В последните години голяма част от българчетата заминават да учат масово в Холандия и тя се наложи като най-популярната и модерна дестинация за образование у нас.  За жалост, повечето хора заминават на сляпо, без да проучат хубаво възможностите, които им се предоставят. Ако пък кандидатстват с повечето агенции у нас – фирмите се възползват от незнанието на кандидат-студентите и ги насърчават да заминат на всяка цена и ги „съветват“ чрез избиране на дестинация, държава или град, а не на база престижност на дипломата, което би трябвало да е водещият фактор за един кадидат-студент и всеки родител.
Основните аргументи и тактики, които използват „агенциите-промоутъри“ на Холандия за обучение там, са:
– достъпните такси от 1000/2000 евро на години в сравнение с по-високите такси във Великобритания, Испания, Италия и др.
– Голямо разнообразие от програми на английски за разлика от други европейски държави, чиито официален език не е английски.
– Партньорските отношения на българските агенции, които през ден вече организират изложение за маркетиране и промотиране на конкретни учебни заведения, които им плащат солидни комисионни за привличане на нови студенти.
– Горе-споменатите партньорски учебни заведения в Холандия (които са далеч от престижни според световните експерти и статистици) се опитват да „продават“ своите свободни места чрез създаване на по-интересни специалности, които рядко ще откриете в някои от по-престижните и легитимни университети. Имайте предвид, че някои от тези университети или специалности дори нямат акредитация от холандското Министерство на образованието все още.

– същите налагат така наречения модел на „Практическо образование“, което е лесно оръжие за убеждение сред младите у нас, които им е омръзнало от българската система на образование, която има повече теория, отколкото практика. За ваша информация практическо обучение има в почти всички университети от Западна Европа и определено не само в партньорските университети в Холандия, които българските фирми рекламират.
– далеч по-лесният прием в партньорските университети като Fontys, Hanze, Breda, Avans и др., които приемат на база диплома дори 3.00 и дори могат да не изискват сертификат за езикови познания, а просто очакват да се запишете в тях.

Образователните агенции в България през последните години  чрез усилен маркетинг се потрудиха да наложат някои  от по-горе споменатите и други холандски университети, чиито престиж е меко казано съмнителен според световните класации за образование. Не случайно българи, завършили някои от споменатите университети не могат да запишат директно магистратура в Холандия, нито пък успяват да си намерят работа в чужбина, та дори и у нас с този тип диплома.

Има световни класации, които показват на база реализация на кадрите и престижност, кои са най-добрите университети в света. Всеки един ученик и родител може да влезе в тези независими източници на информация и да провери по-горните твърдения или евентуално да провери предлаганите му от агенция партньорски университети – до каква степен са престижни или признати в конкретната държава, без да се съобразява с мнението на експертите от Космо.

study in Netherlands

Това всъщност е и основната грешка на родители и ученици, които не се интересуват и не проверяват информацията, „продавана“ им от българските фирми, а се ориентират на база какво им е казала агенцията или приятеля/ колегата/ съученика. Българинът обича да е в крак с модата и да е като стадото. И ако в други сфери, това е нормално, то в сферата на образованието и когато говорим за бъдещето на едно дете – модата и къде ходя всички, определено не тряба да бъде аргумент при избор на университет. Защото тези „всичките“ накрая са изгубили вреемето си, парите си и тези на родителите си и най-лошото – получили са дипломи, които не им вършат работа за нищо друго, освен да ги окачат вкъщи в рамка, за да се хвалят мама и тате пред гости, че детето е завършило в чужбина.

Реализация ли?
………….Трудно! Недотам престижните университети в Холандия ви предоставят възможности за реализация, по-лоши дори от българските ВУЗ-ве.
Как да проверите и това наше твърдение? – Влезте в класациите www.Topuniversities.com или www.timeshighereducation.com и можете да се уверите, че дори Софийски Университет е на по-предни позиции в световните ранглисти за университетите:
– Fontys University University of Applied Science
– Hanze University of Applied Science
– AvansUniversity of Applied Science
– Breda University of Applied Science
– HZ University of Applied Science
– Saxion University of Applied Science
– HAN University of Applied Science
– InHolland University of Applied Science
– Windesheim University of Applied Science
– Zuyd University of Applied Science
– HAS University of Applied Science
– Van Hall Larenstein University of Applied Science

За нас от Космо е важно, когато изпращаме децата ни да учат в чужбина и в частност в Холандия, то те да отиват единствено в най-престижните университети за специалността, в която искат да се развиват, а не просто „по default“ в някой университет, защото например там учи съседчето им и някои познати. За разлика от останалите агенции, които чисто и просто “набутват“ децата някъде, без капка съвест, че провалят тяхното бъдеще, то нашата дейност в съсредоточена в сътрудничеството за  кандидатстване само в ТОП университети в Холандия и по света.
Наши студенти биват приети в университети като:
– Erasmus University Rotterdam – номер 1 в Холандия за Бизнес науки и номер 19 най-престижен университет в Света
– Maastricht University – ТОП 100 най-престижни университети в Света по Психология, Право, Спортни науки, Финанси и Медицински специалности
– University of Amsterdam номер 1 в Света за Медия и Комуникации
– University of Groningen – 45-ти в Света за История, 48-ми в Света за Спортни предмети, 68-ми за Медицински специалности
– University of Tilburg – Номер 1 в Холандия за Икономика и 41-ви в Света
– Utrecht University – Номер 3  в света за Ветеринарна медицина, на 29-то място за Фармация, 33-то за Педагогика
Delft University Номер 3 в Света за Архитектура, Номер 4 за Инженерни специалности, 16-ти в Света за специалности като Околна среда и устойчиво развитие
– Eindhoven University of Technology – Топ 39 в Света за Статистика и Математика, Топ 44 в Света по Инженерни науки
– Leiden University – 8-ми в Света за История, 17-ти в Света за Фармация, Политология и Международни отношения – 29-то място в Света, а за Право на 26-то място в Света.

Нашата препоръка към всички кандидат-студенти и техните родители е: Да не взимат прибързани решения и сляпо да се доверяват на това, което са чули от някъде, а да проверяват всичко, което чуват дори от образователни фирми, за да не пропиляват напразно време, пари и усилия в НЕпрестижен или НЕакредитиран университет.

 

Privacy Preference Center