След срещата ни с млада девойка от СМГ преди 2 дни, ние от Космо, решихме, че е належащо и жизнено важно за много от Вас дори да разкажем злочастната история на 12-токласничката Ива от СМГ……

За тези, които не знаят – СМГ или Софийската Математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване в България в последните няколко години и едно от най-престижните в страната. Освен големия наплив на ученици след 7-ми клас, всеизвестен факт е, че именно в СМГ са  събрани  „едни от най-големите умове на България“ предвид блестящите резултати на матурите всяка година и безбройните медали от международни олимпиади и състезания.

……Но да се върненем на темата за 12-токласничката Ива, която тази година е завършила СМГ със успех  за всичките години на обучението си от 5.85. 

На снимката отборът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се завръща от Азия, където завоюват златни медали на 22-рото Световно математическо състезание в Хонконг,юли 2019г.

Ива попадна в офиса на Космо на булевард Христо Ботев, след като й е било отказано съдействие за стипедии и финансиране от агенцията, която й е „помогнала“ за успешния прием в немски университет. За жалост обаче, това, което разбра Ива, когато се срещна с нашите експерти по образование – разби илюзиите и част от мечтите й на пух и прах.

Ива е едно от многото талантливи и умни деца, която както хиляди други такива деца всяка година, биват подлъгвани къде да кандидатстват от известна столична агенция. Момичето с отличен успех от една от най-престижните гимназии в България е била „набутана“ за прием в Hochschule Magdeburg, Германия, което й е било представено като една невероятна възможност за висше образование в Германия.

Чудите се защо сме толкова ядосани и използваме думи като „подлъгана“ или „набутана“ или защо в заглавието присъства грозната дума „пропаднал“?

Ами, ще ви кажем защо:

1. Защото е жалко, че деца с потенциал за Харвард биват насочени в училища като Hochschule Magdeburg, което е на 5034-то място в световните класации или с други думи изключително лошо ниво на преподаване, ниска реализация на кадрите завършващи такъв тип ВУЗ-ове и непризнавана/неакредитирана диплома от бъдещите работодатели.

2. Защото Псевдо-агенции, като тази известна – „специализирана за кандидатстване в Германия и Австрия“ си пълнят гушите от пропаднали училища като Hochschule Magdeburg и други подобни, тъй като последните плащат солидни комисионни на агенции като българските, за да ги „препоръчват“ на кандидат-студентите.

3. Защото тези страхотни български агенции не се замислят, че пропиляват не само следващите 3-4 години и образованието на това дете, но съсипват и целия му живот, защото шансът за реализация с диплома от такъв университет е същия, като с диплома от Пернишкия университет, например (авторът на статията е от Перник – така че нямам нищо против града ми).

 

Ние от Космо сме решени да се опълчим срещу пошлото „консултиране“ и ще пишем за такива деца, които след като осъзнаят, къде са били набутани от псевдо агенции идват със сълзи на очи в офиса и молят за помощ.
Ние от Космо няма да спрем да пишем за абсурдното „консултиране“ на повечето „образователни“ фирми в България, докато и последното дете и родител не разберат – че простото заминаване да учиш, където и да било  – далеч не е престижно и далеч не води до успех или реализациия.
Въпреки, че сме агенция за образование в чужбина, ние поддържаме тезата „ЧУЖБИНА НЕ НА ВСЯКА ЦЕНА“, освен ако наистина знаете на какво ниво е университетът, в който заминавате да учите.
Освен това, ние не желаем да бъдем причислявани към другите псевдо-агенции за образование в чужбина, тъй като ние сме АГЕНЦИЯ ЗА ПРЕСТИЖНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА.

Каква е разликата между нас и другите ли?

Ето ви малък пример:

Докато Ива от СМГ ще иде да учи в 5034-я в света университет по препоръка на наши колеги от друга агенция, то Камен и Кристиан от 2-ра Немска заминават да учат съответно в 1-вия за инженерство в Германия – TU AAchen(19-ти за инженерство в Света) и в 1-вия за Бизнес науки в Германия – Mannheim Universität (47-ми за Бизнес в Света).

Правете си изводите………..

 

 

 

Privacy Preference Center