Ако професии като счетоводител, адвокат или библиотекар ви се струват скучни, защото вие сте творческа личност и си представяте мечтаната работата като завладяваща и пъстра, то тази статия е точно за вас. Противно на всеобщото мнение, кариерите в креативната индустрия могат да бъдат доста доходоносни, стига да имате правилната квалификационна степен и умения. В моменти, като този, в който сме под карантина заради  Covid 19 – хората с такъв тип професии не търпят никакви загуби и спокойно могат да продължат своята дейност. Един от плюсовете на този тип професии, е и фактът, че може да ги практикувате буквално от всяко кътче на Земята.  Затова ако все още се чудите, каква специалност да изберете за бъдещото си следване или ако вие, родителите ви или баба ви смята, че да се занимаваш с изкуство не е престижно или доходоносно – сега е правилния момент да им разясните някои неща.

Creative director

Работата на криейтив директорите е насочена към проекти в графичния дизайн, медиите, музиката или рекламата. За да бъдете един успешен криейтив директор, трябва да имате завършена бакалавърска степен по графичен дизайн или маркетинг. Също така, ще ви е нужно и добре оформено портфолио, с проекти създадени от вас, което да ви представя като един успешен кандидат пред работодателите. Последваща магистърска степен, като например анимация, визуална комуникация или продуктов дизайн, би спомогнала за по-добра реализация на пазара на труда. Според Payscale.com, криейтив директорите в САЩ взимат средни заплати от около 45 хил. щатски долара на година, като тази цифра може да нарасне и до 163 000 щатски долара. Пак напомняме, че професията не е свързана със стоене в офис, а напротив – може да я работите от вкъщи или дори от плажа на някой райски офис.

Art director

Художественият ръководител наблюдава изкуството, снимките и графиките. Обикновено той е човекът, който ръководи целия отдел (фотографи, редактори, дизайнери, копирайтери и др.)  и следи как изображенията ще се асоциират с мотото или идеята на проекта, за да се изгради цялостната концепция. Тук освен интуиция и артистичен усет, за да си добър арт директор трябва  да притежаваш и умения за управление на проекти, като тези проекти може да са в множество различни сфери: издателска дейност, дизайн, кино, телевизия, реклама, развлечения, интернет, създаване на видео игри, брандинг и др. Необходима е квалификация в областта, която в зависимост от индустрията може да бъде от фотография, архитектура до интериорен/продуктов дизайн. Както във всяка сфера е необходим и опит, като той се придобива първоначално, като асистент в отдел по изкуства, а с времето може да израстнете до заветната цел – художествен директор. В САЩ художествените директори печелят първоначално около 40 200 щ.д , а при други годишното възнаграждение може да достигне дори над 60 000 долара.

 Graphic designer

Графичният дизайнер се занимава със създаването на графики и изображения, които да се използват в различни сфери на маркетинга. По време на обучението си в тази сфера, всеки студент ще трябва да премине курсове, чрез които да се научи да борави със специални софтуери и програми. Изучавайки предмети, като: рисуване и живопис, класическа анимация, художествена фотография, компютърна обработка на изображения – студентът ще придобие умения, с които да  визуализира теми, емоции, проекти и продукти, за да създава успешно бъдещите си проекти. Процесът на обучение включва и практически познания за различните видове шрифтове, лога, дизайн на различни приложения, принт и уеб реклама. Също така, няма добър графичен дизайнер, който да няма познания по мултимедийни системи и принципи на видео обработката. Както и при останалите професии с арт насоченост – тук също ще трябва да изградите собствено портфолио с изработени от вас проекти. Графичните дизайнери в САЩ печелят средно по 65 000 щатски долара, а дизайнерите, които са придобили умения в едни от най-престижните университети в света, като например: Royal College of Arts, UK или Politecnico de Milano, Italy – могат да достигнат заплати над 80 000 долара ( имайте предвид, че и в България графичните дизайнери взимат завидни заплати в порядъка на 2 до 5 хиляди лева месечно – и то работейки от вкъщи).

Animator

Аниматорите са хората, които създават красивите анимации и виртуални светове, на които се наслаждаваме всеки ден в онлайн пространството или компютърните игри.  По време на обучението си в сферата на Анимацията, студентите изучават основни научни направления, като: Естетика и теория на изкуството, Обща история на изобразителното изкуство, Композиция във визуалните изкуства, Човешка култура и др. Аниматорът трябва да умее да генерира идеи, да изгражда модели, да поддържа контакт с клиентите, за да пресъздава техните идеи по най-вълнуващия и точен начин. Заплатата за аниматор в САЩ започва от около 50 200 щатски долара, но с придобиването на умения и опит – тя може да се покачи до 80 хил. долара.

Game designer

Професията “Дизайнер на игри“ е много динамична и се променя постоянно. Гейм дизайнер не се става играейки на Call of Duty, Counter- Strike или FIFA на плейстейшъна, а след завършено образование, като има няколко различни вида специалности, свързани със създаването на видеоигри. Единият тип е гейм програмирането, а вторият е гейм технологии, което е смесица между програмиране и дизайн, по-специализирано насочено към създаването на гейм енджини, т.е. софтуерната основа или рамка на всяка игра. Едно от най-новите предложения за бакалавърска степен е „Game architecture and design“. След като завършат образованието си, т.нар Гейм дизайнери не могат да работят сами. Те работят в екип с програмисти и художници, с които контролират самото изграждане на играта. Игрите могат да бъдат различни видове – образователни, развиващи различни умения, екшън, битки, стратегически и много други. Работата им е много конструктивна, защото на практика включва изработването на цялостната концепция за визията на играта. Повечето дизайнери на игри започват стартово със заплати от порядъка на 38 хил. долара годишно и след това, чрез опита и практиката – то те могат да постигнат заплащане от 97 хил. долара.

Нашите Експерти по образование са извадили ТОП 20 на едни от най-престижните университети в света, в които може да кандидатствате, ако виждате себе си като един успешен професионалист в сферата на Графичния дизайн, например.

Ако имате някакви въпроси – запишете се за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш Eксперт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването и финансирането на образованието в чужбина:

Във връзка с въведените мерки за сигурност спрямо COVID-19 от Народното събрание на Република България, ние от “Cosmo” преустановяваме досегашния метод за провеждане на консултации и те ще преминават изцяло онлайн.

 

Privacy Preference Center