Руска Федерация или на кратко Русия е най-голямата по площ държава в света, покривайки 1/8 от Земята. Простира се на континентите Европа и Азия и граничи общо с 18 държави. Намира се на 9-то място по население (146 млн души). Москва е най-големият град и столица на Русия, а официален език е руският.

ИКОНОМИКА

Енергийна супер сила е един от синонимите на Русия, тъй като страната е най-големият износител и вторият най-голям производител на природен газ, както и най-големият износител и производител на петрол. Русия е един от най-големите производители на земеделска продукция. Освен това е износител на ядрени реактори, военна продукция, злато, дървесина, самолети, автомобили, кораби, техника и прочие.

Държавата е и един от най-големите инвеститори в света.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Образованието в Руската Федерация бива обявено за едно от най-добрите в развитите страни през недалечната 2010г. Висшите учебни заведения наброяват 1071, като 662 са държавни и 409 са частни. Те са разделяни в три категории – университети, академии и институти.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавър – 4 години

Магистър – 2 години

Русия е включена в Болонската конвенция и руските дипломи се признават  във всички европейските държави, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и бившите членки на СССР, както и всички страни членки присъединили се към конвенцията.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ

Според проучвания броят на международните студенти в Русия значително се покачва – с около 40%. Към момента статистическите данни сочат, че 290 000 чужденци избират да получат образованието си в руски университет, но се очаква към 2024 година броят им да надхвърли 425 000. Най-големият поток от студенти идва от Казахстан, Китай, Туркменистан и като цяло от бившите съветски републики.

Образованието в Русия е с до 7 пъти по евтино от това в Европа и САЩ. Средно 2000$ годишно за бакалавър и 2500 за магистър. За да учите в Русия, ще ви бъде нужна виза и здравна застраховка.

Русия ежегодно дава близо 15 000 държавни субсидии на чуждестранни студенти, като субсидията покрива изцяло обучението ви за дадена специалност.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Предлагат се около 60 програми на английски език, обхващащи различни области. Найжеланите специалности от международните студенти са — биология и медицина, инженерни науки, бизнес науки и MBA, социални науки, политически науки, авиация, изкуства и др.

КЛАСАЦИИ

Образованието в Руската Федерация не е за подценяване, сочат утвърдени световни ранглисти. Множество руски ВУЗ-ове попадат в световните класации, като едни от най-реномираните сa:

  • Lomonosov Moscow State University
  • Saint Petersburg State University
  • Novosibirsk State University
  • Tomsk State University
  • Bauman Moscow State Technical University
  • MIPT
  • University MEPHI
  • HSE University