Макар и не толкова натрапвана и промотирана, като Великобритания и Холандия – Франция и нейната образователна система по нищо не отстъпват на по-горните. Западната държава мoже да се похвали с много престижни университети, които заемат челни позиции в световните университетски ранглисти. 

Например, Sorbenne University e на 15-то място в света за Хуманитарни науки, Université PSL заема 21-во място за Инженерство, а а CentraleSupélec също е на 46-то място в Света за последната специалност. Трите Ecole Polytechnique, Université PSL и Sorbonne University са съответно на 20-50, 29-то и 32-ро място в Света за Математика,според QS World University Ranking. Това са само част от възможностите за добро образование, които Франция предлага, ако сте се насочили към бакалавърска програма там.

Интересен факт, на който трябва да се акцентира, е така наречения taux d’admission (процент на прием), който в повечето страни варира от 15% до 20% , а във Франция е средно между 70% до 100% за различните специалности, като изключим медицината. През първата година в университетите влизат страшно много студенти, но след втората година техният брой значително намалява и понякога отпадат повече от 50% , което ни довежда до заключението, че е по-лесно да те приемат, но не е толкова лесно да завършиш във френски университет.

Семестриалните такси започват от около 170 до към 300 евро в държавните университети. През първата година, обаче,  студентите не могат да се възползват и да вземат държавни помощи или субсидии. След втората година това вече е възможно.

Процесът по кандидатстване във Франция е доста по-различен от този в останалите държави. Разделен е на четири фази и в следващите редове нашите експерти ще разяснят някои от особеностите.

  • Първата фаза (Оринтиране) Започва от 20-ти декември до 22-ри януари, когато отваря Френският портал за кандидатстване. Тази фаза се нарича така, тъй като на този етап порталът предоставя достъп до всички университети и техните специалности и можете да филтрирате информацията преди да изберете конкретни университети.
  • Втората стъпка (Записване) Стартира от 22-ри януари и е до 12-ти март. Тоест, все още имате малко време, да се вмъкнете в сроковете и да се запишете за кандидатстване.  През това време трябва да се регистрирате в портала, като попълните цялата си лична информация, да напишете своето общо мотивационно писмо и да направите своя избор за специалности. Имате право на общо 10 избора и те задължително трябва да бъдат направени през този период. По-късно все още имате шанс да правите редакции на писмото си или на личните си данни, но не е препоръчително да оставяте това за последния момент.

Отличителният белег на една кандидатура и това, което може да Ви “изстреля“ пред останалите кандидати, дори те да са пълни отличници, а Вие не – е мотивационното писмо и това е така, където и да кандидатствате по света, а не само във Франция.

Тук обаче, за самото мотивационно писмо има различни и особени изисквания, които не са за подценяване. То е разделено на 4 секции, а не е едно цяло есе както обикновено. В първата секция трябва да опишете какъв е вашият опит свързан с инициативи, проекти, благотворителни каузи или подобни събития. Ако сте участвали в някаква инициатива, с която сте помогнали на някого или сте отделяли от свободното си време в полза на друг човек – също е важно да се отбележи.

Във втората секция, трябва да опишете какъв е вашият принос към обществото, като гражданин на вашата страна.

Третата част трябва да включва информация за вашия професионален опит. Там може да опишете всички стажове, на които сте били, всеки тип работа, която сте работили – дори да е била почасова или само за лятото и дори да не е свързана с конкретната специалност. Трудовият стаж не е необходимо да бъде доказван с документи или тудова книжка/трудов договор.

В последната секция може да включите всички извънкласни дейности, които сте посещавали. Ако сте практикували даден спорт, посещавали сте културни мероприятия, ходили сте на курсове или уроци. Това е мястото, в което да опишете всички качества, таланти и компетенции, които притежавате.

Но да се върнем към фазите от кандидат-студентския процес…..

  • Третият етап от кандидатстването (Потвърждаване на апликациите) е времето, в което се прилагат последните редакции на мотивационното и на избраните специалности, като за всяка специалност ви съветваме да приложите описание (кратка мотивация) – защо я предпочитате. Времетраенето на третата фаза е от 12-ти март до 2-ри април.
  • Финалната четвърта фаза е времето, в което ще получите отговор дали сте приети или не в избраните от вас специалности и университети. Това се случва в периода от 19-ти май до 17-ти юли. Когато даденият университет изпрати оферта за прием – има период от около 5 дни, в който сте длъжни да потвърдите, откажете или да оставите офертата на изчакване (има различен период на времетраене за всяко учебно заведение ), докато получите оферти и от останалите места, в които сте кандидатствали.

Съществува и втора сесия на прием, в която може да получите прием след 25 юли до 13 септември. След като разгледате къде има незаети места, може да кандидатствате за нови и различни специалности или университети от тези, които сте заявили първия път. Това отново ви дава шанс да учите в едни от най-престижните университети в Света, а именно френските.

Във Франция се намират и едни от най-елитните бизнес институти в Света, което я превръща в перфектния избор, ако смятате да запишете Магистратура по Бизнес в чужбина. Не случайно в топ 50 на световните класации по Бизнес мениджмънт/Маркетинг и Финанси ще срещнете поне 5 известни френски висши учебни заведения, които са и билета към успешна Бизнес кариера и стартови заплати от над 70-80 000 евро годишно на завършилите магистратури в тях.

 

Ако имате някакви въпроси – запишете се за БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш експерт по образование, ще ви предостави цялата необходима информация за кандидатстването и финансирането на образованието в чужбина:

Безплатна консултация

 

Privacy Preference Center