Белгия е държава в Западна Европа. Белгия има 3 официални езика – нидерландски, френски и немски, благодарение на географската и културната граница между Романска и Германска Европа, на която се намира. Общото население на Белгия е над 11млн. души. Около 11% от жителите на Белгия имат чуждо гражданство, а 13% не са родени в страната. Жителите на Белгия също са от различен произход като поне 1/4 от тези 11 милиона души идват от други страни или техните предшественици са дошли от друго място.

ИКОНОМИКА

Белгийската икономика е силно глобализирана. Белгия е на девето място по големина на национална икономика в Европейския съюз и на 25-то в света. Белгия е сред основателите на Европейския съюз и НАТО, като седалищата на тези организации се намират в нейната столица – Брюксел. Тя е средище на международната политика и като такова може да се похвали с повече посланици, журналисти и централни офиси на големи компания отколкото столици като Вашингтон например.

Страната е дом на редица ключови международни организации като Агенцията по атомна енергетика, ОПЕК и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Висшите учебни заведения в Белгия включват университети, колежи, колежи по изкуствата, институти по архитектура и Националната Военна академия. Докторска степен можете да следвате само в университетите, но не и в колежите или другите учебни институции.
Като една от най-мултикултурните страни в света, обучението в Белгия се разделя на няколко езика и области. В зависимост от географската област в Белгия висшите училища имат различни такси, като повечето държавни университети имат семестриални такси не по-високи от 835 евро на година.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми: 3 год.
Магистърски програми: 1-2 год.
Висшите учебни заведения в Белгия могат сами да избират методите на обучение. Повечето бакалавърски програми, които се преподават в колежите имат тройна структура, която включва теория, практически упражнения и стаж. Профилираните бакалавърски програми, разбира се, имат за цел да синтезират обучението в сферата на определена професия. Тези програми също имат доста добре изградени връзки с компании, където студентите могат да започнат стаж веднага след като приключат обучението си. Стажът като цяло е почти неизменна част от всички специалности и учебни заведения в Белгия.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКИ

По данни от 2016 в Белгия учат 55000 международни студенти, което е около 1/6та от общия брой студенти в страната(297 000). Основният поток студенти, които идват да учат в Белгия са от френскоговорящите африкански страни и бивши колонии като: Нигерия, Камерун, Конго,Бенин, Алжир, Тунис и Мароко, а също и страни като Китай, Виетнам, Индия, САЩ, Турция и Ливан.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Основните езици на преподаване в Белгия са френският и нидерландският, но, разбира се, има и много програми на английски. Едни от най-желаните специалности от чуждестранните кандидат-студенти са медицина(23%), икономика и бизнес науки(15%), както и инженерните специалности(14%).

КЛАСАЦИИ

В страната има 9 големи университета, които попадат в класацията за най-добри университети на QS World University Rankings® 2022. Най-старият и най-престижен сред тях е Льовенският университет (KU Leuven).
Ето и списък на всички университети от Белгия включени в класацията:

  • KU Leuven
  • Ghent University
  • Universite Catolique du Louvain
  • Université Libre de Bruxelles
  • University of Antwerp
  • Vrije Universiteit Brussel
  • Université de Liège
  • Hasselt University
  • University of Mons