Един от най-честите въпроси, които получаваме от кандидат- студентите е:

“Колко пари ще са ми нужни, за да се издържам в Лондон/Берлин/ Амстердам?“
или 

“Квартирите са много по-скъпи от общежитията, нали? “ или „По-евтино е да се живее в малък град отколкото в голям нали?“

Днес, нашите експерти ще дадат малко яснота относно разходите за жилище/общежитие в чужбина, съпътстващите разходи като транспорт и храна, както и някои други допълнения по темата с разходите и издръжката на студентите зад граница.

Първото и най-важно нещо, което трябва да разберете е, че няма само един и конкретен правилен отговор на такъв тип въпроси!

Знаем, че вие родителите и кандидат-студентите искате да си направите сметка и да прецените дали изобщо ще можете да се справяте с издръжката, но истината е, че има доста фактори, които влияят на разходите и сумите, така че е абсурдно да се каже – „разходите в Милано са 2000 евро на месец минимум“.

Точно с история от първо лице ще отговорим и на първия въпрос – а именно „Колко е средната издръжка в европейските столици?“
Наскоро имахме кандидат-студентка, на която й беше казано от наши колеги в друга агенция – точно това – „Ако не разполагате с 2000 евро месечно, което да отделяте  за дъщеря си  – няма смисъл изобщо да се замисляте за обучение в Милано или Италия!“
Нашите експерти са на мнение, обаче, че това е едно непрофесионално изказване на хора, които нямат представа от живота в чужбина и най-вероятно – дори не са излизали извън България.

🇮🇹Веднага отправяме линк към нашата студентка Жанета от Димитровград, която учи в престижния Политехнико ди Милано, която наскоро обясни във видео кое колко струва, конкретно в Милано, а именно:

 • Общежитията на този университет конкретно са около 200 евро на месец само. Ако изберете друг университет за Вашето обучение – цената може да е коренно различна.
 • Квартира – в зависимост от района (център или далеч от център; цял апартамент или стая в апартамент с други студенти) може да варира доста:
  – Апартамент в района до около 20мин от центъра на града 1500-1800 евро
  – Апартамент в крайни райони може да ви струва или около 1000 евро на месец
  – Квартира под формата на стая в апартамент в централната част на града е приблизително около 700-800 евро на месец
  – Пак стая в апартамент с други студенти, но в по-отдалечените части на града може да бъде намерена и за  400-500 евро.
 • Транспортът конкретно в Милано е доста евтин – билетчетата  за градския транспорт са под 2 евро и важат за няколко линии на метрото или автобусните линии и можете да ги използвате през целия ден многократно. Ако разполагате със студентска карта – можете да си закупите месечна карта за транспорт, която ще свали разхода на транспорт за ден до 1 евро дори.
 • Храна – както казва Жанета в нейното видео – няма как да се определи точен разход за храна, по простата причина, че всеки има различен режим на хранене, особености и навици. Ако се храните по три пъти на ден навън в ресторанти, разходът за храна може и да надвиши 100-200 евро на ден дори. Малък пример – луксозните рестранти в Галерия Виторио(най-известния мол на Милано) сервират закуска за около 30-40 евро на човек. Ако пък седнете в кварталната ви сладкарница в друга зона на града – закуската може и да е под 10-15 евро. Ако сте човек, който обича да си приготвя сам храната – то тогава разходите могат да спаднат значително и да бъдат в рамките дори на 20 евро общо или по-малко на ден.

🇬🇧 За съпоставка ви представяме и мнението на нашите студенти във Великобритания Мария и Маргарита. Чрез тяхното мнение отново ще затвърдим истината, че няма минимален или среден разход за живот в цифри и че всичко е много индивидуално и относително. Но според информацията подадена ни от тях, както и според информацията на някои от нашите експерти, които също са учили и живяли във Великобритания – ще разясним дали общежитието винаги е най-евтиният вариант за „accomodation“.
Мария от 9-та Френска гимназия в София вече живее и учи в Лондон, в City University, a Маргарита от 2-ра Английска гимназия в София живее и учи в малкото, но известно градче Оксфорд. И двете студентки са на мнение, че цената на квартирите варират доста от района, било то в малкия или големия английски град. Но и двете единодушно разкриват, че в много случаи общежитията във Великобритания далеч не са толкова евтини и в доста случаи се оказват по-скъпи от нормална квартира в средно отдалечен район. Например:

 • Квартира в малките градове като Оксфорд може да бъде намерена за цена между 400-600 паунда за стая, докато общежитията към университетите масово започват от 750 паунда нагоре.
 • Ситуацията в столицата Лондон не е много по-различна. Ако живеете в най-крайните квартали ще можете да си намерите стая за около 350-450 паунда, във 2-3та зона на Лондон(около 30 мин от централната част на града) ще ви струва около 500-650 паунда, ако искате да живеете в Уестминстър, Уест енд, Мейфеър или други централни квартали – няма да откриете стая под 1000-1500 паунда. Общежитията в Лондон пък варират между 600 и 800 паунда в зависимост от университета, разбира се. Тоест, ако не разполагате с високи доходи – понякога е по-изгодно да живеете на квартира дори, а не на общежитие във Великобритания.
 • Заключението е, че всеобщото мнение, че Квартирите са по-скъпи от Общежитията – НЕ Е ИСТИНА! И с това отговорихме и на втория въпрос за разходите за настаняване – а именно, че всичко е относително и индивидуално до град, универстет и не може да се генерализира за цяла държава.

 

Третият и любим на нашата редакторка въпрос е дали е по-скъпо и нерентабилно да се живее в Голям или в малък град.

Всичко зависи от града в който ще учите, от изискванията ви, от самите вас и куп други фактори.

Преди да решите коя опция ще е най-подходяща за вас, помислете за всички разходи, но и за възможностите на конкретното място. И в двата варианта има различни предизвикателства и предимства, но в крайна сметка, който и да изберете, то той ще ви направи по-самостоятелни и отговорни. В битката между големия и малкия град наистина няма грешен или правилен отговор също, въпреки че повечето агенции в България твърдят, че разходите в малкия град са много по-ниски и че е по-възможно да спестявате….. нашите експерти и нашите студенти далеч не подкрепят тази теза!

Мария и Марагарита от по-горния абзац са съотвено на квартира за 350 паунда в многомилионната столица Лондон и на общежитие в малкия студентски град Оксфорд за 750 паунда. Разходът за храна и на двете е приблизително еднакъв, защото цените на храната в супермаркетите и в двата града са еднакви. Остава обаче една възможност, която се разкрива пред Мария – а именно да работи по-часове на различни места в Лондон(поради концентрацията на бизнес там), с което да си докарва допълнителни парички, с които да помага за собствената си издръжка, както и трудното намиране на почасова работа за Маргарита в Оксфорд(поради малките мащаби на града). Още един фактор, който можем да коментираме при големите и малките градове също е създадаването на мрежа от контакти, които биха ни послужили при бъдещето ни развитие след завършването на университета. Едни по-големи градове или столици като Лондон, Париж, Мадрид, Барселона, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин и Мюнхен – със сигурност дават предимство от гледна точка на бизнес и други контакти, заради това, че най-големите фирми и организации имат седалища там, а не в малките градчета. Много по-голяма възможност имате да се сблъскате в CEO на някоя от световните банки в „Ситито“ на Лондон или в Парижкия „Ла дефанс“ и да започнете като стажант там, отколкото в британския град Екзетър или във френския Бордо например.

 

🇩🇪И като споменахме Мюнхен малко по-горе ще се върнем отново на темата с разходите и ще оставим приходите и другите възможностите на страна, за да ви разкажем и за нашия студент Кристиан от 2-ра Немска гимназия в София, който от 1 година живее и учи в Мюнхен, в един от най-престижните немски университети – Лудвиг Максимилиан. Кристиан споделя с нас, че живвее в центъра на града и на около 10 минути с U-bahn(метро) от университета си. И въпреки че много от вас сега ще решат, че заплаща огромна сума за квартирата си – Кристиан ни уверява, че споделя апартамент с друго момче от България и всеки от тях плаща под 300 евро на месец. Тоест дори в Германия отговорът на въпроса за разходи за квартири и заобщежития, както и мита за високите разходи в големия град и ниските в малкия – остава същия – всичко е относително и не ви препоръчваме да си правите грешни предварителни сметки и заключения.

Ето и отново в Графиката по-долу повечето фактори, които трябва да вземете предвид, когато решавате къде и как да се установите:

студент в чужбина разходи

 

Имайте предвид и факта, че в много университетски градчета е прекалено населено и предлагането на жилища под наем е силно ограничено, затова и трябва да започнете от рано с търсенето. Следователно трябва да кандидатствате по от рано, за да знаете, за къде да си търсите настаняване. Много хора остават разочаровани, когато започнат да си търсят квартира юни или юли месец, а в повечето общежития към университетите – не може просто да се запишете и да Ви приемат, за тях също се кандидатства и има определни места.

Ако имате някакви въпроси – запишете се за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш експерт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването и финансирането на образованието в чужбина:

 

 

 

Privacy Preference Center