Образование във Франция  

  RSS

Cosmo Admin
(@admin)
Cosmo Admin Admin
Присъединен: преди 2 години
Публикации: 34
05/02/2020 3:05 pm  

Макар и не толкова натрапвана и промотирана, като Великобритания и Холандия – Франция и нейната образователна система по нищо не отстъпват на по-горните. Западната държава мoже да се похвали с много престижни университети, които заемат челни позиции в световните университетски ранглисти. 

Например, Sorbenne University e на 15-то място в света за Хуманитарни науки, Université PSL заема 21-во място за Инженерство, а а CentraleSupélec също е на 46-то място в Света за последната специалност. Трите Ecole Polytechnique, Université PSL и Sorbonne University са съответно на 20-50, 29-то и 32-ро място в Света за Математика,според QS World University Ranking. Това са само част от възможностите за добро образование, които Франция предлага, ако сте се насочили към бакалавърска програма там.

Интересен факт, на който трябва да се акцентира, е така наречения taux d’admission (процент на прием), който в повечето страни варира от 15% до 20% , а във Франция е средно между 70% до 100% за различните специалности, като изключим медицината. През първата година в университетите влизат страшно много студенти, но след втората година техният брой значително намалява и понякога отпадат повече от 50% , което ни довежда до заключението, че е по-лесно да те приемат, но не е толкова лесно да завършиш във френски университет.

Семестриалните такси започват от около 170 до към 300 евро в държавните университети. През първата година, обаче,  студентите не могат да се възползват и да вземат държавни помощи или субсидии. След втората година това вече е възможно.

Процесът по кандидатстване във Франция е доста по-различен от този в останалите държави. Разделен е на четири фази и в статията към която пускаме линк може да научите повече подробности:  https://cosmostudyabroad.com/2020/01/31/france/  

АКО ИМАТЕ ПОВЕЧЕ ВЪПРОСИ - НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ ДА ГИ ЗАДАДЕТЕ ТУК ИЛИ ДА СЕ ЗАПИШЕТЕ ЗА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ : 

https://cosmostudyabroad.com/bezplatna-konsultacija/


Emi78 liked
Цитат
Emi78
(@emi78)
Нов потребител
Присъединен: преди 5 месеца
Публикации: 1
05/02/2020 3:28 pm  

Здравейте, в момента съм ученичка в 12ти  клас в ЕГ. След като завърша, искам да уча в университет във Франция, кога трябва да започна с подготовката за кандидатстването ми и какво ще ми е необходимо?


ОтговорЦитат
Cosmo Admin
(@admin)
Cosmo Admin Admin
Присъединен: преди 2 години
Публикации: 34
05/02/2020 5:52 pm  

Здравейте, 

Кандидатстването във Франция има няколко етапа, като втория вече е стартирал от 22-ри януари и е до 12-ти март. Тоест, все още имате малко време, да се вмъкнете в сроковете и да изберете специалностите и университетите в които искате да кандидатствате. Нужни са ви мотивационно писмо, сертификат за владеене на език, препоръки, академична справка. Образователната система във Франция е особенна и има много т.нар. ''подводни камъни'', затова ако желаете - може да се запишете на БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯТА на която наш Експер по образование ще Ви разясни всички подробности. 

Можете да го направите на този линк:  https://cosmostudyabroad.com/bezplatna-konsultacija/


ОтговорЦитат
Сподели: