Япония е островна държава в Източна Азия, разположена в Тихия океан, на изток от Китай, Корея и Русия. Населението – 127 100 000 души (2015 г.). Столица е град Токио, а официален език е японският. Япония е най-развитата държава в Азия.

ИКОНОМИКА

Икономиката на Япония е третата по големина в света с БВП от 5,16 трилиона щатски долара.Най-развитите отрасли са: селското стопанство 2%, промишлеността 35% и сектора на услугите 63%. Япония е член на ООН, Г-8, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Тя е световен лидер в производството на технологии и машини.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В Япония има над 1200 Висши учебни заведения, разделени на 3 категории – Университети, Технически Институти и Колежи. Много малко от тях са държавни – 250, повечето са частни или филиали на международни такива – 950.

Предлагат се всички степени на обучение, бакалавър, магистър, докторантура.

За бакалавърската степен таксите започват от $6500, за магистърските от $8000 и за докторските започват от $8000 и могат да достигнат $16 000.

Япония е една от малкото страни, които са много либерални, що се отнася до стипендии.

Правителството на Япония осигурява държавни стипендии на кандидат-студенти от цял свят, които могат да покрият не само семестриалните такси, но и други разходи като общежитие, транспорт и тн.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърска степен – 4 години

Магистърска степен – 2 години

Докторска степен – 5 години

Преподаването в Японските университети е практически и индивидуално насочено, всеки студент получава внимание и асистенция според въпросите си и нуждите си.

Японските висши учебни заведения предлагат огромен избор от програми като в повечето университети вие сами можете да избирате учебния си план, според това какви възможности и цели имате.

Магистърската програма обикновено включва изследване или курсов проект, или комбинация от двете.

Като допълнение към Магистърската и Докторската степен се предлагат също специализирани сертификати и дипломи.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКА

Според статистика на Японската Студентска Организация за 2018 година международните студенти са 280 000 или са се увеличили с 11% от предходната година, което от своя страна означава, че това е петата година подред, в която има увеличение на международните студенти. Най-много международни студенти в Япония идват от Китай, Виетнам, Тайван, Република Кореа, Индонезия.

За да учите в Япония ви е нужна студентска виза и здравна осигуровка.

Страната предлага и възможност да работите, докато учите, но само почасово и при положение, че работата не пречи на образованието Ви.

СПЕЦИАЛНОСТИ

В Япония се предлагат над 500 специалности на Английски език, разделени в над 30 сфери на обучение, в над 100 университета. Най-предпочитаните специалности за изучаване са Социалните Науки, Бизнес науките, Счетоводство, Медицина.

ИТ, Роботика Мегатроника и други инженерни специалности също са едно от най-желаните програми в островната държава, поради факта, че Япония е на 1-во място в света по производство и износ на технологии и машини.

КЛАСАЦИИ

44 от най-престижните Японски университети попадат в класацията QS World Rankings за 2020 година. Ето и списък с най-добрите от тях:

#22 The University of Tokyo
#33 Kyoto University
#58 Tokyo Institute of Technology
#71 Osaka University
#82 Tohoku University