Повечето от хората смятат, че е невъзможно да учат в едни от най-престижните университети в света поради много причини, като една от главните е: високите им такси. Би било нечестно обаче, съдбата и бъдещето на някой да зависи от пари. Точно затова, в много от университетите студентите могат да следват срещу минимални такси, а не срещу цяло състояние. Това е възможно благодарение на множество международни фондации и асоциации, които отпускат стипендии и финансиране на бъдещи студенти, които желаят да продължат образованието си в качествени университети по целия свят. В някои университети в Скандинавските страни например, може да учите напълно безплатно – просто, защото сте европейски гражданин.

ivy league

В повечето университети от Бръшляновата лига (Харвард, Принстън, Йейл, Колумбийски университет, Корнел, Пенсилвански университет, Браун, Дартмутски колеж), таксите са между 45 хил. до 60 хил. долара на година и ако това за повечето хора надвишава семейните доходи, то тогава кандидатстването ви там може да звучи като една недостижима цел. Може би ще сте изненадани да научите, че повечето от студентите в тези топ университети – не плащат дори близка до тази сума.

Ако доходите на вашето семейство не покриват сумата от 60 хил. долара годишно, има множество фондации и асоциации, които могат да отпуснат стипендия и да помогнат на много деца да сбъднат своята мечта – да следват в университет от Бръшляновата лига.  

Copenhagen Business School е на 15-то място по Бизнес в света и в него всеки български кандидат-студент може да учи напълно безплатно, като гражданин на ЕС. За сметка на това, останалите кандидати, които не са граждани на Европейският съюз трябва да заплатят 11,200 евро годишно, за да учат там.

Karolinska Institutet  в Швеция е номер 1 в света  за Дентална медицина и 6-ти в света за Медицина като годишните такси там варират от 15хил. до 18 хил. евро. Добрата новина е ,че и там се полага безплатно образование за всички европейски граждани и ако сте се насочили към медицинска специалност, то това е един от най-престижните университети в тази сфера.

Vienna University of Economics and Business (WU), който заема 38-мо място за най-добрите икономически и бизнес университети в света, е още един престижен университет, който е по джоба на всеки родител, ако сте решили да продължите образованието си в Австрия. Таксата за обучение там е 20.20 € , като всъщност семестриалната такса е  363.36 € , но в повечето случаи тя отпада за нашите кандидат-студенти.

Oxford University & Cambridge University или накратко наричани  Oxbridge, всъщност е съвкупност от колежи и университети, заемащи челни позиции в световните университетски класации. Във всеки от тях семестриалните такси са изключително високи: годишно всеки европейски студент трябва да плаща 9.250 паунда. За щастие обаче във Великобритания може да се кандидатства за държавен заем (  Student Loan )който да покрие семестриалните такси по време на обучението. Неговото връщане не е невъзможно, а напротив. След като завършите и започнете работа, където и да било по света, ако годишно заплатата ви надхвърля 25хил. паунда, то месечно за погасяване на заема ще трябва да отделяте по 30 паунда, което е равносилно на един обяд в Англия, например.

Edinburgh Universitу, Шотландия, който е на 20-то мястo в света според QS World University Ranking и е в топ 50 за почти всички специалности, също е един прекрасен избор за всеки, който иска да продължи своето образование в престижен университет. Това е напълно възможно и то без да похарчите цяло състояние. Шотландия предлага субсидия, за която всеки български гражданин може да кандидатства и която в последствие не подлежи на връщане за разлика от заема.

субсидия

Ако човек наистина желае да се развива, то висшето му образование е от огромно значение. Диплома от Харвард или Каролинска например,  биха Ви “отворили“ много врати. Образованието в университет, който е на челни позиции в световните ранг листи е един огромен трамплин към успешнa бъдеща реализация. Горе-изброените възможности са само част от многобройните елитни университети, които предлагат възможности за развитие в различни сфери – срещу символични суми или дори напълно безплатно.

Ако имате някакви въпроси – Не се колебайте да се свържете с нас:

Запишете се заБезплатна консултация