За всеки средностатистически българин Оксофорд и Кеймбридж са нарицателни за университети и много от тях дори не знаят,  че всъщност това са градове северозападно и североизточно от Лондон, в които има страшно много колежи и университетски организации.

Масово българчета кандидатстват и биват приемани в различни университети и колежи в градовете Оксфорд и Кеймбридж (които не са част обаче от  Oxford University & Cambridge University) – като например Oxford Brookes или Cambridge School of Languages и остават с впечатлението, че са приети във всеизвестните Oxford University ( 4-ти в света според QS World University Ranking)  & Cambridge University( 7-ми в света според QS World University Ranking) , наричани съвкупно Oxbridge.

Не всички колежи и университети в двата града, обаче, спадат към институциите, станали нарицателно за елитно образование Oxford University & Cambridge University.
Само определени колежи 
са част от 2-те елитни организации, като различните колежи към Oxbridge предлагат и различни специалности и за всяка от тях има различни изисквания за кандидатстване. Едни от най-известните колежи на Oxford University са:
Christ Church
– Merton College
– Trinity College
– St Catherine’s College
– University College
– The Queen’s College
– St Anne’s College

Едни от най-известните колежи на Cambridge University са:
– Darwin College
– Christ’s College
– King’s College
– Magdalene College
– Peterhouse
– St Edmund’s College
Годишно всеки от университети получава множество кандидатури, като за 2018г. т.нар admission rate или процент на приети студенти е  20.6% за Cambridge University   и 15.5 % за Oxford University за 2018г. Това за голямо учудване на много хора е доста висок процент на прием за разлика от други престижни университети – например Едингбургския университет или университетите от Бръшляновата лига, където процентите на прием са по-скоро 5 до 10% само.
Така че, толкова трудното влизане в Оксбридж, всъщност не е толкова, колкото всеки предполага първоначално.

Oxford

Коя е най-трудната част при кандидатстването обаче?
Оксбридж са институции, които имат свой собствен изпит за кандидатстване, който е различен за почти всяка специалност. Изпитите за прием, наречени още  общо Pre-interview assesment обикновенo се организират от British Council. За такъв тип изпит трябва да сте се записали преди 15-ти октомври в годината на 12-ти клас – дори самият изпит да има по-късна дата на явяване.
Тази дата съвпада и с крайния срок за кандидатстване в двата най-престижни университета на Острова, за разлика от всички останали, които оникновено имат крайна дата за кандидатстване 15-ти януари следващата година.
Имайте предвид, че Оксбридж нямат втори, трети класирания, или така наречения „Clearing“, който се провежда в повечето британски университети с цел да се запълнят всички останали места в специалностите след основните класирания.
Важно е да се отбележи също, че ако сте кандидатствали в Оксфорд, то възможността да го направите едновременно и в Кеймбридж – директно отпада. Оксбридж ви дават възможност да кандидатствате само в една от двете университетски организации.
За да бъдете приети в Кеймбридж или Оксфорд, не винаги е нужен успех 6.00.
Предвид огромния наплив от студенти желаещи да кандидатстват в тези два университета, които са в ТОП 10 най-престижни висши учебни заведения в света по почти всички науки, Оксбридж правят своя подбор по по-различен начин.
Търсят кандидат-студенти, които: 
  • Не само имат диплома с висок успех и отлично ниво на английски език, а такива и които са успявали да съчетават обучението си с извънкласни дейности.
  • Имат изразен интерес към конкретната професия индустрия, доказвайки го чрез стаж, проучвания и четене на специална литература по темата или изследвания в сферата
  • Социално активни и участват в благотворителни акции и кампании.
  • Членство в различен тип организации или посещаване на семинари, конгреси и др.
  • Участие в проекти, състезания и олимпиади по предмети, както и спортни такива
  • Лесно адаптиращи се и многопластови личности
  • Всичките елементи, споменати по-горе – трябват да бъдат включени и изразени отлично в мотивационно писмо и да бъдат подкрепи от съответните препоръки.

Надяваме се, че от всичко това Ви става ясно, че за да бъдеш в приет в Оксфорд или Кеймбридж – не е нужно само отличен успех, само хубав резултат от изпит по владеене на език или само добър резултат на примния им изпит. Трябва кандидат-студентът да притежава съвкупност от всичките, изисквани компоненти, за да бъде приет в ТОП 10 на най-престижните университети в света.

Ако се нуждате от БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ по повод кандидатстване – моля, кликнете на линка по-долу, за да си запишете час с наш Експерт: 

Безплатна консултация