Република Сингапур е островен град-държава, състояща се от 63 острова, разположена в Югоизточна Азия. Населението е около 5,7 милиона души, но заради малката си територия, държавата е 3-та в света по гъстота на населението. Столица е Сингапур, като той е и най-голям град. В страната има 4 официални езика – английски, мандарин, малайски и тамилски, но за основен език на обучение е приет английският.

ИКОНОМИКА

Сингапур е с най-добре развитата свободна пазарна икономика в Югоизточна Азия, като държавата е причислена към така наречените източноазиатски тигри (Южна Корея, Сингапур, Тайван, Хонконг).

Бързоразвиващи се отрасли са корабостроенето, електротехника, електроника и един от най-силните отрасли – нефтохимическата промишленост. Страната се нарежда на челните места в света като валутен и финансов център. Много добре развит е и хазартният бизнес (2-ри по големина в света). В Сингапур се намира едно от най-големите контейнерни пристанище в света.

Сингапур привлича много чуждестранни инвестиции (над 7000 международни компании), заради фактори като местоположение, ниски данъци и нулева толерантност към корупцията.

Туризмът в страната също е силно развит – 17 млн. туристи годишно.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В Сингапур има общо 34 университета, 6 от които са национални. Останалите учебни заведения са международни университети или филиали на чужди университети като най-известни от тях са филиалите на:

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми – 3 – 4 години

Магистърска програма – 1 – 2 години

Една от най-добрите образователни системи в света, съставена от много проучвания и практики както и задължителни стажове. На студентите много често се дава възможност сами да избират предмети, които искат да учат (target/elective classes).

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ

Една от лидерите във висшето образование в Азия, а и по света, с добре развитата си учебна система, с високото си качеството на живот и с множеството възможности за развитие, Сингапур е привлекателна за международните студенти. Техният брой е над 80 000. Най-голям брой студенти пристигат всяка година от Китай и Индия, но Сингапур е приоритетна дестинация и на много студенти от САЩ и Европа също. В най-добрите сингапурски университети NUS и NTU процентът на международни студенти достига 30%.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Сингапур предлага огромно разнообразие от програми. Едни от най-популярните сред международните кандидат-студенти са бизнес и мениджмънт, МВА, ИТ, инженерни специалности, архитектура и медицина. Основният език, на който се преподава в Сингапур е английски.

КЛАСАЦИИ

2 от университетите в Сингапур са в топ 100 според  класацията QS  World University Rankings – National University of Singapore (NUS) #11 и Nanyang Technological  University (NTU) #11. Друг специализиран университет по мениджмънт, който попада в много от международните ранглисти е Singapore Management University или SMU.