България е страна известна с факта, че хората обичат да подръжават на стереотипи. Един от тях е, че има определени страни, които са по-добри за образование в чужбина отколкото всички останали, като например: Холандия или Великобритания.

С тази статия, ние от Космо искаме да ви разясним, защо това не е вярно и е просто един мит. Няма определени страни, които са добри и такива които не са. Престижен може да бъде само университетът, но не и страната в която се намира. Съответно има престижни и непрестижни университети, но няма такова нещо като „ПРЕСТИЖНА И НЕПРЕСТИЖНА ДЪРЖАВА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ“.

Има независими класации за образование, като QS World University Ranking , които подреждат университетите от цял свят спрямо фактор реализация на кадрите след завършване на образованието на студентите в тях. Някои от ключовите фактори, които определят кой университет е по-престижен от друг и по-напред в класацията са:
– стартова заплата на завършващите,
– колко бързо студентите се реализират по специалността с дипломата от конкретния университет,
– колко бързо се развиват в йерархията на конкретната сфера/индустрия

университети в чужбина

Така твърдението, че е най-добре да кандидатствате в дадени страни, защото масово хората ходят там – се превръща в илюзия. Българинът не проверява класациии, нито акредитация на дипломите в чужбина и смята, че щом всички познати и съседи отиват да учат в Англия, например, то и той трябва да е там, иначе ще се „изложи“, ако е различен.

А това, че университети като Regents London дори имат отнета акредитация от Министерството на образованието на Великобритания, не спира кандидат-студентите масово да кандидатстват и да бъдат приети именно в университети от същото ниво. От друга страна непознатия за българите Politecnico di Milano е не само на челни позиции по много специалности включително: инженерни, бизнес, архитектура, дизайн; но е и марка за качествено образование не само в Италия, но и в цял свят.

Страните като Италия и Белгия, например, които не са толкова популярни дестинации за образование, поне сред българите, всъщност имат ВУЗ-ове, които заемат челни позиции в световните класации и предлагат много по-добри възможности за развитие от масовия избор на университет на българите. Неизвестен факт е също, че обучението в Белгия може да бъде на 4 езика – Френски, Немски, Английски или Холандски език. Не си мислете, че и  в Италия може да учите само на Италиански – много от програмите се предлагат и на Английски език.

Ето и списък с някои от най-престижните университети в Италия и Белгия, в които си струва да учите:

 • KU Leuven, Белгия – ТОП 100 на най-добрите университети в света в генералната класация, а също на челни позиции по следните специалности:
  ТОП 11 в Света за Спортни предмети, ТОП 17 в Света за Дентална медицина, ТОП 24 в Света за Психология, ТОП 30 за инженерни специалности в Света, ТОП 35 за Фармация в Света, ТОП 37 за Право в Света, ТОП 50 за Политология и Международни отношения в Света, ТОП 70 за Бизнес науки в Света и много други специалности.
 • Ghent University, Белгия – ТОП 130 на най-добрите университети в света в генералната класация и на челни позиции по специалности като:
  ТОП 13 за Ветеринарна Медицина в Света, ТОП 21 в Света за Агрономство и попада в ТОП 100 на Света за редица програми като Биологични и медицински специалности, Спортни специалности, Археология, Педагогика, География, Право, История.
 • UCLouvain, Белгия – ТОП 167 на най-добрите университети в света в генералната класация, а също на челни позиции по следните специалности:
  ТОП 8 в Света за Религиозни науки, Топ 42 в Света за История, както и и в ТОП 100 на Света за много програми като Медицина, Икономика, Спортни специалности, Право, Лингвистика, ИТ и други.

 

 

 • Politecnico di Milano, Италия – TОП 150 на най-добрите университети в света в генералната класация и на челни позиции по специалности като:
  ТОП 6 на Света за Дизайн и Изкуства, ТОП 7 на Света за Инженерни специалности, ТОП 11 на Света за Архитектура, ТОП 37 на Света за ИТ, ТОП 50 на Света за Бизнес науки и ТОП 100 на Света за Математика, Физика, Социални науки и Иновации.
 • Alma Mater – Болонски университет(Най-стария университет в Света), Италия –  ТОП 177 на най-добрите университети в света в генералната класация, а също на челни позиции по следните специалности: ТОП 25 в Света за История, ТОП 44 в Света за Дентална Медицина, ТОП 46 в Света за Филологии, ТОП 54 в Света за Изкуства, ТОП 73 за Социални науки и Мениджмънт и ТОП 100 на Света за Социология, Право, Икономика, Фармация, Политология, Инженерни науки, Астрономия, ИТ, Медицина, както и ТОП 150 на Света за почти всички други науки и специалности. Болонският университет не само е един от най-престижните италиянски университети, но и голямо име в световен мащаб.
 • Sapienza University of Rome, Италия – ТОП 200 на най-добрите университети в света в генералната класация и на челни позиции по специалности като:
  Номер 1 в Света за преподаване на История,  ТОП 11 в Света за Археология, ТОП 34 в Света за Физика и Астрономия, ТОП 43 за Информационен мениджмънт, ТОП 62 в Света за Изкуства  и ТОП 100 на Света за Антропология, Право, Естествени науки, Фармацевтика, Медицина, Филологии, Инженерни науки, ИТ и Математика.

За да развенчае този мит за престижните и непрестижните дестинации, Жанета ще ни разкаже от първо лице малко повече за образованието в Белгия и Италия и не на последно място ще отговори на всички Ваши LIVE въпроси относно методите на обучение, общежития, разходи и социална среда, начин на живот, възможности за реализация и др.  →

Нашата студентка Жанета Михайлова ще се включи в LIVE предаване на 15-ти август от 13.00ч. на нашите страници в Instagram & Facebook 

Не се колебайте да зададете своите въпроси НА ЖИВО и да получите отговор от първо лице.

Не пропускайте своя шанс!