Австралия е страна, разположена в южното полукълбо и единствена в света, заемаща цял континент. Тя е 6-та по големина в света, с население от около 25 млн. души. Към нейната територия се включват още остров Тасмания, както и още много други малки острови в Тихия и Индийския океан. Столица на Австралия е Канбера, а най-голям град е Сидни. Официален език е английският.

ИКОНОМИКА

Австралия е със силно развиваща се пазарна икономика по западен модел,  като БВП на глава от населението е малко по- висок от този във Франция, Великобритания и Германия. Икономиката на страната е 13-та в света, като най-добре развити сектори са секторът на услугите (68% от БВП), животновъдството (първа в света по износ на вълна), добивната промишленост (второ място в света по добив на злато) и транспортът. Австралия е член на световни организации като ООН, Г-20, Световна търговска организация и др.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

В Австралия има 43 висши учебни заведения, които са разделени в 3 категории:

Университети, Технически колежи и Институти за технологии, от които 7 са в топ 100 университети в света според QS World Rankings 2019.

Таксите за образование в Австралия са различни за всеки университет и зависят от степента на обучение.

За бакалаврите варират от $ 15 000 до $33 000 годишно, а за магистърските програми от о $ 20 000 до $ 37 000 годишно.

За подпомагане  финансирането на обучението Ви в Австралия се предлагат различни стипендии, дарения  от австралийското правителство, образователни институции, държавни и частни организации.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалаварски  програми – 4 години

Магистърски програми – 1 година

Австралийските висши учебни заведения предлагат огромен избор от програми като в повечето университети Вие сами можете да избирате учебния си план, според това какви възможности и цели имате.

Магистърската програма обикновено включва изследване или курсов проект, или комбинация от двете. Като допълнение към Магистърската и Докторската степен се предлагат също специализирани сертификати и дипломи.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ – СТАТИСТИКА

Австралия е 3-та по-популярност страна в света за чуждестранни студенти след САЩ и Великобритания. По последни данни броят им е 580 000 студента, което е увеличение от 10% спрямо предната година, идващи от над 200 държави.Основно предимство на Австралия  пред  другите страни е възможността, да работите по време на вашето обучение. Имате право на почасова работа (40 часа на 2 седмици) през учебно време и на работа на пълен работен ден през ваканциите. Впоследствие може да получите статут на постоянно пребиваващ чрез програми за привличане на квалифицирани кадри (точкова система на Австралия) или работна виза.

На чуждестранните студенти, за да могат да учат в Австралия, им е необходима студентска виза и международна студенстка здравна застраховка. 

СПЕЦИАЛНОСТИ

Съществуват над 60 000 програми на английски език, разпростиращи се в 30 сфери на обучение, които включват както естествени науки и инженерни специалности, така и социални и медицински програми. Едни от най-популярните специалности са Компютърни науки, Финанси,  Счетоводство, Екология.

КЛАСАЦИИ

Най-добрите университети в страната се намират в градовете Бризбейн, Канбера, Сидни и Мелбърн. Ето списък на топ университетите в страната за 2020 година според QS World Rankings:

  • The Australian National University
  • The University of Melbourne
  • The University of Sydney
  • The University of New South Wales
  • The University of Queensland
  • Monash University
  • The University of Western Australia