След срещата ни с млада девойка от СМГ преди 2 дни, ние от Космо, решихме, че е належащо и жизнено важно за много от Вас дори да разкажем злочастната история на 12-токласничката Ива от СМГ……

За тези, които не знаят – СМГ или Софийската Математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване в България в последните няколко години и едно от най-престижните в страната. Освен големия наплив на ученици след 7-ми клас, всеизвестен факт е, че именно в СМГ са  събрани  „едни от най-големите умове на България“, предвид блестящите резултати на матурите всяка година и безбройните медали от международни олимпиади и състезания.

……Но да се върненем на темата за 12-токласничката Ива, която тази година е завършила СМГ с успех  за всичките години на обучението си от 5.85. 

На снимката отборът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ се завръща от Азия, където завоюват златни медали на 22-рото Световно математическо състезание в Хонконг,юли 2019г.

Ива попадна в офиса на Космо на булевард Христо Ботев, след като й е било отказано съдействие за стипедии и финансиране от агенцията, която й е „помогнала“ за успешния прием в немски университет. За жалост обаче, това, което разбра Ива, когато се срещна с нашите експерти по образование – разби илюзиите и част от мечтите й на пух и прах.

Ива е едно от многото талантливи и умни деца, която както хиляди други такива деца всяка година, биват подлъгвани къде да кандидатстват от известна столична агенция. На момичето с отличен успех от една от най-престижните гимназии в България е била рекламирано учебното заведение Hochschule Magdeburg, Германия като й е било представено като една невероятна възможност за висше образование в Германия. Последното учебно заведение е известно със своите маркетингови трикове като „партниране с агенции в България“ организиране на „безплатни екскурзии до Магдебург“ за деца от провинцията с цел да ги впечатли деца – не излизали никога от България, с хубавата си база или с това да са в чужбина изобщо. Това, което българските агенции или промоутори на училища като Магдебург не ви казват обаче е реалността за кчеството на образованието и реализацията на кадрите, които го завършват, които за съжаление са близо 3 пъти по-ниски, отколкото тези в български университети като Софийски университет дори(базирано на световни класации и статистики).

Чудите се защо сме толкова ядосани и използваме думи като „пропаднал“ в заглавието?

Ами, ще ви кажем защо:

1. Защото е жалко, че деца с потенциал за Харвард биват насочени в училища като Hochschule Magdeburg, което е на 3585-то място в световните класации или с други думи изключително лошо ниво на преподаване, ниска реализация на кадрите завършващи такъв тип ВУЗ-ове.

2. Защото Псевдо-агенции, като тази известна – „специализирана за кандидатстване в Германия и Австрия“ си пълнят гушите от училища като Hochschule Magdeburg и други подобни, тъй като последните плащат солидни комисионни на агенции като българските, за да ги „препоръчват“ на кандидат-студентите.

3. Защото тези страхотни български агенции не се замислят, че пропиляват не само следващите 3-4 години и образованието на това дете, но съсипват и целия му живот, защото шансът за реализация с диплома от такъв университет е същия, като с диплома от Пернишкия университет, например (авторът на статията е от Перник – така че нямам нищо против града ми).

 

Ние от Космо сме решени да се опълчим срещу пошлото „консултиране“ и ще пишем за такива деца, които след като осъзнаят, къде са били набутани от псевдо агенции идват със сълзи на очи в офиса и молят за помощ.
Ние от Космо няма да спрем да пишем за абсурдното „консултиране“ на повечето „образователни“ фирми в България, докато и последното дете и родител не разберат – че простото заминаване да учиш, където и да било  – далеч не е престижно и далеч не води до успех или реализациия.
Въпреки, че сме агенция за образование в чужбина, ние поддържаме тезата „ЧУЖБИНА НЕ НА ВСЯКА ЦЕНА“, освен ако наистина знаете на какво ниво е университетът, в който заминавате да учите.
Освен това, ние не желаем да бъдем причислявани към другите псевдо-агенции за образование в чужбина, тъй като ние сме АГЕНЦИЯ ЗА ПРЕСТИЖНО ОБРАЗОВАНИЕ В ЧУЖБИНА.

Каква е разликата между нас и другите ли?

Ето ви малък пример:

Докато Ива от СМГ ще иде да учи в 5034-я в света университет по препоръка на наши колеги от друга агенция, то Камен и Кристиан от 2-ра Немска заминават да учат съответно в 1-вия за инженерство в Германия – TU AAchen(19-ти за инженерство в Света) и в 1-вия за Бизнес науки в Германия – Mannheim Universität (47-ми за Бизнес в Света).

П.С. Поради нарастналия брой имейли със заплахи към Космо експертс България от служители на Hochschule Magdeburg, сме длъжни да защитим верността на данните в статията и да цитираме източниците, които оценяват по-горното висше учебно заведение доста ниско и на базата, на които ние, като консултанти по образование, вадим заключенията си:

Световна класация UniRank 2020:
Hochschule Magdeburg – 3585 в световен мащаб
Sofia University – 1248 в световен мащаб

QS World Rankings 2021:
Hochschule Magdeburg – Не присъства В топ 1000 на всички световни висши учебни заведения 
Sofia University – в топ 650 на Света

Times Higher Education 2020:
Hochschule Magdeburg – Не присъства В топ 1000 на всички световни висши учебни заведения
Sofia University – в топ 1000 на Света

CHE Ranking 2020( Германски федерален ранкинг)не присъства в нито една от класациите им за най-добри Hochschule-та. 

А ето и една друга интересна статистика по данни на Германския Федерален Статистически институт за специалност Бизнес администрация(BWL):

Graduations in appropriate time, bachelor’s
45.6 %
Graduations in appropriate time, master’s 16.7 %

 

Правете си изводите сами, ние от Космо просто цитараме световни източници………..

Privacy Preference Center