В последните месеци редица агенции и частни консултанти взеха да разбират от кандидатстване в университети в Испания без да имат опит до сега или без да са наясно как работи системата.
Нашите експерти всекидневно се сблъскват с проблема да обясняват на кандидат-студентите и родители, че конкретни институции и агенции дават недостоверна или остаряла информация относно кандидат-студентския процес в Южната държава. Ето и някои от нещата, които масово се коментират в пространството, а на практика НЕ СА ИСТИНА:

  • В Испания се кандидатства както във всички останали европейски държави
  • В Испания се кандидатства само чрез задължителен изпит, който се държи на място в Испания
  • В Испания се кандидатства САМО след като се явиш на приемен изпит в Български университет.
    И вие ли се учудихте след като чухте от поредния консултант някои от по-горните твърдения… И с право – защото не са верни, нито едно от тях.

Процесът по кандидатстване в Испания в действителност е доста объркан и е нормално, дори колеги от бранша да не го разбират, при положение, че се сблъскват с него за първа година.

Нашите експерти по образование не само имат дългогодишен опит с кандидатури за Испания, но част от тях дори са получили обучение на място в централата на  UNED в Мадрид, както и централата на Generalitat de Catalunya. Точно заради опита ни от първо лице, решихме да разбулим духовете и да ви запознаем с всички необходими стъпки за кандидатстване там, както и да ви попречим да направите грешки при кандидатстването ви или да изгубите време в полагане на изпити, които не са ви необходими. Отдолу можете да видите една диаграма с основните стъпки и дати за кандидатстването в Испания, а ние днес ще ви обясним с подробности как се прави първата стъпка – задължителната акредитация преди самото кандидатстване, защото тя е един от най-сложните процеси.

университети в испания

Да започнем с това, че Испания е една от малкото европейски държави, които все още изискват така нареченото „Акредитиране“ или признаване на европейските и чуждестранните дипломи, въпреки Лисабонската конвенция за признаване на квалификациите, разработена от Съвета на Европа и ЮНЕСКО, която следва да осигурява правна рамка за признаване на квалификациите за висше образование и на квалификациите за завършен гимназиален етап на средно образование.
Тоест самият процес по акредитиране заобикаля правната норма колкото и странно да звучи, но той е задължителен, ако желаете да кандидатствате за Бакалавърска степен в Испания. Процесът предхожда самото кандидатстване, като порталът, към който трябва да се регистрирате, за да получите акредитация отваря в различни периоди на годината. Тази година порталът отвори в началото на Февруари, за кандидатстващите за 2020/2021. Обработването на вашите документи и издаването на сертификат за признаване на българското образование трае между 3 седмици и 3 месеца, затова ви съветваме да започнете с него още от сега, иначе рискувате да не получите акредитацията на време и съответно да не можете да започнете процеса по кандидатстване в университетите.
Акредитациите само по себе си варират в зависимост от района, в който кандидатствате и от самия университет дори.
Най-общо те са 3 вида: Основна(задължителна), Допълнителна акредитация на изпити/ оценки по конкретни предмети и Акредитация на сертификат за владеене на Испански/Английски език.

1. Първата и задължителна почти навсякъде, дори и за частните университети е Основната акредитация. Тя обикновено се получава на база:
– Българската диплома и средния успех от училището в България или
– Чрез предоставяне на оценка от кандидат-студентски изпит в България

Няма логика нали?!…..
В следващите редове ще обясним и за двата начина подробно.

На база едно от двете по-горе(диплома или изпит в БГ университет) получавате така наречения Nota de corte
(в Каталуния още познат като Nota de tall) или това е балът според испанската система, с който ще кандидатствате в университетите.
И сега излиза въпросът – ама как ще акредитирам дипломата февруари, след като още не съм завършил?! – Ако прочетете по-надолу, ще разберете.

„Nota de corte“ или балът в Испания започва от 5,000 и може да достигне 14,000. С една малка подробност – всички международни дипломи(включително и българските) се акредитират до максимум 10,000. Дори да имате 6,00 в дипломата си за средно образование няма да получите по-голям бал от 10,000. Като цяло всички български дипломи с успех над 5,50 се акредитират директно с 10,000 и не по-малко. За испанската система щом сте отличник в България няма значение дали сте с 5,50; 5,78 или 5,99 – вашата акредитация ще ви даде 10,000.
Тук излиза следният проблем – как да кандидатстваме за специалности, които имат среден бал на прием от предходните години с над 10,000?
Да, много от специланостите са такива – например МИО, зъболечение, право, политология и други в зависимост от университета, разбира се.
Отговорът е, че има начин и това е чрез така наречения втори вид акредирация.

2. Втората акредитация, която навсякъде е поизборна(не е задължителна), се нарича Допълнително Акредитиране или признаване на предмети/изпити от България или Испания.
Можете да получите допълнителни точки към вашия бал чрез заявяване на желанието си да бъдат признати конкретни профилирани предмети от дипломата ви от България, или да бъде призната втората ви матура (не може да бъде призната матурата по БЕЛ), чрез PAU изпит на място в Испания или да бъде признат кандидат-студентски изпит за български университет по конкретен предмет. Тук, предполагам тотално се объркахте……
Когато говорим за признаване на кандидат-студентски изпити от университет в България – се има предвид – че можете да се явите, да речем, на изпит по история в Софийски университет и оценката, която получите да се акредитира от испанските образователни органи, с цел да си повишите основния бал, който имате от акредитацията на вашата диплома. Но това е с цел „Допълнителната акредитация“, за да повишете вашия максимален получен бал от 10,000 на повече точки и по този начин да сте с по-висок бал от останалите международни студенти. Ако испанската институция за акредитации реши – може да ви даде до 4,000 допълнителни точки към вашия максимален бал от 10,000 и така да си осигурите максимален бал за кандидатстване от до 14,000.
Като цяло допълнителната акредитация изобщо не е задължителна, а по-изборна и с това отговаряме на 2 от най-често задаваните въпроси: Задължителни ли са кандидат-студентски изпити в България или Испания, за да кандидатствам там? НЕ, не са!

Но когато коментирахме Задължителната или първия тип акредитация, пък казахме, че кандидат-студентски изпит може да се използва и като опция вместо дипломата при заявяване на първата и задължителна акредитация, ако резултатът е по-добър от средния ви успех, разбира се, иначе няма много смисъл.

образование в испания

Ще ви дам 2 примера за това с каква цел може да се използва кандидат-студентския изпит в България за двете различни акредитации, за да стане по-ясно:

Кристина има среден успех 5,80 в България, който ще задържи до поне 5,60 след матурите си. Тоест, когато прави Основната и задължителна акредитация на база дипломата си – тя ще получи бал от 10,000. Ако специалностите, които тя си е избрала да кандидатства имат бал на прием за последните години 8,789 и 9,249, то тя няма смисъл да прави втория допълнителен тип акредитация или да повишава повече от 10,000, което тя вече знае, че ще получи. Ако специалностите, които си е харесала имат среден бал на прием за предходните години около 11,000-12,000 обаче, тя ще трябва да направи втория допълнителен тип акредитация и да избере:
– да й се признаят предмети от училище
– да й се признае втората матура
– да се яви на специализиран испански PAU изпит на място в Испания
– или да се яви на кандидат-студентски изпит в български ВУЗ

Само по този начин тя ще получи добавка, към вече дадения й бал по диплома от 10,000 и чрез добавката може да достигне до максимума от 14,000.

Никола, от своя страна,не е от учениците, които са залягали над учебниците по време на гимназиалното образование и нямат отличен среден успех, обаче – има опция да да получи акредитация номер 1 – задължителната  чрез явяване пак на кандидат-студентски изпит в Български университет и представянето на оценката от него вместо представянетето на дипломата за средно образование. Неговият среден успех от гимназията е около 4,20. Специалността, която си е харесал в Испания има среден бал на прием от 8,935 Nota de corte, което е приблизително около 5-ца среден успех в България, тоест ако Никола акредитира дипломата си – няма да получи желания резултат, за да бъде приет. Да обаче, Никола е гении, когато става дума за математика и решава, че за него ще е по-добре да не предоставя дипломата си като основа за акредитация, а да се яви на кандидат-студентски изпит по математика в български университет, където е сигурен, че ще изкара над 5,50. След като излезе резултата от изпита – Никола изпраща него вместо диплома за средно образование и получава същата акредитация от макс. 10,000 като Кристина.

Важно е да разберете, че не са ви необходими или задължителни и успеха от дипломата и кандидат-студентски изпит в България – а само едно от двете и вие преценявате кое да дадете на испанските институции, за да го признаят и обърнат в испанския бал за кандидатстване и да получите задължителната акредитация!

И сега след тоталната каша идва ред на третият тип акредитация – или така наречената Акредитация на езикови сертификати. Тя не е задължителна за всички университети, но ви съветваме да проверявате дали избрания от вас университет я изисква преди да заявите акредитациите си, за да не усложните процеса си по-натам. Испанците подобно на немците понякога изискват признаване дори на собствените си сертификати по испански като DELE или SIELE, така че не си мислете „Аз съм изкарал DELE C1 – те ще ми го признаят автоматично, защото е испански сертификат“….. освен ако не заявите акредитация за него официално – най-вероятно няма да бъде признат. Важно е да се отбележи също, че ако учите испански интензивно, това не ви освободждава от изискването да предоставите сертификат по език, когато съответната институция го изисква.
Така че, 164 Мигел де Сервантес, 32-ро СУИЧЕ и 22-ро СЕУ „Г.С. Раковски“ и др. – ще трябва да си се явите на изпит по испански.
Имайте предвид също, че ако кандидатсвате специалности на английски, които не са малко в Испания – отново ще се наложи да акредитирате и представите сертификат по английски език.

Последното, което ще засегнем днес относно акредитациите е, че за да получите задължителната първа или някои от допълнителните акредитации, както и тази за език – испанските образователни институции искат да им платите такса. Това не е такса кандидатстване в университет, както във Великобритания или Холандия, а такса за акредитиране/ признаване на конкретните документи. Тя обикновено варира между 115-160 евро и се плаща еднократно чрез карта в системата на UNED. Крайната стойност на таксата зависи от това дали ще правите само първата и задължителна акредитация или ви се налага да правите също допълнителните признавания на предмети и изпити, както и на сертификати по език. Реално колкото повече неща трябва да акредитирате – толкова по-висока ще бъде таксата ви и тя дори може да надвхърли спомената рамка по-горе.

Очаквайте в следващата ни статия повече информация относно останалата част от процеса по кандидатстване в Испания. Ако пък не ви се чака – предлагаме ви да кликнете на линка отдолу и да се запишете за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ с наш експерт по образование, който ще ви разясни процеса в детайли.

Безплатна консултация