Повечето кандидат-студенти си мислят, че може да кандидатстват в чужбина след като вземат дипломата си, а всъщност могат да го направят доста по-рано. Нужна е академична справка с оценките от предходните години в училище и могат да получат оферта за прием още преди да завършат 12-ти клас.

Крайният срок за подаване на документи в едни от най-желаните страни за бъдещетe кандидат-студенти, а именно Великобритания и Холандия, е 15-ти януари. Ако документите пристигнат след определения срок, то даденият университет не е длъжен да разгледа кандидатурата ви.

Друг, може би неизвестен факт за някой е, че и двете държави предлагат субсидии и заем, които да спомогнат финансирането на образованието.

Ако изберете Холандия, за да продължите своето образование,  има няколко начина, по които може да подпомогнете финансирането му. Съществува държавна субсидия в размер на 378 евро месечно, която може да получавате, ако покривате определени критерии. Също така има и студентски заем, който се предлага за покриване на семестриалните такси, като неговото погасяване започва, ако започнете да работите.

Във Великобритания, в частност в Шотландия – има държавнa субсидия, която се отпуска единствено на база Европейски паспорт, какъвто всеки български гражданин има и не подлежи на връщане под никаква форма след това.
За разлика от Шотландия, Англия предлага студентски заем, който покрива годишните такси по време на обучението. Хубавото е, че процесът по неговото връщане започва едва тогава, когато започнете да печелите над 25 хиляди паунда годишно, а сумата която ще трябва да плащате за него е символична – около 30 паунда на месец.

 

След всичко това е време да споменем и Брекзит, за който сигурно вече си мислите, че би попречил на всичко това да бъде реалност. На този етап, за бъдещите студенти през идната година казусът е решен и е сигурно, че условията остават такива, каквито са били и до сега за гражданите на ЕС и в частност за България.

Избрали сте университет от Обединеното Кралство? – Не се притеснявайте – Брекзит няма да попречи да получите финансиране, ако сте един от дванадесетокласниците през тази година.

За повече информация относно кандидатстване в университети в Холандия и Великобритания –  

Може да се запишете за  БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ с наш експерт като кликнете върху линка по-долу:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Privacy Preference Center