Китайската Народна Република или Китай е на първо място в света по брой на население( над 1 300 000 души) и четвърта по големина. Разположена е в източна Азия и граничи общо с 19 държави. Най-голям град е Шанхай, а столица е Пекин. Официален език е китайски.

ИКОНОМИКА

Природните ресурси, многобройната работна ръка и политиката на страната са в основата на така нареченото „ китайско икономическо чудо“, което днес поставя Китай на 1-во място в света по БВП и на 2-ро по големина  на икономиката. Страната е най-големият износител в света и 2-рият най-голям вносител. Основни отрасли са промишлеността и земеделието. Китай е привлекателна дестинация и за туристите, като страната се нарежда на 4-то място в света по този показател.

Технологично, Китай се нарежда отново на челните позиции в световен мащаб, както по производство, така и по износ, в допълнение към това, почти всички познати ни фирми-гиганти са с изнесено производство в Китай. Това от своя страна, само по себе си говори колко напреднали са Китайците, защото доверие не се печели лесно, особено на международната сцена.

Текстилната индустрия също е важен отрасъл за Китай, като, както при технологиите, лидерите в текстилната индустрия са с изнесено производство в Китай.

Тези два отрасъла имат може би най-голям дял от БВП на страната.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В Китай има над 2500 висши учебни заведения като те биват редовни ВУЗ-ове, независими институции, висши професионални колежи, Adult HEIs.

Има както държавни, така и частни институции.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми – 4 години

Магистърски програми – 2 години

В Китай образованието е практически ориентирано, институциите разполагат с огромни ресурси за различни научни изследвания, иновации и разработки на нови технологии. Средата е и с голяма конкуренция, поради големия брой студенти.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ

Китай е най-популярната дестинация за международните студенти в Азия, а се очаква през 2020 година, дори да измести Великобритания от второто място по популярност в света. Броят на международните студенти е 489 000, като най-големият поток идва от Южна Корея. Много са нещата, с които Китай привлича студентите – възможността за изучаване на най-говоримия език в света;  добрата репутация на китайското висше образование; стипендиите, отпускани от китайското правителство на международни студенти ($300 млн. годишно); възможността да може да работите на половин работен ден; невероятната китайска култура, история и традиции.

За да учите в Китай ще са ви необходими студентска виза (за кратък или дълъг престой) и здравна осигуровка.

СПЕЦИАЛНОСТИ

В повечето университети в Китай се преподава на китайски, но с цел да се привличат повече международни студенти се откриват филиали на международни университети и така броят на бакалавърските и магистърски програми на английски език  се увеличава значително с всяка изминала година.

Най-предпочитани специалности са Китайска филология, Азиатски науки, Международен бизнес.

КЛАСАЦИИ

Според QS World University Rankings  2020, 6 са китайските университети попадащи в топ 100. Това са:

  • Tsinghua University #16
  • Peking University #22
  • Fudan University #40
  • Zhejiang University #54
  • Shanghai Jiao Tong University #60
  • University of Science and Technology of China #89