Република Южна Африка е държава, която се намира в най-южната част на континента Африка на Атлантическия и Индийския океан.

Република Южна Африка е известна с разнообразието на култури, като 11 от говорените в страната езици са признати за официални, два от тези езици са с европейски произход. Има 3 столици, административна (Претория), законодателна (Кеип Таун) и съдебна (Блумфонтейн). Най-големия град е Йоханесбург. Населението на Република Южна Африка е приблизително 58 милиона души.

ИКОНОМИКА

Република Южна Африка е икономически най-развитата страна от Африка и сред двадесетте най-развити в света. На нея се пада 40% от стойността на промишлената продукция на африканския континент. Туризмът в Южна Африка се развива като един от най-важните сектори на икономиката.Туристическата индустрия дава около 7% от БВП на страната. През 2002 г. повече от 6 милиона туристи са посетили РЮА. Около 3% от заетите работят в туристическия бранш.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Република Южна Африка разполага с 25 държавни висши учебни заведения и 34 частни – общо 59. 9 от тези 59 университета попадат в престижната университетска класация QS World Rankings 2019.

Семестриалните такси са различни за различните университети, но ориентировъчно започват от $2250 долара на година, максимума, който може да достигнат са $5600 долара на година, за бакалаврите. Магистърските програми могат да варират от $5000 до $28 000, докато докторските програми от $900 до $3200 долара.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърска степен – 3 – 4 години

Магистърска степен – 1 – 2 години

Докторска степен – 3 – 5 години

Методите на преподаване включват предимно слушане на лекции и водене на записки. Въпреки остарелия модел на преподаване, обратната връзка със студента е важна и на края на всяка лекция преподавателя отделя време да събеседва със студентите и да отговори на въпросите им.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКА

В Република Южна Африка има само 60 000 международни студенти, повечето то тях идват от Европа, Северна Америка и Азия. За да учите в Южна Африка може да ви е необходима Студентска Виза, в зависимост от вашето гражданство.

Ако сте международен студент в Република Южна Африка и искате да работите, то, закона ви позволява само до 20 часа на седмица. За международните студенти се предлагат и стипендии, които да покрият частично или изцяло семестриалните такси. Отпускат се предимно на база доход.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Университетите в Република Южна Африка предлагат над 990 специалности за бакалавърска степен, над 1150 за магистърска степен и малко над 80 за докторската степен. Най-предпочитаните специалности са Инженерство, Медицина, Селскотопански програми, Екология и други. В повечето университети в Република Южна Африка езикът на преподаване е Английски език, Африкаанс, като език на обучение в университетие е застрашен.

КЛАСАЦИИ

От всички 59 висши учебни заведения в Република Южна Африка, 9 намират място в престижната класация на QS World Rankings 2020. Ето и списък с тях:

  • University of Cape Town
  • University of Witwatersrand
  • Stellenbosch University
  • University of Johannesburg
  • University of Pretoria
  • University of KwaZulu-Natal
  • North-West University
  • Rhodes University
  • University of the Western Cape