Шотландия е от по-непопулярните части на Великобритания за българските кандидат-студенти. Българчетата обикновено спрягат по-скоро Англия, като дестинация за качествено образование на Острова.

университети в Англия

 

Може и да ви учудим – но всъщност освен известна със своето уиски и карираните полички – Шотландия е територия, на която се намират не един или два ВУЗ-а, които са част от класацията на ТОП 100 най-престижни университети за образование в света.  И макар и част от Обединеното кралство, то Шотландия се различава по-много фактори от останалите територии на Великобритания.

1. РЕАЛИЗАЦИЯ – Според световни статистики, като например HESA – завършилите бакалавърски и магистърски степени в Шотландия се радват на по голям успех при намирането на работа от колкото тези, които са завършили в Англия.

2. НЕ, ЗАЕМ – А БЕЗПЛАТНО ПРЕСТИЖНО ОБРАЗОВАНИЕ – Всеизвестен факт е, че Великобритания предлага така наречения “Студентски заем”, за всички студенти, които са приети да учат е Кралството, тъй като таксите се оказват невъзможни за бюджета на средностатистическото българско семейство.
За разлика от заема за обучение в Англия, Уелс или Северна Ирландия, Шотландия дава възможност на всеки един българин и европейски гражданин да получи така наречената социална субсидия, която Ви освобождава от всички университетски такси и по този начин обучението Ви става НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО. Имайте предвид, че трябва да кандидатствате за тази субсидия, за да Ви бъде отпусната, и че тя не се дава автоматично с приема ви в шотландски ВУЗ. 

студентски заем

3. И ВСЕ ПАК НИСКИ ТАКСИ – На база анкета направена сред 12-то класниците в България, ние от Космо установихме, че масово кандидат-студентите се отказват от кандидатстване във Великобритания, основно поради идеята, че там образованието е много по-скъпо от Холандия, Италия или други европейски държави. Всъщност повечето родители на кандидат-студенти също са останали с грешното впечатление, че таксите в Обединеното Кралство навсякъде са около 9000 британски лири на година. За тези, които не знаят, таксите в Англия, Уелс, Северна Ирландия и Шотландия са доста различни, и да, таксите за бакалавърски програми в държавните университети в Англия са 9250 паунда на година, но това съвсем не се отнася за престижните шотландски университети. Държавните шотландски университети имат средни такси по-ниски от 2000 британски лири на година, което е почти 4 пъти по-малко от таксите в Англия, например. 

4. ПРЕСТИЖНОСТ – И ако сте убедени, че Англия, а не Шотландия е вашата дестинация, просто защото никога не сте чували за престижни университети в северната държава, то тогава ви предлагаме да се разровите и да си направите проучването по-добре. Шотландия разполага с малко на брой, в сравнение с Англия, но доста качествени и престижни университети, които всъщност имат не толкова лесен прием, колкото очаквате. Някои от шотландските ВУЗ-ве са известни с доста ниския си процент  на прием, та дори изискават българчетата да държат 3-та матура.
За разлика от Англия, където има над 100 ВУЗ-а, но само 28 от тях попадат в СВЕТОВНИТЕ ТОП 300, което се явява приблизително 1/4 от всичките. То 7 от общо 15-те шотландски висши учебни заведения попадат под рамката на 300-те най-добри университети в Света. Това красноречиво говори, че ако бъдете приети в шотландки университет – това ви гарантира престижно образование и бърза реализация по специалността, докато за доста от английските университети, можем спокойно да кажем, че са създадени по-скоро ориентирани към печалба от големия приток на чуждестранни студенти и да “запълват плънката”, отколкото да предоставят качествено образование. 

5. КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ В ШОТЛАНДИЯ?

Единбургски университет – и ако това не е много често спрягано име в българското пространство, както например университетите Оксфорд, Кембридж или дори тези от Бръшляновата лига в Щатите – веднага „гугълнете“ и прочетете малко повече информация за този университет, защото той никак не е случаен. 

Университетът на Единбург, който се намира в столицата на Шотландия – Единбург, всъщност е 20-тият най-добър университет в Световната ранглиста за престижно образование “QS World University Ranking”. Освен че попада на толкова предна позиция в общото класиране, веднага искаме да ви изненадаме, като ви съобщим, че той се нарежда на по предно място в класациите за определени специалности и науки от някои горе-споменатите висши учебни заведения.
И ако мислите, че приемът в Оксбридж е невъзможен, заради средният им процент на прием от около 16%, то за някой специалности в Единбургския университет “admission rate”-a е дори под 4%, а средният процент на прием за целия университет е не повече от 10%. Тоест, ако получите оферта от този ВУЗ, то вие наистина сте успял да “влезете” в един от  най-трудните за прием университети. 

За какво обучението в Единбургския университет е на най-добро ниво?

 • Лингвистика – 4-ти в Света
 • Изкуство и хуманитарни науки – 13-ти в Света
 • ИТ и Компютърни науки – 21-ви в Света
 • Медицина – 22-ри в Света
 • Право – 28-ми в Света
 • Финанси – 48-ми в Света

А ето и някои световно известни личности, които са пожънали успех след дипломирането си от университета на Единбург:

 • Александър Бел – създателят на първия телефон
 • Чарлс Дарвин – който изследва еволюцията на човечеството и защитава и до днес известната теория за произхода на човека от маймуните, или Дарвинова теория на еволюцията
 • Джеймс Уилсън – един от бащите-основатели на САЩ
 • Артър Конън Дойл – известният писател, който написва историята за Шерлок Хоумс
 • Стела Римингтън – първата жена-директор на МИ-5 или така наречените британските специални части

Глазгоуски университет e трамплин в живота на цели седем нобелови лауреата. Освен, че си конкурира с Единбургския университет по величествена архитектура, те доста често се състезават за предните позиции  в ТОП 100 на най-добрите университети в света според “QS World University Ranking”. И ако той по-рядко има изискване за 3-та матура за българските кандидат-студенти, то няма защо да се учудвате, ако получите оферта за прием с минимален успех 5,90 за някои от престижните му специалности. За съпоставка – Оксбридж приема български студенти с успех от минимум 5,75. 

Един от най-известните актьори в последните години – Джералд Бътлър е възпитаник именно на University of Glasgow.

За какво обучението в Глазгоуския университет е на най-добро ниво?

 • Ветеринарна медицина – 12-ти в света
 • Сценични изкуства – 44-ти в света
 • Медицина – 48-ми в света
 • Медия и комуникации – ТОП 100

University of Aberdeen е един от 5-те най-стари университета в Обединеното кралство. За студентите по Медицина и Природни науки е един отличен избор на престижно и достъпно образование. Освен това университетът разполага със специализирана океанска лаборатория за провеждане на научни изследвания, за тези които изучават морски науки, както и впечатляваща библиотека основана още през 15-ти век.

За какво обучението в Абърдийн е на най-добро ниво?

 • Земеделие- ТОП 150
 • Екология и опазване на околната среда – TOП 150
 • Морски науки – ТОП 150
 • Биология – ТОП 150

Университета на Сейнт Андрюс или така спрягания в кралството “Кралския колеж”, не случайно се е сдобил с това прозвище – в него са завършили и учат редица от кралските особи, графовете и дюковете на Кралството. Принц Уилям и съпругата му – Дукесата на Кембридж – Кейт Мидълтън са се запознали именно в този университет. 

Освен, че можете да се срещнете с принца на мечтите си в истинския смисъл, в Сейнт Андрюс със сигурност ще получите престижно образование.

За какво обучението в Сейнт Андрюс е на най-добро ниво?

 • Философия – 8-ми в Света
 • Класическа и древна история – 18-то в Света
 • Изкуство – 61-ви в Света

Ако проявявате интерес или имате някакви въпроси – ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ на която наш експерт ще отговори на всички Ваши въпроси:

Безплатна консултация

Privacy Preference Center