Случаят на 30-годишната Пок Вонг, която завършва „Международна Бизнес стратегия“ в университета Anglia Ruskin, който впоследствие осъжда за фалшива реклама и така оспорва твърдението им, че предлагат „висококачествено“ образование – буквално взриви медиите по света.

Според нея университета преувеличава перспективите за кариерно развитие след завършване на дадени специалности
и така подлъгват хората да изгубят време и пари, за да получат лист хартия, който да не им послужи никога. Твърденията й относно
професионалната реализация не са основния проблем – по-голямата част от преподавателите системно закъснявали, напускали са лекциите по-рано и са ги изпращали сами да учат в библиотеката – далеч от обещанията за квалифицирани преподаватели.

След години водене на дела – тя успява да осъди Anglia Ruskin University и те и изплащат над 60 хил. паунда обезщетение, макар те да отричат обвиненията.

 

Mickey Mouse Degree или т.нар „Степен на Мики Маус“ е термин, използван за описване на курс, който е нетрадиционен, не особено академичен и считан от някои за по-малко полезен за студента, когато влезе на пазара на труда след завършването му. Пример за такъв тип специалности са: “Голф Мениджмънт“, “Сърф науки“, “Дейвид Бекъм науки“ и дори има разработен модул, съсредоточен около Хари Потър, за да изследва „Предразсъдъците и тормоза в съвременното общество“.

 

Не всички хора имат ясни цели и желания, според които да продължат своето образование в определена сфера, за която имат умения. Голяма част от студентите избират направления, към които да се насочат така да се каже ‘’на сляпо’’ – защото смятат, че обучението в тях е по-лесно или пък защото е описано, като много приложима и перспективна степен. Не само горепосочените специалности са “Mickey mouse“ , a дори и цели университети влизат в графата  “Mickey mouse“.  Не присъстват в класациите, дори в топ 1000 според световните ранг листи, а някой нямат и акредитация.

Да избереш университет и специалност е изключително важно решение и кандидат-студентите не трябва да го подценяват и да се доверяват на гръмки обещания или съвети. Това на което може да се позовавате, са световните независими класации, които показват на база реализация на кадрите и престижност, кои са най-добрите университети в света. Такава е например QS World University Ranking , в която въпросния Anglia Ruskin University  дори не съществува. За да нямате съдбата на госпожица Вонг и след 4 години пилеене на време и пари, да се озовете с диплома, която не може да Ви послужи за нищо друго освен да стои в рамка – е съществено важно да проучите хубаво възможностите, които имате преди да се запишете ,, Международна бизнес стратегия“ и да Ви се иска накрая да съдите университета си.