Мотивационното писмо е неизменна част от кандидатурите към Световните ТОП университети.

За разлика от българските университети, където се кандидатства само по среден успех, матури и/или приемни изпити, навсякъде по света основна част, опредляща избора на подходящ кандидат за дадена специалност, е Мотивационното писмо.

Колкото и абсурдно да ви се струва, мотивационното писмо е отличителният фактор на всеки кандидатстващ, което го разграничава от всички останали кандидат-студенти и го представя в по-добра светлина от тях. Предполагаме сте наясно, че за дадена Х специалност в ТОП 10 най-добри университети в света кандидатстват поне 10-15000 ученици и поне 60-70% от тях са с пълно отличие, медали от олипиади и други награди. Това буквално означава, че ако тези университети приемаха само по успех – то би трябвало да приемат около 5000-7000 кандидата безусловно, тъй като имат еднакви профили, нали така?

Точно затова мотивационното писмо може да бъде вашият най-добър коз, който не само ще ви отличи от масата отличници, но и може да ви изстреля преди кандидати, чиито среден успех е дори няколко стотни по-висок от вашия. Такъв е и случаят на нашата студентка Жанета Михайлова, която бе приета в топ 30 Бизнес училища в света със среден успех от 4,63, но с перфектно мотивационно писмо.

От друга страна доста от отличниците в България не осъзнават стойността и важността на мотивационното писмо, като вярват, че само отличният успех от училище ще ги вкара в престижен ВУЗ на Запад. Това е и една от основните грешки при кандидатстването – а именно написването на „нещо, като мотивационно писмо“ в последния момент. Учениците, които остават тази част за последния ден от кандидатстването си не са наясно, че в конкретни държави или университети мотивационното писмо и препоръките, всъщност, отговарят на 50-70% от цялостта на апликацията. Тоест явява се по-важна част от оценките, та дори понякога и от знанията по чужд език. С други думи казано – мотивационното писмо е камъчето, което може да обърне каруцата.

Оказва се, че да напишеш мотивационно писмо, което да се различава от тези на тълпата и с което да изпъкнеш, далеч не е лесна работа. Поради това, ние, експертите на Космо решихме да организираме БЕЗПЛАТЕН СЕМИНАР на тема – ГРЕШКИ ПРИ НАПИСВАНЕТО НА МОТИВАЦИОННОТО ПИСМО. 

топ университети за бизнес

На нашия семинар ще обсъдим основните грешки, които учениците правят при написването на мотивационното писмо, а именно:
– масовото писане на мотивационно писмо върху грешната теза „Защо искам да уча в дадения ВУЗ?“
– дълги аргументации относно начина на преподаване в съответния университет
– мотивация, основана само на града/държавата или университета
– изтъкването на оценки и обучение в средното училище
– писането на мотивационно писмо под формата на есетата, които пишем в училище
– фокус единствено и само към ученето
– изброяването на качества или награди
– формат, структура и лимит на мотивационно писмо

Освен това по време на семинара ще ви дадем съвети как да изразите своите качества в писмото по най-добър начин, ще обсъдим заедно структурата и формата на писмото, както и ще се запознаете  с примерни мотивационни писма, които са осигурили прием в ТОП 20 най-престижни университети в Света за различни специалности.

 

Ако сте от София и искате да присъствате на БЕЗПЛАТНИЯ СЕМИНАР в офиса на КОСМО на 28-ми и 29-ти Септември от 11:00 – моля, да попълните формуляра по-долу, като в секция „Коментар“ запишете БЕЗПЛАТЕН СЕМИНАР.

Ако не сте от София – но искате да присъствате на нашия БЕЗПЛАТЕН СЕМИНАР ви приветстваме да посетите нашата Инстаграм или Фейсбук страница, където ще излъчваме семинара като Live session.

 

За да заявите присъствие на нашия БЕЗПЛАТЕН СЕМИНАР в офиса ни в София на бул. Христо Ботев 48 – моля, попълнете следния формуляр:

Безплатна консултация

Privacy Preference Center