Великобритания и Северна Ирландия е кралство, състоящо се от четири отделни страни, а именно: Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. Общото население е над 60 милиона души. Столиците Лондон, Белфаст, Кардиф и Единбург са и домове на някои от най-престижните университети в света.ИКОНОМИКА

Великобритания е една от 7-те най-развити държави в света. 
Лондон е Европейската финасова столицa или казано по друг начин – градът с най-много инвестиции. Лондон е и седалище на едни от най-големите международни корпорации. 
Енергетиката заема основно място в икономиката на страната, като електроцентралите във Великобритания са едни от най-големите в света. 
Основните продукти, които островната държава изнася, са автомобили, машини, стомана и медикаменти.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Висшите училища във Великобритания се делят на колежи и университети, като има държавни и частни учебни заведения.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Структурите, методите на обучение, приемът и таксите в различните страни на кралството се различават и регулират от местните органи.

Бакалавърски програми: 3 години.
Магистърски програми: 1 година.
Международни студенти – Статистики
81% от студентите във Великобритания са местни, 6% идват от държави от ЕС, а 13% – от държави извън ЕС. Общият брой чуждестранни студентите във Великобритания за 2016/2017 година е 442 375 души, като 42% от студентите изучаващи магистърски програми идват от държави извън ЕС. Най-голям е броят на студентите от Китай – те представляват почти 1/3 от общия брой чуждестранни студенти. Индийските студенти са вторите по численост във Великобритания, но броят им е намалял значително от 2012-13 г. Англия има най-голям брой студенти, идващи извън ЕС – около 14%. Шотландия, предлагаща безвъзмездни субсидии на европейските студенти, логично има най-голям брой студенти от ЕС (9%). Уелс показва най-големия спад на международни студенти от 2013-14 г. насам – 25%, а в Северна Ирландия също има спад на международните студенти – 12%.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Най-предпочитаната специалност от международните студенти е “Бизнес мениджмънт”, като над 120 000 студенти са избрали тази програма за последната година. Други популярни специалности, които привличат голям брой студенти всяка година, са инжинерните, социалните науки, правото и дизайна (общо около 150 000 студенти).КЛАСАЦИИ

Едни от най-престижните британски университети според световните класации са:

 • University of Oxford
 • University of Cambridge
 • Imperial College London
 • LSE – London School of Economics
 • Political Science
University of Warwick

Университетите, приемащи най-голям брой международни студенти годишно, са:

 • 
UCL – University College London
 • University of Edinburgh
 • University of Mancherster
 • King’s College London
 • Coventry University
 • University of the Arts, London