Кандидатстването в Холандия бива представяно като детска игра от агенциите за образование в България. Ние от Космо вече разбихме мита за „престижно образование в Холандия“, като разяснихме на аудиторията в предишните статии, че просто да бъдете приети в Холандия – не винаги означава да получите престижна диплома. В доста случаи българските кандидат-студенти биват „набутвани“ от „консултанти“ в университети от типа Пернишкия, но на територията на Холандия….

Реалността е, че в престижните холандски университети приемът в най-желаните програми далеч не е толкова лесен, а и има доста ограничен брой места. Този тип програми, като например: Бизнес администрация, Психология, Медицина, Международни отношения и други се оказват  така наречените „Numerus fixus“ програми.

За разлика от нормалните програми, в които имате право да кандидатствате в до 4 максимум, Холандия ограничава кандидатстването в програми от вида „numerus fixus“, като ако решите да кандидатствате в такива – ще е възможно да изберете само 2 плюс други 2 нормални програми. Освен това – програмите с ограничен прием („numerus fixus“) имат краен срок за кандидатстване 15-ти януари, а не 1 май, както другите специалности.

обучение в холандия

Важно е да се подчертае, че процесът по кандидатстване в „Numerus fixus“ програми се различава от този на останалите учебни програми – има различни критерии и процеси по подбор за различните специалности в различните университети. Всяко учебно заведение има определен брой свободни места за всяка от програмите си и само избира начина, по който да селектира най-добрите из между всички кандидат-студенти. Ето и няколко примера за това в какво се състои процеса по кандидатстване в едни от най-желаните специалности от типа „Numerus fixus“ в най-престижните университети на Холандия:

холандски университети

В Erasmus University (ТОП 21 в Света за Бизнес науки и топ 1 за Холандия) има 650 места за специалност International Business Administration, която е именно „numerus fixus“ програма.  Интересът за този тип специалност е далеч по-голям от местата, затова и селектирането не става само на база диплома и документи, но доста често налага изпит по Математика, който повлиява значително за финалното решение на комисията.

В Leiden University (ТОП 61 в Света за Психология) също има тест, който “пресява“ кандидатите избрали програма Психология, като за него имате 12 часа, в които да се запознаете с 80 стр.  литература и 90 мин. видео материал, върху които после е самият тест.

При специалност Computer Sciences Technology в Eindhoven University Of Technology (ТОП 56 в Света за Компютърни науки) ситуацията пък е съвсем различна. Бъдещите студенти трябва да се явят на изпит, състоящ се от 3 части: по математическо,логическо и алгоритмично мислене, а резултатът от него е 60 % от кандидатурата.

Не всички „numerus fixus“ програми имат допълнителен изпит, някои университети имат така нареченото двойно пресейване, като на първо „класиране“ минават всички, които покриват минималните изисквания, а на второто преглеждане на документите има така наречения „Selection ranking“, за който няма яснота как точно се осъществява. Всеобщо мнение на специалисти от сферата е, че тази втора пресейка на кандидатите в тези специалности, е по-скоро на лотариен принцип. Това може би е наложено от  многобройните санкции от холандското Министерство на образованието, което постави такива на редица университети през последните години, поради насърчаване приема само на чуждестранни студенти, за сметка на местните студенти.  Университетът на Маастрихт, например, има заведено дело от Министерствотото, заради дискриминация на холандските студенти.

 

 

Ако проявявате интерес или имате нужда  от съвет при кандидатстване – ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ, на която наш експерт ще отговори на всички Ваши въпроси:

Безплатна консултация