Сидер 6, който е с достатъчен капацитет да събере над 200 кандидат-студенти и родители. 

На събитието приветстваме да дойдат не само 12токласници, но и по-малките ученици от гимназиалните курсове, защото подготовката за такива специалности обикновено започва на доста по-ранен етап, а именно – 9-10 клас. Полезно е да знаете още от началото на гимназията, върху какво трябва да наблегнете, какво да подготвите и какви грешки да избегнете, за да не се окажете неподготвени в 12ти клас при кандидатстването ви в чужбина.

Освен възможността за индивидуална среща със специалист в кандидатстването за избраната от вас специалност, по време на Cosmo Arts Open Day, ще можете да научите:

 • Kои са най-престижните университети в света за вашата специалност?
 • Kакви стипендии можете да получите както в държавните, така и в частните академии по изкуства?
 • Какви са специфичните изисквания на конкретните университети?

  Дизайн
  Интериорен дизайн

По време на ивента ще можете да чуете от първо лице как се развива живота и кариерата на студенти, завършили именно някои от най-престижните университети за изкуства по света. Също и да завържете приятелства с кандидат-студенти от сходни интереси.

Наши специални гости на ивента са Студио С, които вече над 15 години подготвят успешно ученическите портфолиа за кандидатстване в най- най-престижните университети по изкуства в света.

При посещение на техния щанд – ще получите и отстъпка от 10% за подготовка и техните услуги.

Посетилите нашия ивент – автоматично получават отстъпка от нашите курсове за подготовка на сертификати – IELTS, TOEFL & SAT. 

Идеята на ивента е да насърчим всички кандидат-студенти запленени от Изкуството , под каквато и да е форма – да не се отказват от мечтите си. Ние сме тук за да ги подкрепим и да им помогнем да продължат образованието си в едни от най-добрите академии и университети в Света.

Танцово изкуство
Балет

Също така смятаме да направим Деня на отворените врати на Изкуствата – традиция, която ежегодно да събира талантливите деца на България на едно място.