Италия е европейска страна, намираща се на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Сардиния и Сицилия са двата най-големи острова в Средиземно море, те й принадлежат. Тя е един от основателите на ЕС, Еврозоната и част от шенгенското пространство. Нейната столица е Рим.

ИКОНОМИКА

Икономиката на Италия е на седмо място в света и на четвърто в Европа по големина на БВП. Тя е определяна като пазарна икономика със завидна свобода на търговията и инвестициите. По стандарт на живот Италия е на осмо място на глобално ниво. Също така държавата има третия най-голям национален златен резерв на световно равнище, след Германия и САЩ. Страната е сред десетте най-предпочитани туристически дестинации в света.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Основите на висшето образование започват именно от Италия. Първият университет в света е основан в Болоня.
Произходът на думата университет всъщност идва от Италия и от Университета в Болоня, който се смята за най-древния в света, създаден през далечната 1088.
Висшите учебни заведения в Италия са 67 и се делят на университети, академии за музика и изкуства и технически институти(ITS). Над 50% от преподавателите в техническите институти са всъщност професионалисти с опит, идващи от съответната индустрия.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми: 3 год.
Магистърски програми: 1-2 год.
Бакалавърската степен в Италия се присъжда след три успешно положени години, а магистратурата след две. Специалностите като медицина, фармация, право начална педагогика и други следват подобна структурата на правото и медицината в България – където целият курс на обучение е между 5-6 години. Всеки учител в Италия може свободно да избира своите методи на преподаване. Разбира се, следвайки основните директиви на университета, в който преподава.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКИ

В Италия учат около 32 000 международни студенти от над 130 държави. Най-голям брой студенти от САЩ са привлечени от възможността да учат в Италия, следвани от азиатските страни Китай, Турция, Южна Корея, Иран, Русия, Япония и Индия. Италия е атрактивна дестинация и за студентите от страни като Бразилия, Либия и Мексико.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Студенти от целия свят идват в Италия за да учат специалности като Готвене, Изкуства, История и филология. Accademia Italiana с филиали във Флоренция и Рим е световна топ дестинация за студенти, които искат да учат мода и дизайн. Почти всички програми в академията се преподават на английски. Университета в Болоня пък е известен с това, че е измежду 50те най-добри правни училища в света, което го прави ключов избор на бъдещите прависти и адвокати по света. А Bocconi University и Politecnico di Milano привличат все повече студенти, които искат да учат икономика и бизнес заради предните си позиции в световните класации.

КЛАСАЦИИ

Ето и списък на едни от най-престижните висши училища в Италия според QS World University Rankings® 2022:

  • Politecnico de Milano
  • Alma Mater Studiorum – University of Bologna
  • Scuola Normale Superiore di Pisa
  • Scuola Superiore Sant’Anna Pisa di Studi Universitari e di Perfezionamento
  • Scuola Superiore Sant’Anna
  • Scuola Normale Superiore di Pisa
  • University of Milan
  • Politecnico di Torino
  • University of Trento