НОРВЕГИЯ е държава в Северна Европа, заемаща западната част от Скандинавския полуостров. Има население над 5млн. души. Нейната столица Осло е една от най-големите столици в света. Официален език е норвежкият.

ИКОНОМИКА

Норвегия е сред най-богатите страни в света, оглавявайки класацията по Индекс на човешкото развитие на ООН, също е и водеща по стандарт на живот, средна продължителност на живота, здравеопазване и сигурност. Страната има силно развита индустриална икономика, насочена към експорта. Тя членува в много международни организации като НАТО, ООН, Съвета на Европа, WTO и OECD. Участва и в Шенгенската зона.
Норвегия заема второ място по свобода на пресата в света по данни на „Репортери без граници“ през 2015г.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Норвегия има 16 акредитирани университетски институции, 22 колежа и 2 национални колежа по изкуствата и няколко частни висши учебни заведения. Като цяло семестриална такса не се заплаща във университетите и колежите в Норвегия, независимо дали сте студент от Европа или пък от друг континент по света, но пък за сметка на това има административни такси, които се прокриват от всеки ученик.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми: 3 год.
Магистърски програми: 1,5 год.
Всички висши учебни заведения в Норвегия имат собствена автономия, но са задължени да включват научно-изследователски или практически изследвания независимо специалността. Целта е да се избегне условното преподаване на изцяло теория. 12% от учебните заведения имат задължителен стаж като част от обучението.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКИ

По данни от 2015 в Норвегия учат над 25000 студенти. Броя на чуждестранните студенти се е утроил от 2000 насам. 62% от чуждестранните студенти остават да живеят и работят в Норвегия. Образователната програма “Панорама” от 2015 година дава приоритет на държави като Бразилия, Китай, Русия, Япония и Южна Америка, в допълнение към вече основните източници на чуждестранни студенти – Скандинавските страни, ЕС, САЩ и Канада. Руските студенти представляват най-голямата чуждестранна студентска общност в страната следвани от китайските и непалските. Над 1500 руски студенти са учили в Норвегия за последните 5 години.
Норвегия печели приза за най-добра дестинация за международни студенти според последните проучвания.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Може да избирате из между над 200 магистратури на английски и малко по-малко бакалавърски програми на английски, ако решите да учите в Норвегия. Едни от най-популярните програми за чуждестранните студенти са: икономика и бизнес, инженерни специалности, право, социални науки, както и кино и медия.

КЛАСАЦИИ

2 от норвежките университети попадат в топ 200 на QS World University Rankings® 2022. Това са University of Oslo (102-pо място) и University of Bergen (199-то място).
Ето и списък на едни от най-престижните университети според световните класации:

  • Norwegian University of Science and Technology
  • University of Tromsø The Arctic University of Norway
  • BI Norwegian Business School
  • NHH Norwegian School of Economics