Искаме да успокоим всички, които се притесняват за сроковете за кандидатстване и въпроса “Дали ще изпуснат срока за записване в мечтания университет“ не им дава мира. Предвид създалата се обстановка в страната във връзка с епидемията на COVID-19 т.нар ‘’ Корона вирус’’ днес от Министерството на образованието на Република България – излязоха със становище относно процеса по завършване на 12-токласниците.

Темпът в броя на заразените се увеличава всекидневно и ситуацията в страната и света бързо се променя. В случай, че извънредното положение в България бъде удължено до 13-ти май, то те ще наложат няколко промени в графика на бъдещите абитуриенти.

Ето и някой от промените, които предвиждат:

Променяне на датите на първият задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас по български език и литература, който трябваше да се състои на 20 май да е на 30-ти май, а вторият задължителен държавен изпит по предмет по избор, който бе планиран за 22-ри май да се премести за 1-ви юни. Според министър Красимир Вълчев, това няма как да бъде фатално и няма да ощети никой от зрелостниците, а напротив ще им бъде в плюс.

Издаването на дипломите също вероятно ще се забави с около седмица. Г-н Вълчев уверява, че това няма да попречи на кандидат-студенти, които са се насочили към чужбина, защото най-вероятно ще има удължаване на сроковете за провеждане на кандидат-студентски кампании във всички страни от ЕС. В извънредни случаи, когато някоя страна или някой университет, не променят своите срокове, то ще има възможност за по-ранно издаване на диплома за завършено средно образование.

 

 

Експертите на Космо стриктно следят бързо променящата се обстановка в България в момента и ще ви уведомяваме своевременно при промени свързани с образователната система.

Ако имате някакви въпроси – запишете се за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш експерт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването и финансирането на образованието в чужбина:

Безплатна консултация