Испания е държава, разположена в Югозападна Европа. Испания е втората по големина държава в Европейския съюз. Населението на Испания е над 47млн. души. Столицата Мадрид е най-населеният й град.

ИКОНОМИКА

Испания е високо развита индустриално-аграрна страна. По обем на промишлено производство е на пето място в Европа и на осмо място в света. Най-силно развити промишлени отрасли са машиностроене, автомобилостроене, корабостроене, самолетостроене, електротехническа, химическа, текстилна промишленост.

Силният следвоенен икономически растеж и развитието на търговията прави икономиката на страната 13-та в света през 2010 г., с равнище на БВП на човек на населението е над средното за ЕС, преди Италия.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В Испания има 76 висши учебни заведения, повечето от които са държавни. Няколко Американски университети също имат филиали в Испания – като например Schiller International University, St Louis University и Suffolk University – в Мадрид.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ. СТРУКТУРИ НА ПРОГРАМИТЕ

Бакалавърски програми: 4 год.
Магистърски програми: 2 год.
Методите на обучение в испанските университети се състоят от лекции, семинари и практически упражнения, като преобладават лекциите. Посещаването на лекциите в повечето университети в Испания, за разлика от други образователни системи не е задължително, но е препоръчително.
Повечето програми се преподават на испански език или на някой от областните езици като например каталунски, но Испания се е заела със проект по интернационализация на испанското висше образование, чрез който да се насърчат все повече програми да се преподават на английски и да се привлечат все повече чуждестранни студенти.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКИ

Броят на студентите в Испания е приблизително 1,8 млн., като около 3% от тях са чуждестранни студенти. Тези фигури са сравнително големи за страна с население от 47 млн. Многобройните групи студенти в първата година на бакалаврите и магистрите е основен проблем на университетите(казано с други думи – трябва да отидете на лекции по-рано, ако искате да не сте правостоящ). Въпреки това доста от студентите от първа година не успяват да вземат тежките изпити и отпадат. По данни на министерството на образованието повече жени отколкото мъже успяват да завършат образованието си и да се дипломират успешно. Основните групи чуждестранни студенти в Испания са: една трета европейци(основно италианци и румънци), колумбиици и мароканци, както и нарастващия процент на Азиатските студенти през последните години. В някои от университети международните студенти учещи магистратура са поне една трета от общия брой студенти, а тези защитаващи докторантура са поне 1/2 от общия брой.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Една ота най-желаните специалности от кандидат-студентите е правото, и то основно в университетите в Мадрид. Други специалности, към които чуждестранните кандидат-студенти се насочват са Философия, Музика, Маркетинг и Финанси, Хотелиерство и Микробиология.

КЛАСАЦИИ

През последните години няколко университета от Испания се наредиха на челни позиции в класацията на QS World University Rankings® 2022 за бизнес програми. Това например са:
ESADE Ramon Llull University – 21-во място

University of Navarra – 25-то място

IE Business School – 28-мо място
Според общата класация на QS World University Rankings® 2021 за най-добри университети в света, в ТОП 200 влизат Universitat de Barcelona, Universitat Autonoma de Barcelona и Universidad Autonoma de Madrid.
Ето и списък на едни от най-престижните университети според световните класации:

  • Pompeu Fabra University
  • Autonomous University of Barcelona
  • University of Barcelona
  • University of Navarra
  • Autonomous University of Madrid
  • Universitat Politècnica de Catalunya
  • Universidad Carlos III de Madrid (UC3M)
  • Universitat Politècnica de València
  • University Complutense Madrid