Все по-често ни се случва консултациите ни с кандидат-студенти да започват по следните начини: ,,Искам да се развивам и да уча нови неща в сферата на бизнеса, но не и да работя на бюро от 09.00 до 18.00ч.’’ ; ,,Искам да си бъда шеф и да нямам шефове, които да ми казват какво да правя’’ ; ,,Искам да уча бизнес, но без математика’’.

И въпреки че на пръв поглед звучи наивно и детинско, днес вече има такива възможности за обучение, колкото и да не ви се вярва.

biznes бизнес

Една консултация преди 10 години, например, би се провела чрез ответен отговор от консултант, който обяснява, че обучението по Бизнес е невъзможно без математика. Че не съществуват такива университети, и най-вече, че за да работиш за себе си, е нужно да извървиш дълъг път, трупайки практически опит и знания и работейки първо за някой друг.

Да, но реалността в XXI век обаче е друга. Вече съществуват както държавни, така и частни бизнес училища, които предлагат обучение по Бизнес Мениджмънт и то такова обучение, което почти или изобщо не засяга математика или такова, което предлага 1-1,5 година интегриран стаж, необходим на студентите, за да изградят основите на стартиращ собствен бизнес.

 

 

 

След всичко прочетено дотук, бихте попитали: ,,Кои са тези университети?’’ Веднага отговаряме: 17-ти в света Ramon Llull University в Барселона, Испания Предлага програми по Бизнес Администрация, Международен Бизнес и Туризъм с обучение изцяло на английски език. Характерното за приема му е онлайн тест, базиран на логика, креативност, мотивация и езикови компетенции, без никаква математика.

Обучението в този университет предоставя възможността на курсистите да създадат своя идея и да я развият чрез проект за собствен бизнес още през първата година на обучение. Освен като един от най-престижите в света, университетът се отличава с възможността за 3 дипломи чрез тройната си програма по Бизнес с едни от най-титулованите училища във Франция и Англия, а таксите тук далеч не са високи като на английските и частни френски ,,Еcole’’, да не сравняваме пък с изключително високите такси на Айвитата. Основната годишна такса е €12800, като разбира се, университетът предлага до 40% стипендия за първата година и до 60% за останалите години на своите студенти.

Нека насочим вниманието си, че Ramon Llull University се намира на по-челни позиции в световната класация по Бизнес от известни други университети като: Yale, Cornell, Columbia University, University of California, NYU и други. Топ 50 за MBA (Master in Business Administration) Swiss Business School, с кампуси в Испания и Швейцария Освен, че се намира в топ 50 на света в редица класации за MBA, Swiss Business School може да се похвали с поне 1 година стаж преди започването на самото обучение и допълнително още половин година стаж до завършването на Вашия бакалавър по Бизнес.

Ако това не е практическа програма, то кой друг университет по-бизнес е практически? Друго характерно за швейцарското бизнес училище са интегрираните специализации, които започват още от 2-рата година на обучение – нещо, което 90% от бизнес училищата не предлагат. За разлика от тях, SBS предлага така търсените от студентите – специализации по Маркетинг (обикновено се изучава като специализация на ниво магистратура), Международен мениджмънт и др.

И, естествено, не спираме дотук. Ако не харесвате Швейцария и не сте неин фен винаги можете да посещавате друг кампус на Swiss Business School – например в Барселона, Дубай, Хонг Конг и др. Таксите са от 9000 швейцарски франка на семестър, което го прави бюджетна опция за образование. В сравнение с IE Business School с такса 22-25 000 средно на година, или Сity University London, който освен, че е по-назад в класациите е и с по-висока такса – приблизително 22 000 паунда на година.

Топ 63 за Бизнес в света Tilburg University в Тилбург, Нидерлания. Не само частните университети попадат на челни позиции в класациите, разбира се, и не само те предлагат нестандартно или по-практически насочено обучение. Университетът на Тилбург е пример за това, че държавен университет също може да бъде с висок рейтинг и да заема водещо място в бизнес класациите. Освен, скромната си такса от €2200 на година, университетът не изисква приемни изпити на своите кандидат-студенти. Тилбург е може би единственият престижен държавен университет от световните класации, който предлага програма по Предприемачество и Иновации на ниво бакалавър.

Както добре знаете, повечето добри бизнес училища предлагат общите бизнес програми като: ,,Бизнес Администрация’’ или ,,Бизнес Мениджмънт’’, което ограничава шансовете на студентите да се обучават директно по специалност ,,Предприемачество’’ или ,,Маркетинг’’. Да, но Тилбург предлага това, което много други университети не предлагат – а именно: да учите как да създадете свой собствен бизнес или казано на езика на тинейджърите – ,,Как да си бъда сам шеф’’ чрез иновативна бакалавърска степен по Предприемачество.

Вероятно вече разбрахте, че за да учиш Бизнес и за да развиеш своя собствена бизнес идея, не е необходимо да учиш чак толкова математика. Особено за тези, които не я харесват или да пропиляваш дълги години в ,,трупане’’ на опит за някой друг, без да имаш интерес и желание за това. Времето е най-ценният ресурс на всеки, така че правилните решения, взети навреме спестяват много главоболия в бъдеще.

 Бъдете информирани!

Запишете се за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ и разберете за всички възможни опции за престижно образование!

Безплатна консултация

Privacy Preference Center