Обединените Арабски Емирства е страна намираща се в Югоизточна Азия, разположена в югоизточната част на Арабския полуостров. Включва 7 емирства. Населението е около 9,5 млн. души като по- голямата част от тях са емигранти – 7,8 млн. Столица е Абу Даби, а най-голям град е Дубай. Официален език е арабският.

ИКОНОМИКА

Икономиката на ОАЕ  се нарежда на 32-ро място в света по БВП на глава от населението, като 85% от икономиката  се дължат на износа на нефт и природен газ. ОАЕ е вторият най-голям нефтопроизводител в Персийския залив.

Туризмът е също силно развит като Дубай е на 5-то място в света по популярност сред туристите. Над 10 млн. души годишно са привлечени от космополитния град.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В ОАЕ има общо 116 висши учебни заведения, които включват институти, университети, филиали на чужди университети.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми – 4 години

Магистърски програми – 1 – 2 години

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ

Над 30 000 са международните студенти в ОАЕ. По-голяма част от чуждестранните студенти идват от САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Австралия, Индия. В старната има много кампуси на чуждестранни  елитни университети, предлагащи образование на световно ниво. Според доклад на British Council, основан на проучване на международната политика в областта на висше образование в 38 страни, ОАЕ е на 2-ро място по квалификации и степен на признатост и на 5-то по откритост и мобилност.

С цел привличане на повече международни студенти, ОАЕ замениха едногодишната виза за пребиваване с петгодишна такава. Освен това са смекчени условията за получаване на разрешение за работа и живот в екзотичната страна.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Най-предпочитани  програми  от международните студенти са архитектура, инженерни и компютърни науки, а при магистърски програми  – бизнес. Повечето програми са ориентирани към чуждестранните студенти и са на английски език.

КЛАСАЦИИ НА УНИВЕРСИТЕТИ

Близо 30 са филиалите на чужди университети в ОАЕ. Ето списък на някой от най- добрите и подходящи за чуждестранни студенти университети:

  • American Uiversity in Dubai- частен университет, с над 2000 студента от 100 различни страни, даващ им възможност да учат на Изток, придържайки се към американския стил на образование. Популярни бакалавърски програми са инженерните специалности, архитектура, дизайн, бизнес. Предлаганите магистърски програми са MBA, EMBA, MSCM,  A. In Leadership and Innovation in Contemporary Media
  • INSEAD in Abu Dhabi-едно от най- добрите бизнес висши училища в света ( 2-ро в света за MBA). Предлагат се магистърски, Executive Masters и докторски степени. Най-популярни програми са MBA, Executive MBA, Executive Masters in Finance, Phd in Management .
  • American University of Sharjah- частен университет, 7- ми в арабския регион. Мултикултурна среда, със студенти от 90 страни. Предлаганите бакалавърски и магистърски програми обхващат специалности като масова комуникация и архитектура, компютърно инженерство, бизнес администрация и изкуства.
  • Canadian University in Dubai