Канада е втората по големина страна в света, заемаща почти цялата северна част на Северна Америка.  Канада е федерация, съставена от 10 провинции и 3 територии. Страната е с население от 37 млн. души. Столица е Отава, а най-голям град е Торонто.  В Канада има два официални езика- английски и френски.

ИКОНОМИКА

Икономиката на Канада е на 10-то място в света.Тя е от смесен тип като най-голям е сектора на услугите. Други добре развити отрасли са дърводобивът( една от най-качествените хартии се произвежда в Канада), петролната индустрия (големите залежи на петрол), земеделието.

Страната е сред първите в Света по качество на живот, здравеопазване, образование, граждански и политически свободи.

Член е на Г-20, Г-8, НАТО, ООН и редица други организации.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В Канада има няколко вида висши учебни заведения.

Университети, в които може да получите както бакалавърска, така и магистърска степен.

Общински колежи, технически училища, училища по приложни науки и изкуства, които дават сертификати, дипломи и бакалавърски степени.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми – 3 или 4 години

Магистърски програми – 2 години

Висшето образование в Канада е едно от най-добрите в света, а дипломите получени тук се определят като престижни на всички останали континенти. В различните провинции методите на преподаване се различават. На пример в Квебек (френска провинция), начинът на обучение прилича на този във Франция, дори сроковете на обучение се различават от другите провинции.

В тази провинция, също така се учи до 11 клас, като с диплома от 11 клас не може да се кандидатства директно в повечето университети в Европа или САЩ.

Но като цяло в страната съществува голяма академична автономия за самостоятелно определяне на програмите. Обучението е практически ориентирано, свързано с много упражнения, стажове, дори платени такива. В Канада връзката, личният контакт  между преподавател и студент е много важна и е неразделна част от образователния процес. Тук преподавателите са специалисти, учени с международно признание.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ

Канада е в топ 3 в света по брой международни студенти – над  300 000, като основният поток идва от Китай (28%) и Индия (25%).

Страната е привлекателна за чуждестранните студенти, освен заради  фактори като качеството на живот,здравеопазване, сигурност и много други,а и заради таксите, които  се считат за поносими за високото качество на образование, което получавате срещу тях. Таксите започват от $6000 годишно (канадски долара).

Друг плюс е, че международните студенти могат да работят докато учат – 20 часа, седмично по време на учебната година и на пълен работен ден през ваканциите.

За да учите в Канада НЕ ви е необходима студенстка виза и здравна застраховка, покриваща престоя ви в страната.

СПЕЦИАЛНОСТИ

В Канада се преподава на английски и френски (в зависимост от провинцията, в която се намира учебното заведение). Има над 10 000 различни програми, като най-голям интерес има в области като медицина, медии, бизнес, ИТ.

В страната се предлагат  едни от най-добрите МВА програми в света в University of Toronto, York University и McGill University.

КЛАСАЦИИ НА УНИВЕРСИТЕТИ

Предпочитани провинции за международните студенти са Онтарио, Британска Колумбия и Квебек. 26 от канадските университети са поместени в QS World University Rankings 2020, като 3 от тях са в топ  50. Ето списък на най-добрите университети в Канада:

  • University of Toronto #29
  • McGill University #35
  • University of British Columbia #51
  • University of Alberta #113
  • Universite de Montreal #137