Състоянието на нашия свят се измества под краката ни – икономиката сама по себе си вече не се равнява на удовлетворение, камо ли на щастие.

През 2019г. е направено проучване по целия свят, което класира 156 държави по нива на щастие. За жалост България не е на особенo челна позиция – 97-мо място в световната ранглиста.

Ние от Космо решихме да поставим въпроса за качественото образование, но на място, където можете да се чувствате щастливи и удовлетворени – не само от доброто си образование, а и от начина, по който живеете.

бизнес администрация

Според горе-споменатото проучване – Финландия излиза на върха на световната класация по щастие и качество на живот за поредна година и не е трудно да разберем защо. Страната се гордее със стабилен баланс между професионален и личен живот, подкрепен от стабилна социална система. Като цяло Скандинавските страни се оказват сред най-щастливите нации по подобни много причини.
На какво се дължи това?
Освен на стабилната политика и икономика, може би това е  обвързано и с Безплатното образование, което Финладия, Швеция, Норвегия и Дания предлагат на гражданите си, както и на всички граждани на ЕС, включително и българи.

Достъпното образование за всеки – очевидно повлиява на качеството на живот, бъдещето и щастието на хората.
Редно е да се споменат едни от най-престижните университети в северните държави, а именно:

 • Aalto University, Финландия – един от най-известните и престижни университети в света за образование в сферата на Дизайн и изкуства – Номер 7 в световната ранглиста. Познат е и с това, че приема само по 30 човека от цял свят в една специалност, което прави преподаването доста по-ефективно и индивидуално. Абсолютно безплатен е за ЕС и български студенти, като се нарежда в класациите до университети като Pratt Institute, USA и Art Institute of Chicago, които всъщност имат такси от над 50000$ на година.
 • Copenhagen Business School, Дания  – 15- тият най-добър университет за бизнес науки в Света
  Известното Бизнес училище е 1-во в Европа из между държавните училища, като то е напълно безплатно. Нарежда се и в световните класации по образование редом до скъпите частни бизнес колежи като Bocconi, LBS, Colombia university и Berkeley.
  CBS освен, че предлага стандартните специалности като Бизнес администрация, е известен и с факта, че предлага много и иновативни бизнес специалности като:
  – Международен бизнес в Азия
  – Дигитален мениджмънт
  – Международна логистика и търговия
  – Бизнес администрация и ИТ

Други европейски държави, известни с високия си стандарт на живот, които попадат в топ 20 на най-щастливи нации  в света са Люксембург и Швейцария. И ако веднага свързвате последната само с ученето в непосилните за нас българите, скъпи частни хотелиерски колежи, то е важно да знаете, че двете държави разполагат и с държавни учебни заведения,  попадащи в топ 100 на най-престижни университети в света, а таксите се равняват или са дори по-ниски от тези в НБУ или ВУЗФ в България. Длъжни сме да споменем някои от тях:

 • ETH Zurich и EPFL Lausanne, които попадат в топ 10 на най-престижни технически/инженерни университети в света, чито такси са в рамките на 1000 швейцарски франка или с други думи около 1800 лева на година.
 • HEAD Geneve или ТОП 50 на най-престижни училища по дизайн в света, в които освен популярните специалности като Продуктов дизайн или Интериорен дизайн, можете да специализирате в специфичен тип дизайн, като Часовниковия или Бижутерийния дизайн, например. Таксите за обучението в престижния институт, далеч не са непосилни, дори за нас българите, като таксата за бакалавърските програми,  било то на английски или френски, е 575 швейцарски франка на семестър.
 • University of Luxembourg – който има символичната такса от 200 евро на семестър за престижните си програми като Wealth management или Real Estate management, с които са попадат в топ 50 на света според световните класации….Да, може би освен качественото образование, шоколадът също повлиява за щастието на живеещите в Швейцария или Люксембург.

образование в азия

В Източна Азия пък Тайван се откроява като най-щастливата страна. Сега може би се питате – „Къде беше това?“. Всеки един икономист би ви споделил, че освен в топ 25 на най-щастливи, Тайван е и една от най-развитите икономики в света, а освен това и 17-тата най-богата държава в света според Global Finance Magazine. Ние образователните експерти от Космо не свързваме островната държава само с богати и щастливи хора, а и с престижно и качествено образование. Висшето образование в страната е фокусирано върху технологичното и професионално обучение, с цел получаване и подобряване на практическите и работните умения.

 

 

 

 

Неслучайно, 25 от тайванските университети попадат в класацията QS World University Rankings 2020, като National Taiwan University (NTU) е на позиция #69 за най-престижни ВУЗ-ове в Света.
За финал ще ви изненадаме и с новината, че българските студенти са добре приети в Тайван, като страната осигурява дори държавна стипендия за нашите студенти, покриваща:
– семестриални такси
– общежитие
– храна
– транспорт
– учебници
– та дори и самолетни билети.
А, и не забравяйте, че говорим за обучение на английски, разбира се.

 

Ако имате някакви въпроси – запишете се за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш експерт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването и финансирането на образованието в чужбина:

Безплатна консултация