Азербайджан е държава на западния бряг на Каспийско море.Страната е членка на Съвета на Европа от 2001 г. Понякога е считана за част от Европа, макар че според ООН страната е в Югозападна Азия като следствие от географското положение.

Столица на страната е Баку. По данни от 2016 година, населението на Азербайджан се равнява на 9 705 643 души.  Официалният език е Азерски.

 

ИКОНОМИКА

Азербайджан има основно петролна икономика. Големите петролни запаси са основен фактор за икономиката. Националната валута е стабилна, от 2000 г., обезценявайки 3,8% спрямо долара.

Нефтопровод, открит през 2005 и газопровод, открит през 2006 дават тласък на икономиката на Азербайджан. През 2014 БВП е 75 милиарда долара.

Има местна шега, която гласи, че веднага щом кацнеш в столицата Баку, усещаш миризмата на газ и пари.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В Азербайджан има 49 Висши учебни заведения – 38 държавни и 11 частни, в, които се преподава на 3 езика – Азерски, Руски и Английски. Таксите за Бакалавърските програми започват от $1000, Магистърските и Докторските от $1500.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърска степен – 4 години

Магистърска степен – 1,5-2 години

Докторска степен – 2-3 години

След финансовият бум през 2005 и 2006 година в Азербайджан започва обновяване на всички институции, в това число и университетите. Модернизирането на университетите, не включва само изграждането на повече и по-модерни зали, но и подобряване и модернизиране на методите на обучение. Старите дъски с тебешири са заменени с нови интерактивни дъски с прожектори. Старите методи на лекции са заменени с нови, по-практически насочени.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКА

В Азербайджан учат малко над 4 000 чуждестранни студенти. Това всъщност не са много студенти, но имайки предвид, че страната е в съседство с Турция, където таксите са доста по-ниски от тези в Азербайджан, това е разбираемо.

СПЕЦИАЛНОСТИ

Едни от най-търсените и желани специалности са тясно свързани с петролната индустрия или доближаваща ги сфера, тъй като 80% от БВП на страната се дължи именно на петрола.

 

КЛАСАЦИИ

9 от общо 49 университети намират място в класацията за университети на Times Higher Education 2020. Ето ги и тях: