Кралство Нидерландия, по-позната като Холандия, е разположена в Северозападна Европа, принадлежат й островите Аруба, Кюрасао и Саба. Страната се смята за една от най-гъсто населените в световен мащаб с повече от 400 д/km². Амстердам е столица и най-голям град с население над 1,3млн. Официално приетите езици са 2 – нидерландски и фризийски. Холандия е известна с либералната си политика и огромната толерантност в обществото.

ИКОНОМИКА

Икономиката й е прогресираща и отворена. Най-силни отрасли са хранително-вкусова промишленост и химическата промишленост, нефтопреработването и електротехническата и електронната промишленост, както и високо механизиран селскостопански сектор. Държавата се нарежда на трето място по износ на селскостопански продукти след САЩ и Франция.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Холандската система за висше образование се състои от университети и hogescholen(професионални колежи) или още познати като HBO-Hoger Beroepsonderwijs.
Холандия има 9 големи университети. В това число и техническите университети, които предлагат основно инженерни специалности. В допълнение на големите университети Холандия предлага на кандидат-студентите и по-малки, но специализирани университети като например университет за бизнес науки, университет по хуманитарни науки както и редица международни висши училища.
HBO-секторът се състои от 42 колежа. Те подготвят студентите за независима научна работа в академичния сектор или строго специализирана професионална насока.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ. СТРУКТУРИ НА ПРОГРАМИТЕ

Бакалавърски програми: 3-4 год.
Магистърски програми: 2 год.

– 282 бакалавърски програми на английски
– 1 172 магистратури на английски
– над 50% от общия брой докторантури в страната също са на английски.
Повечето бакалавърски програми имат продължителност от 3-4 години, с изключение на инженерните, които са 5-годишни и медицината, която се учи 6 години. Обучението в университетите е по-обширно и обхваща повече материя отколкото профилираното обучение в колежите. Системата на висшето образование в Холандия е създала рамка за колежите, която е силно ориентирана към стаж и добиване на професионален опит. Студентите в колежите също имат голямо разнообразие от програми и могат да избират сами курсовете, които ще учат по време на семестъра.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКИ

Общият брой на студентите в Холандия е над 700 000, като около 90 000 от тях са чуждестранни студенти. Европа е най-големият източник на студенти за Холандия – почти 2/3. Най-много европейски студенти пристигат от Германия, Белгия, Италия, Испания, Великобритания, Франция, Гърция, България и Румъния. Въпреки това в Холандия учат студенти от общо 157 различни страни по данни от 2015 година. Голям брой студенти в страната пристигат от азиатските Китай, Индия, Индонезия, Русия, Южна Корея, Тайланд, Виетнам и Турция, а също и от африканските страни като Гана и Южна Африка. Холандия е популярна дестинация и за студентите от Мексико.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Най-желаните специалности от международните студенти са:
– бизнес и мениджмънт
– икономика
– дизайн
– инженерни науки
– психология и социология

КЛАСАЦИИ

Класацията QS World University Rankings® 2022 включва 13 холандски университета.
Най-предните позиции заемат:

 • Delft University of Technology (TU Delft) (57-мо място)
 • University of Amsterdam (55-то място)
 • Eindhoven University of Technology
 • Leiden University
 • Utrecht University
 • University of Groningen
 • Erasmus University Rotterdam
 • Wageningen University
 • Maastricht University
 • VU University Amsterdam
 • Radboud University Nijmegen
 • the University of Twente
 • Tilburg University