Spread the love

Спазвайки обещанието си от статията ни: “Кандидатстване за Испания – 1-ва част  “   в следващите редове нашите Експерти ще ви запознаят с останалите стъпки по процеса на кандидатстване в Испания.

Както вече споменахме, Испания като дестинация за образование за жалост е пренебрегвана без да има основателна причина. Повечето хора смятат, че за да учат там трябва да знаят само и единствено испански или че университетите не са престижни, а това далеч не е така. Испания може да се похвали с много ТОП университети, като например: Universitat de Barcelona, Universidad Carlos III de Madrid, Universitat Autonoma de Barcelona, University of Navarra и други и във всеки от тях има бакалавърски програми на Английски език. Не всички, но до голяма степен едни от най-търсените специалности са преподавани и на английски. Надяваме, че вече знаете – при кандидатстване едно от най-важнитете неща, които трябва да направите, е да проверявате световния ранкинг за престижност на университети, базиран основно на реализацията след придобиване на диплома от тях. Затова и експертите ни са изготвили таблица с някой от програмите в едни от най-елитните университет в Испания, в които може да се обучавате на Английски език.

А сега нека ви запознаем и със следващите стъпки, след като получите акредитацията на дипломата си от UNED и вашия Notas de corte(бал, с който кандидатствате):

Всеки административен район в Испания обикновено има собствен автономен портал за кандидатстване. За разлика от Нидерландия, Германия или Великобритания, където можете да пуснете всичките си документи в един и същи централизиран портал, без значение в коя област или район кандидатствате, то в Испания всичко е разделено по райони. Например, ако акндидатствате в Unversidad Carlos III de Madrid и същевременно в Universitat Autonoma de Barcelona, то на вас ще са ви необходими 2 отделни регистрации в два отделни регионални портали.
Друга съществена разлика от кандидатстването и приемът в Испания в сравнение с Обединеното Кралство или Нидерландия е изборът на желания и специалности. Докато в последните 2 държави можете да кандидатствате в няколко различни специалности и да получите оферти за прием във всяка една от тях или дори във всичките, то в Испания нареждането на желанията се рангкува, подобно на кандидатстването за ВУЗ в България и всъщност трябва да сложите на първо място – най-желаната от вас специалност. Ако бъдете приет в нея – вашите документи не се разглеждат от останалите университети в областта. Изключително ключов момент при правилното нареждане на специалностите е да се следят средните баловете за прием в специалностите от предходните години, , за да бъде направена най-правилната преценка още при самото пускане на документите. Ако имате Notas de corte 10,000 и имате желание да кандидатствате една специалност с бал 10,400 за предходната година и друга с 9,400, то вие можете да сложите специалността с по-висок бал на първо място, ако тя е най-желаната от вас и в случай, че не получите прием в нея, то със сигурност ще получите прием във втората, която има минимален бал за прием 9,400, защото вашия бал ще е доста по-висок.

университети в испания

Сроковете за подаване на документите са различни за различните портали, но  крайната дата за повечето е 15 юли. Дефакто, ако си вземеш дипломата юни имаш предостатъчно време за кандидатстване, стига да си започнал процесът по акредитация от по-рано. Отговорите от университетите излизат до седмица – около 20 юли резултатите са ясни. При прием в повече от една област – е нужно да се потвърди желание за прием само в една от тях, в рамките на следващите 5 дни. Ако не го направите в рамките на 5 дни, профилът на кандидат-студента преминава във второ класиране. При потвърждаване на специалността, която ученика е избрал, до няколко дни той ще получи имейл с информация, в кой ден и час трябва да се яви на място в университеа, за да се запише. При невъзможност за пътуване и записване на място – не се правят отстъпки и възможността за записване в университета се анулира.


Нека разясним и подробностите около финансовата част. При приемът и записването на място не се плаща цялата такса за семестъра, а обикновено около 1/3 от годишната такса. Изискват се документи като лична карта и испански банков акаунт. По принцип таксите варират от около 900 евро до 2100 евро, но Испания е от малкото държани в ЕС, която ни позволява да намалим таксите си на база на социалното ни положение. Тоест, на база доходите на семейството му, кандидатът може да направи апликация за социална стипендия, която да намали таксата му за университета или дори напълно да обезпечи образованието му. Дори заплатите на родителите да са сравнително високи за България, то е доста вероятно, те да не са високи на база стандарта на ЕС и Испания. Тоест, ако родителите ви декларират ниски  спрямо европейските доходи,  е възможно таксата на година да бъде намалена до 300 евро на година, което са равнява на таксите в УНСС за семестър, с разликата че тук говорим за годиншна такса и за някои от най-престижните университети в Света. Задължително е обаче да се кандидатства за този тип субсидия и тя не се получва просто автоматично.

Като за финал искаме да ви разкрием още една заблуда относно обучението в Испания, а именно настаняването. Голяма заблуда е, че живота в провинциите на Испания е по-евтин, отколкото в големите градове като Мадрид и Барселона. Храната в провинцията е с еднаква стойност, като храната в големите градове. Квартирите в малките населени места и в крайните квартали на мегаполисите не се различават съществено, но когато се намираш в многомилионен град – възможностите за развитие и работа са доста по-големи. Затова е по-важно да се съсредоточите върху избора на университет спрямо неговата престижност, а не спрямо местоположението му.

Ако имате някакви въпроси – запишете се за БЕЗПЛАТНА ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш експерт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването и финансирането на образованието в чужбина:

Privacy Preference Center