Тайван, или също така наречена Република Китай, е държава, намираща се в Източна Азия. Столица е най-големият ѝ град Тайпе, а официален език е мандарин. Населението на Тайван надхвърля 23 млн. души. „Китайското Тайпе“, както също е наричана страната, участва в основаването на Съвета за сигурност на ООН и е една от постоянните му членки.

ИКОНОМИКА

Тайван може да се похвали с добре развита капиталистическа икономика, в която главна роля играе износът. Тайван се нарежда на 18-то място в света по БВП и на 24-то по номинален БВП по инвестиции и външна търговия. Страната е определена като един от „Четирите азиатски тигъра“ наред с Южна Корея, Хонконг и Сингапур. Това се дължи най-вече на стремглавия икономически растеж и индустриализация след втората половина на 20-ти век, наречена „Тайванско чудо“.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В страната има 163 висши учебни заведения като те включват университети, колежи и технически институти.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърска програма – 4 години

Магистърска програма – 1 до 2 години

Висшето образование е фокусирано върху технологичното и професионално обучение, с цел получаване и подобряване на практическите и работните умения.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ

Очаква се през 2020 година, броят на международните студенти да достигне 150 000. С цел тяхното увеличаване се разработват и нови програми на английски език. Друг източник на мотивация, за да изберат именно Тайван за своето обучение, са и големият брой стипендии за международни студенти, отпускани от правителството или от самия университет.

Таксите за обучение зависят от самата образователна институция и от програмата, която сте избрали. За бакалаври варира от $1 650 – $2 040 годишно, а за магистър от $1 700 – $2 050 на година.

За да учите в Тайван Ви е необходима студентска виза. В  Тайван може да работите до 16 часа седмично, но преди това трябва да получите специално разрешение за работа със статута Ви на студент.

СПЕЦАЛНОСТИ

Едни от най-желаните специалности от чуждестранните студенти са инженерните, особено high-tech, следвани от бизнес науките, изкуства, хуманитарните и социалните науки.

КЛАСАЦИИ

25 от тайванските университети са университетите, влизащи в класацията QS World University Rankings 2020. Ето и тези, които са на най-предни позиции:

  • National Taiwan University (NTU) #69
  • National Tsing Hua University #173
  • National Chiao Tung University
  • National Cheng Kung University (NCKU)
  • National Taiwan University of Science and Technology