Всички сме свидетели как в последните дни и седмици вирусът  COVID-19 (Kорона вирус) покоси над милион от населението на Земята. Освен лекарите и медицинските сестри, които дават всичко от себе си, за да помагат на заразените, има едни други хора, за които не чувате особено много по медиите – това са биомедици, биохимици, учени и лаборанти, в чиито ръце е нашето бъдеще.

Кои са те ли?
Това са специалистите, които изследват вируса и не само. Те усилено търсят методи, ваксини или лекарства, които да спомогнат за лечението на COVID-19 и начини за избавянето ни от  „Чумата на 21-ви век“.

А вас, драги кандидат-студенти, вдъхновява ли ви идеята да спомогнете за световното здравеопазване, а защо не и името ви да остане в историята като ученът спомогнал за спасението на човешката раса от някоя коварна болест?!

Тогава специалностите, към които трябва да се ориентирате са Биомедицина, Биохимия, Молекулярна биология, Генетика. 

Някой от тазгодишните ни кандидат-студенти, като например Андреа Мазгалева от ПЧМГ, София; Моника Йовева от 132-ро СОУ, София; Йоана Балчева от 9-та Френска гимназия, София и др. са приети тези в ТОП 100 на най-престижни университети в света:

King’s College – №20

University of Manchester – №41

Queen Mary University – №83

University of Birmingham – №86

Вярваме, че след време всяка от тях ще има възможността да изследва и открива лечения и ваксини за едни от най-тежките инфекциозни болести и вируси и ще се гордеем с техните постижения.

Ние от Космо искаме да ви запознаем по-подробно със самата специалност и възможностите, които бихте имали пред себе си, ако изберете да следвате такъв тип програма.

Биомедиците работят с лабораторни изследвания за откриването на причините, симптомите и функционирането на болестите, както и за разработване на нови форми за лечение и профилактика. Докато специалност като Обща Медицината има практическа насоченост и директен контакт с пациенти. То Биомедицината е предимно фокусирана върху научните изследвания и напредъка във всички области на медицината и здравеопазването.  Тя, всъщност, е съсредоточена върху клиничната помощ и лечението на специфични заболявания. Дейността на лекарите не би била възможна, ако съществуваха специалисти, които да откриват правилното лечение за дадена болест, за да може лекарите да го приложат. 

В академичен план,  двете области имат много сходни учебни програми, особено в първите години от курса, тоест предметите, които изучават бъдещите биомедици и лекари са подобни, ако не и почти еднкави. Това включва курсове като: анатомия, микробиология, цитология, биохимия, генетика, заболявания, физиология на човека и други.

Професията е също изследователска и някой биомедици работя като учени в университети и изследователски центрове в търсене на нови постижения в медицината. Инфекциозните болести, вирусите и рака са основните цели за изследване на биомедиците, които чрез провеждането на множество проучвания и наблюдения – създават лечения и ваксини.

Според последните проучвания във Великобритания, например, възнаграждението, което ще получавате след завършване, ако започнете работа в клинична лаборатория, имунология, фармацевтична компания и т.н – стартовото ще бъде от 38-50 хил. паунда годишно.

 

Ето и нещо, което със сигурност е важно да отбележим за кандидатстващите и  – ако за Медицината навсякъде изискват специални кандидат-студентски изпити, като UKAT, BMAT, GAMSAT, TMS и т.н., то за Биомедицината – не се изискват. За кандидатстване и прием в специалност Биомедицина и сходните на нея като Генетика, Молекулярна биология, Биохимия не се изискват. Това, което ще ви е нужно са 4-те най-важни елемента при кандидатстване, а именно:  Академична справка, Мотивационно писмо, Препоръки и Сертификат по език.

 

Ако имате някакви въпроси – запишете се за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш експерт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването и финансирането на образованието в чужбина:

Безплатна консултация

Privacy Preference Center