Франция е държава, която се намира в Западна и Югозападна Европа, заема и няколко отвъдморски територии.
По площ е трета в Европа, след Русия и Украйна, а населението й надвишава 67 млн. души.
Нейната столица и най-населен град е Париж ( над 2,2 млн. жители).

ИКОНОМИКА

Франция може да се похвали като един от основателите на ЕС. Нейната икономика се нарежда на 5-то място в света и на второ в Европа по БВП. Тя е категоризирана с много отличия : като най-богатата европейска нация, средно за домакинство; заема челни места по качество на живот и образование в света; френското здравеопазване е определено като най-доброто в света; тя е и най-посещаваната дестинация в света, годишно я посещават около 82млн. души.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Във Франция има над 3500 институции за висше образование и над 2 милиона студенти. Основните висши учебни заведения са университети, Grand etablissements publics (основната публична институция), Grand Ecoles(най-елитните училища), частни университети.
Франция често е наричана Пепеляшката в образователната система, поради факта, че е една от силно развитите държави, но инвестира твърде малко в образование.
Grandes Ecoles, обаче, са щедро спонсорирани учебни заведения, където класовете са малки и преподавателският състав е от най-реномираните в страната. Les Grandes Ecoles имат много стриктна политика на прием на студенти, които получават обучение от най-високо международно ниво. Най-известният сред Grandes Ecoles е“Polytechnique“, или така наречения „X“, основан през 1794 като технически университет.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми: 3-4 год.
Магистърски програми: 1-2 год.
Методите на преподаване във Франция комбинират теория(лекции) и практика, както и работа по индивидуални или колективни проекти. Правителството все повече мотивира университетите да търсят контакти с местни и международни фирми и организации, за да осигуряват стаж на своите студенти. Политиката на повечето държавни университети във Франция е свързана с големи класове и не е индивидуална.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКИ

За поредна година Франция финишира последна в класацията на Европа за “student satisfaction“. Или с други думи казано – студентите, които избират да учат във Франция, са най-малко удовлетворени от образованието, което получават там, в сравнение със студентите учещи в другите европейски държави. Въпреки това Франция е една от най-популярните дестинации за международни кандидат-студенти след САЩ, Великобритания и Германия. През 2015 година над 310 000 студенти се записват да учат във Франция.
Ней-много студенти идват от бивши френски колонии като Мароко и Алжир, следвани от Китай(28 000). Сред Европейските страни Франция е основен избор на кандидат-студенти от Италия, Германия и Испания. Голям брой студенти идват също така от САЩ и Австралия – над 30 000. Не повече от 4000, обаче, са студентите от Великобритания.
Най-големите университетски градчета, които привличат основния поток от чуждестранни студенти са Париж, Версай и Лион(трите общо над 100 000 международни студенти).
Важно е да се отбележат и други големи университетски градове като Кретей, Лил и Тулуза. Ница в Южна Франция пък има най-големия ръст за последните години, като броят на международните студенти се е повишил с близо 30% от 2012 насам.
Гренобъл от своя страна получава приза за най-добър студентски град във Франция през 2015.
Други по-известни студентски градчета са Рен, Нант, Бордо, Страсбург и Монпелие.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Най-желаните специалности от кандидат-студентите във Франция са филологиите, изкуствата и хуманитарните науки, следвани от спортните специалности, право и медицина. За разлика от други европейски страни, където повечето международни студенти учат магистратури и докторанти, то във Франция почти половината международни студенти идват в страната за своята бакалавърска степен и само 11% правят своите докторантури тук.

КЛАСАЦИИ

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие поставя Франция на 19то място из между 26 държави по качество на висшето образование. Въпреки това в страната се намират висши учебни заведения от челните позиции на световните класации като QS University Ranking. Université PSL(44-то място) както и Ecole Polytechnique(48-мо) Sorbonne University (72-рo) ,Université Paris-Saclay (86-то) са поставени в топ 100 на световната класация на QS World University Ranking 2022. INSEAD пък е на второ място в световната класация за бизнес и мениджмънт. А HEC Paris School of Management се нарежда на 9-то място в последната.
Ето и списък на едни от най-престижните висши училища във Франция:

  • Ecole Polytechnique
  • Ecole Normale d’Administration, the ENA
  • Ecole des Mines, Ecole Normale Supérieure (топ училище по изкуства)
  • HEC
  • INSEAD
  • Sciences Po, the Institut des Etudes Politiques de Paris
  • Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
  • Université Paris Dauphine