Южна Корея е страна, намираща се в Източна Азия, заемаща южната част на Корейския полуостров. С население от близо 51 млн. души тя се нарежда на 27-мо място в света. Нейна столица е Сеул, а официален език е корейски. Член на ООН, Г-20 и много друго международни организации.

ИКОНОМИКА

Южна Корея има развита пазарна икономика, която я нарежда на 11- то място в света по БВП на глава от населението. Страната е част от Четирите азиатски тигъра (Сингапур, Южна Корея, Хонконг и Тайван). Икономиката на страната е съсредоточена върху износа на високотехнологични продукти (най-вече автомобили и електроника) като страната е 5-та в света по износ и 8-ма по внос.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В Южна Корея има общо 370  висши учебни заведения като те биват публични, национални или частни университети.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми – 4 години

Магистърски програми – 2 – 3 години

Курса по специалностите медицина, дентална медицина и Oriental Medicine е 6 годишен.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ

Южна Корея е една от топ дестинациите за международните студенти – тук учат 123 000 международни студенти, с тенденцията те  да станат 200 000 през 2023 година. С какво Южна Корея привлича чуждите студенти-престижните университети;  таксите за местните и чуждестранните студенти са едни и същи; стотиците стипендии давани на чуждестранните студенти, покриващи от 30% до 100% таксите за обучение; сто процентова стипендия за Български граждани, покриваща всичко; възможността да се работи на половин работен ден (20 часа седмично).

За да учите в Южна Корея  ви е необходима виза D-2, а ако следвате инженерни специалности може да получите и друг вид виза D-2-7, която дава правото на правителството да ви разреши да останете в страната след дипломирането си и да си намерите работа.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Една от стратегиите на Южна Корея за привличане на повече международни студенти е огромното разнообразие от програми преподавани на английски език – над 1100. Обхващат области като технологии, инженерни специалности, медия, социални науки и много други.

Популярни специалности са Лингвистика, Строително инженерство, Бизнес администрация, Международен бизнес и др.

КЛАСАЦИИ

5 от университетите в Южна Корея са в топ 100 според QS World Ranking University 2020. Ето списък с тях:

  • Seoul National University #37
  • KAIST #41
  • Korea Univresity #83
  • Pohang University of Science And Technology #87
  • Sungkyunkwan University #95