Най-вероятно много от вас не знаят няколко съществено важни факта, свързани с кандидатстването в специалност  ‘’Медицина’’ в държави като Великобритания или Германия, някои от който правят вземането на решение да се подготвяте за кандидатстване Медицина – прекалено късно, ако това се случва в в 11-ти клас.

Ние от Космо сме избрали 8 от тях, с които ще се запознаете на следващите редове.

 1. Кои допълнителни изпити са необходими, за да кандидатстваме Медицина във Великобритания или Германия?
  Във всеки един университет изискват специални кандидат студентски изпити, които са 3 на брой във Великобритания – UKAT, BMAT, GAMSAT  и един TMS – в Германия. Ако TMS, обаче, се признава от повечето германиски медицински университети, то всеки великобритански университет или колеж приема само с 1 от изброените по-горе английски изпити.  Едни от най-престижните университети в тази сфера – Cambridge University и Oxford University приемат само BMAT.
 2. Къде мога да издържа тези изпити?
  Важно е да разберете на време, че този тип изпити се държат основно на място в конкретната държава, например TMS – само в Германия, UCKAT  и GAMSAT – във Великобритания и други европейски държави, но не и в България. Това означава, че трябва да си подготвите допълнителни пътни и други разходи. В България може да се държи само BMAT към British Council, но останалите изпити се държат в изпитни центрове в чужбина, което отново прави кандидатстването по-сложно.Медицина в чужбина
 3.  Колко пъти имате право да се явявате?
  Във Великобритания в годината на кандидатстване, ученикът има право да се яви само веднъж на избрания от него изпит. А в Германия можете да се явите на TMS – само веднъж изобщо и нямате право на повторни явявания никога. Предвид ограниченията в явяването, то ученикът трябва да започне със сериозна подготовка – поне в средата на 10-ти клас.
 4. Какво включват изпитите по медицина?
  Изпитите за кандидатстване медицина в чужбина са коренно различни от изпитите, които държат кандидат-студентите при кандидатстване за Медицина в България. За разлика от Биология и химия, които са предметите, за които се подготвяте, когато кандидатствате у нас, то за Германия и Великобритания ще се наложи да се подготвяте не по 2, а по 4 предмета, или така наречените Science предмети на Запад – Биология, Химия, Физика и Математика.
 5. Къде и как да се подготвим?
  В България нямаме школи, които да подготвят за този тип изпити, което ги прави трудни и недостъпни. Имайки предвид този факт, то Вие трябва да започнете с търсенето на материали и начини за подготовка още по-рано или да се запишете на подготвителен курс в самата държава на кандидатстване. 
 6. Срокове
  Не по-малко важно е обаче, че кандидат-студентът трябва да се яви на медицинските изпити за Великобритания най-късно в края на 11-ти клас, понеже крайният срок за подаване на документите е 15-ти октомври. При условие, че кандидатът не се е явил до тази дата, то той няма право да подаде своите документи.
 7. По-лесно ли се кандидатства Дентална медицина и Ветеринарна медицина?
  Освен Обща Медицина, специалности, които изискват тези медицински изпити са: Дентална и Ветеринарна Медицина, като това означава, че подготовката за кандидатстване при тях е също толкова дълга и сложна.
 8. Кои медицински специалности не изискват задължителен такъв изпит?
  Ако си представяте да работите в сферата на Медицината, но не в частност да бъдете доктор, то може да го направите чрез много други медицинским специалности, които имат не по-малка приложимост база за развитие в здравната сфера.

Може да се насочите към специалности като Биомедицина, Биоинформатика или Здравен Мениджмънт – все програми, с които може да се реализирате в постоянноразвиващата се здравна индустрия.

И да, добрата новината е, че за тях
НЕ СЕ ИЗИСКВАТ такива специални изпити.

Ние от Екипа на Космо, използваме тази статия, за да обявим успешния прием на нашата студентка Исмигюл Хаджиеминова от с. Чепинци, Смолянско в един от най-престижните медицински университети в света – Университета на Глазгоу (ТОП 40 на медицинските университети в Света) в специалност Биомедицина, къдетосъщо й сътрудничихме за получаването на пълна стипендия с цел покриване на всичките университетски такси. 

 

 

Ако се нуждаете от информация по повод кандидатстването Ви в чужбина и имате въпроси –

Запишете се на БЕЗПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЯ с Наш Експерт по образование:

Безплатна консултация