Княжество Андора е страна в Югозападна Европа, разположена между Франция и Испания. Столица е Андора ла Веля, а официален език е каталонски. Населението на страната е около 77 000 души, като по-голямата част от него са чужденци. Княжество Андора е член на Съвета на Европа и ООН.

ИКОНОМИКА

Основна задвижваща сила на андорската икономика е туризмът( 80% от БВП). Близо 13 млн. туриста посещават страната всяка година, привлечени от природата, стотиците хотели, ресторанти, магазини и райските плажове.

УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Имайки предвид, че в Андора живеят по-малко от 100 000 души, е разбираемо, че има едва 3 университета – 1 държавен и 2 частни.

Най-престижен сред тях е University of Andorra, който е държавен.

МЕТОДИ НА ПРЕПОДАВАНЕ

Бакалавърски програми – 3 – 4 години

Магистърски програми – 2 години

Докторантури – 3 до 5 години

Съществува тройна образователна система- френска, испанска и андорска. Разликата при всяка една от тях е, че се преподава на Френски, Испански и Андорски. Английския език също съществува като език на преподаване.

МЕЖДУНАРОДНИ СТУДЕНТИ И СПЕЦИАЛНОСТИ

Предимството на Андора е възможността да научите повече от един език по време на Вашето обучение, защото освен официалния Каталонски, тук се говорят още френски, испански и английски.

Разходите за живот и таксите за обучение са сравнително ниски. Таксите за бакалавър са между 750-1800 евро годишно, а за магистър между 1800- 3700 евро годишно.

Може да учите специалности като бизнес и администрация, дентална медицина, компютърни науки, педагогика и също така Авиация.

Авиацията се преподава в University of Andorra, тази специалност се предлага от 2015 година, като е акредитирана в САЩ и Европа. Обучението продължава 18 месеца, за бързо обучение на пилоти и 3 години за изкарване на Диплома по Авиация. Езикът на преподаване е Английски.

КЛАСАЦИИ НА УНИВЕРСИТЕТИ

Най-престижните университети в Андора са:

  • University of Andorra
  • The Universitat de les Valls
  • Universitat Oberta la Salle